On aika laittaa raha-asiat kuntoon

|Posted by Pauliina Laitinen | Kaikki artikkelit, Lainat, Luottokortit, Ostaminen, Pankkiasiointi, Säästäminen, Vinkit
Tags: oma talous, Taloudenhallinta
Raha-asiat laitetaan kuntoon kolmekymppisenä

Parikymppisenä on helppo rellestää ja käyttää rahaa huolettomammin, mutta aikuisuuden vastuun alkaessa saattaa huomata, että on aika pistää raha-asiat kuntoon. Viimeistään kolmekymppisenä on hyvä havahtua, jos seuraavat asiat eivät ole kunnossa.

Liian kallis auto

Autoihin kyllästytään melko pikaiseen tahtiin, ja tavallisesti uuden auton hankinta kutkuttaa muutaman vuoden välein. Kannattaa katsella käytettyjä autoja uusien sijaan, sillä tunnetusti autot menettävät arvoaan dramaattisesti joka vuosi.

Edullisin vaihtoehto olisi ostaa auto riihikuivalla käteisellä. Auto on kuitenkin hinnakas hankinta, ja harvalla on sitä varten tarpeeksi säästöjä. Siksi autoon otetaan usein vaikkapa laina tai leasing-sopimus. Auton ei välttämättä tarvitse olla uusin ja hienoin, vaan joskus myös käytetty auto riittää ja siihenkin saa rahoitusta.

Sekä autolaina että autovakuutus kannattaa kilpailuttaa. Katso vertailustamme, mikä on edullisin laina autolle.

Vakuutuksien väheksyminen

Kolmekymppisenä elämän vaikeudet kuten vakava sairastuminen tai ruuhkavuodet eivät ole välttämättä iskeneet päin kasvoja, mutta tietoisuus niistä on varmasti herännyt.

Monelta löytyy siksi henki-, sairas- ja kotivakuutus, mikä on hyvä tapa laittaa raha-asiat kuntoon. Vakuutusten kattavuus on kuitenkin toinen tarina, ja siksi vakuutussopimus kannattaa lukea huolella läpi ja tutustua kattavuuteen.

Muistathan, että moni luottokortti sisältää matkavakuutuksen, joka voi olla jopa ilmainen. Premium- luottokortteihin voi sisältyä esim. syöpävakuutus. Ei siis kannata maksaa vakuutuksesta kahta kertaa! Löydä sinulle sopivin luottokortti vertailustamme.

Ei puhuta rahasta ennen naimisiinmenoa

Rahasta keskustelu tuntuu useimmista kiusalliselta, ja aihe on harvoin esillä ensimmäisillä treffeillä. Jotkut saattavat päätyä jopa naimisiin käymättä vakavaa keskustelua siitä, mihin rahaa käytetään ja mihin ei.

Yleensä kun aihe otetaan esille, ovat molemmat jo niin pitkällä suhteessa että on vaikeampi perääntyä odottamattomien eroavaisuuksien tulossa esille.

Jotta rahakeskustelusta ei tulisi pitkäveteinen tai syyllistävä, kumppanilta kannattaa vaikka kysyä mitä tämä tekisi miljoonalla eurolla. Vastaus voi paljastaa, mitä hän arvostaa raha-asioissa ja pitää hyväksyttävänä rahankäyttönä. Jokaisen pariskunnan kannattaa myös päättää, miten yhteinen talous hoidetaan parisuhteessa.

Jo ennen kosintaa olisi myös hyvä kysyä, mitä toinen olisi mieltä avioehdosta jos yhteisenä suuntana on naimisiinmeno.

Liian kalliit häät

Varsinaisesta avioon astumisesta ei välttämättä tarvitse maksaa senttiäkään; hääjuhla on hintavampi osuus. Suomalaisten hääbudjetti on yleensä varsin maltillinen, 1000 ja 5000 euron välillä. Häät voi kuitenkin järjestää puolet halvemmalla, jos suunnittelee huolellisesti ja tekee suuren osan valmisteluista itse.

Raha-asiat ovat valintoja, ja yhteen paikkaan kulutetut rahat ovat poissa jostain muusta. Jos näyttävät häät on tärkeä henkilökohtainen etappi, kannattaa säästäminen aloittaa ajoissa. Jotkut ottavat myös häälainaa rahoittaakseen tämän ainutlaatuisen tapahtuman.

Häälaina kannattaa suunnitella kuitenkin huolella ja päättää yhdessä asioita, joista voi tinkiä, jotta ulkopuolista rahoitusta ei tule otettua ylimitoitetusti. Laina täytyy myös muistaa kilpailuttaa etukäteen.

Ensimmäisen lapsen tarvikkeiden holtiton hankkiminen

On hyvin tavallista, että ensimmäisen lapsen saapuessa uudet vanhemmat villiintyvät rattaiden, tuttipullojen, kehtojen ja vauvanvaatteiden maailmassa.

Lapsi on hyvä kasvattaa vakaassa ja turvallisessa ympäristössä, mutta se ei tarkoita satojen eurojen laittamista rattaisiin. Huomattavan kalliit hankinnat eivät oikeastaan ole tehty lasta varten, vaan vanhemmat ovat tehneet ne itselleen.

Lapsen kanssa yllättäviltä kuluilta ei voi välttyä. Esimerkiksi vauvavakuutus, vanhempien henkivakuutus tai lapselle säästäminen on kannattavampi investointi turvallisen ympäristön takaamiseksi kuin uusimman muodin mukaiset rattaat.

Vauva-aika on kuitenkin yllättävän lyhyt, verrattuna siihen kuinka kauan olet taloudellisesti vastuussa lapsestasi. Suunnittele siis myös nykyhetkeä pidemmälle hankinnoissasi.

Uskomus rahan riittävyyteen myöhemmin

Ihmisillä on tapana siirtää ikävät asiat myöhemmäksi tulevaisuuteen, ja raha-asiat ovat useimpien mielestä melko ikäviä. Optimismi on hyvä elämänasenteena, mutta huono periaate raha-asioissa. Monet nimittäin olettavat, että tulevat tienaamaan tulevaisuudessa enemmän kuin nyt, millä usein oikeutetaan tämän hetken rahankäyttö.

Hyvä periaate onkin säästää ensin itselle: säästämisen jälkeen ylijäävät rahat voi kuluttaa huoletta. Tyypillisin virhe on, että rahat kulutetaan ensin ja vasta sitten säästetään, jos jäljellä on edes mitään.

Lähde: Business Insider

Hvad tænker du?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *