Kolmasosa eurooppalaisista valmiita luopumaan käteisestä

|Posted by | Kaikki artikkelit, Matkustaminen, Uutiset
Tags: , ,

käteisestä luopuminen

Elämme aikakautta, jolloin markkinoille tupsahtelee jatkuvasti toinen toistaan innovatiivisempia maksutapoja, jotka pyrkivät haastamaan perinteiset maksutavat. Vai miltä kuulostavat ostosten maksu selfiellä tai biometrisillä maksutavoilla? Myös perinteiset pankit ovat lähteneet innolla mukaan digitalisoimaan palveluitaan. Mutta mitä mieltä tavallinen kuluttaja on tästä kaikesta maksutapoihin ja pankkialaan liittyvästä digitalisaatiosta?

Prosentti pärjännyt vuoden ilman käteistä

Hollantilainen rahoituslaitos ING tutki noin 15 000 kuluttajan suhtautumista käteiseen Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Australiassa. Suomalaisia ei ollut kyselyssä mukana.

Kyselystä käy ilmi, että osa eurooppalaisista jopa haluaa käteisen käytön vähenevän tai loppuvan. Viidesosa (21 %) eurooppalaisista sanoo pitävänsä käteistä mukana enää harvoin, ja joka kolmas (34 %) olisi valmis luopumaan käteisen käytöstä, jos se olisi mahdollista.

Yli puolet kyselyyn vastanneista oli huomannut oman käteisen käyttönsä vähentyneen viimeisen vuoden aikana, ja 78 prosenttia heistä uskoo käteisen käyttönsä vähenevän entisestään tulevan vuoden aikana.

Yksi prosentti eurooppalaisista sanoo pärjänneensä viimeiset 12 kuukautta kokonaan ilman käteistä rahaa. Hollannissa ilman käteistä viimeisen vuoden on pärjännyt jopa 4 % kyselyyn vastanneista. ”Yhteiskunta ilman käteistä ei ole vain mahdollisuus, vaan osa väestöstä olisi valmis hyväksymään käteisestä luopumisen useassa Euroopan maassa”, toteaa ING:n ekonomisti Ian Bright kyselyn tuloksista.  

Lue lisää: Pankkien mobiilimaksusovellukset 

Kaikki eivät kuitenkaan innostu elämästä ilman käteistä. Ne vastaajat, jotka eivät olleet huomanneet käteisen käyttönsä vähentyneen viimeisen vuoden aikana, eivät uskoneet vähentävänsä sitä seuraavankaan vuoden aikana. Kaikkiaan 76 % eurooppalaisista oli sitä mieltä, että ei tule koskaan luopumaan käteisen käytöstä kokonaan.

Suurille seteleille ei tarvetta

Euroopan Keskuspankki haluaa suitsia rikollisuutta lopettamalla 500 euron setelin liikkeeseenlaskun kokonaan vuonna 2018. ING selvitti kyselyssään, kokevatko kuluttajat kyseisen setelin poistolla olevan vaikutusta omaan talouteensa. Vain kuusi prosenttia vastaajista kokee setelin poistolla olevan vaikutusta. Eniten setelin poistuminen vaikuttaa turkkilaisten (15 %) talouteen.

Lue myös: Sanooko EU pian käteiselle EI?

 

Lähteet: Bloomberg, ING