Kilometrikorvaus 2019

|Posted by | Kaikki artikkelit, Matkustaminen, VertaaEnsin selvittää
Tags: , ,

teemana kilometrikorvaus auto ajaa kolikoiden päällä

Kilometrikorvaus on työhön liittyvistä matkoista maksettava rahamäärä, jonka työnantaja maksaa työntekijälle. Kilometrikorvaus ei yleensä koske matkoja kotoa työpaikalle, sillä matka asunnolta työpaikalle ei ole verotuksessa työmatka.

Maksettavaan korvaukseen vaikuttaa onko kyseessä oleva auto työsuhdeauto vai työntekijän oma. Myös muiden matkustajien lukumäärä voi vaikuttaa kilometrikorvaukseen.

Verohallinto nosti vuoden 2019 tammikuusta lähtien verovapaan kilometrikorvauksen 42 sentistä 43 senttiin per kilometri. Edeltävänä vuonna se nousi myös sentillä.

Mitä edellytyksiä kilometrikorvaukset vaativat?

Auton ei tarvitse olla oma, jotta voit saada kilometrikorvauksia. Esimerkiksi ystävän tai sukulaisen omistama auto, joka on sinun hallinnassasi on käypä kilometrikorvauksille. Olennaista on, että auto ei ole luontoisetuna saatu.

Työmatkasta tulee tehdä matkalasku. Työntekijä tekee matkalaskun ja liittää siihen mukaan kaikki matkaan liittyvät maksukuitit. Matkalaskulle ei ole ennalta määriteltyä valtakunnallista pohjaa, joten käytännöt vaihtelevat riippuen työnantajasta. Matkalaskusta tulisi kuitenkin löytyä millä kulkuneuvolla, minne, mistä syystä ja milloin matka tehtiin.

Kulkuneuvon tyyppi myös vaikuttaa maksettavaan kilometrikorvaukseen. Monet eivät tee työmatkojaan mönkijällä tai moottorikelkalla, mutta Suomessa on ihmisiä, jotka tekevät. Alla olevasta listasta löydät vuoden 2019 kilometrikorvausten määrät riippuen kulkuneuvosta. Jos kyydissäsi on muita työasioissa matkustavia ihmisiä, korvausta korotetaan 3 senttiä per henkilö per kilometri.

Kilometrikorvaus 2019
Kulkuneuvo € / km
Auto 0,43
Moottoripyörä 0,33
Mönkijä 0,98
Mopo 0,18
Moottorivene (max 50 hv) 0,76
Moottorivene (yli 50 hv) 1,10
Moottorikelkka 1,05
Muut kulkuneuvot 0,10
  • (1) Jos kyydissä on muita työasioissa matkustavia, kilometrikorvausta korotetaan 0,03€/hlö

Joskus saatat joutua kuljettamaan työasioissa mukanasi raskaampaa kalustoa. Kilometrikorvaus voi nousta tietyissä työhön liittyvissä erikoistilanteissa. Alla olevassa taulukossa on eritelty erilaisia erityistilanteita, joissa kilometrikorvaus on korkeampi.

Korotetut kilometrikorvaukset 2019
Erikoistilanne € / km
Autossa kuljetetaan esineitä, jotka painavat yli 80kg 0,03
Autossa kuljetetaan koiraa työtehtävien vuoksi 0,03
Autoon on kiinnitetty perävaunu 0,07
Liikkuminen tapahtuu tienrakennustyömaalla 0,09
Autoon on kiinnitetty asuntovaunu 0,11
Autoon on kiinnitetty raskas kuorma 0,22

Kilometrikorvaus yrittäjälle

Yrittäjä voi myös merkitä kilometrikorvauksia itselleen. Toiminimiyrittäjänä käytännöt ovat erilaiset kuin palkansaajalla. Jos toiminimiyrittäjänä puolet tekemistäsi vuosittaisista matkoista ovat työmatkoja, auto on tällöin elinkeinotoimintasi varallisuutta. Tällöin kirjanpitoon merkitään kaikki autosta syntyneet kulut.

Jos yli puolet tekemistäsi matkoista ovat yksityisautoilua, auto on yksityisvarallisuutta. Voit tässä tapauksessa vähentää työkäytöstä aiheutuneet kulut ja ajetut kilometrit lasketaan maksimissaan samalla kilometrikorvauksella kuin normaalilla palkansaajalla eli 0,43 euroa per kilometri. Työ- ja yksityisajojen ero esitetään ajopäiväkirjalla.

Osakeyhtiön omistajayrittäjä voi tehdä normaalisti matkalaskun matkasta aiheutuneista kuluista.