Kilometrikorvaus 2021

|Posted by Pihla Pietiläinen | Kaikki artikkelit, Matkustaminen, VertaaEnsin selvittää
Tags: 2020, kilometrikorvaus, omatalous

teemana kilometrikorvaus auto ajaa kolikoiden päällä

Kilometrikorvaus on työhön liittyvistä matkoista maksettava rahamäärä, jonka työnantaja maksaa työntekijälle. Kilometrikorvaus ei yleensä koske matkoja kotoa työpaikalle, sillä matka asunnolta työpaikalle ei ole verotuksessa työmatka.

Maksettavaan korvaukseen vaikuttaa onko kyseessä oleva auto työsuhdeauto vai työntekijän oma. Myös muiden matkustajien lukumäärä voi vaikuttaa kilometrikorvaukseen.

Verohallinto on määrittänyt, että vuonna 2021 verovapaan kilometrikorvauksen määrä on 44 senttiä per kilometri.

Mitä edellytyksiä kilometrikorvaukset vaativat?

Auton ei tarvitse olla oma, jotta voit saada kilometrikorvauksia. Esimerkiksi ystävän tai sukulaisen omistama auto, joka on sinun hallinnassasi, on käypä kilometrikorvauksille. Olennaista on, että auto ei ole luontoisetuna saatu. Auton käyttövoimalla ei ole merkitystä, ja saman kilometrikorvauksen saa esimerkiksi sähköautolla.

Työmatkasta tulee tehdä matkalasku. Työntekijä tekee matkalaskun ja liittää siihen mukaan kaikki matkaan liittyvät maksukuitit. Matkalaskulle ei ole ennalta määriteltyä valtakunnallista pohjaa, joten käytännöt vaihtelevat riippuen työnantajasta. Matkalaskusta tulisi kuitenkin näkyä, millä kulkuneuvolla, minne, mistä syystä ja milloin matka tehtiin.

Kulkuneuvon tyyppi myös vaikuttaa maksettavaan kilometrikorvaukseen. Monet eivät tee työmatkojaan mönkijällä tai moottorikelkalla, mutta Suomessa on ihmisiä, jotka tekevät. Alla olevasta listasta löydät vuoden 2021 kilometrikorvausten määrät riippuen kulkuneuvosta. Taulukkojen lähteenä on käytetty Verohallinnon sivuja. Jos kyydissäsi on muita työasioissa matkustavia ihmisiä, korvausta korotetaan 3 senttiä per henkilö per kilometri.

Kilometrikorvaus 2021
Kulkuneuvo€ / km
Auto0,44
Moottoripyörä0,33
Mönkijä0,99
Mopo0,18
Moottorivene (max 50 hv)0,76
Moottorivene (yli 50 hv)1,11
Moottorikelkka1,06
Muut kulkuneuvot0,10
  • (1) Jos kyydissä on muita työasioissa matkustavia, kilometrikorvausta korotetaan 0,03€/hlö

Joskus saatat joutua kuljettamaan työasioissa mukanasi raskaampaa kalustoa. Kilometrikorvaus voi nousta tietyissä työhön liittyvissä erikoistilanteissa. Alla olevassa taulukossa on eritelty erilaisia erityistilanteita, joissa kilometrikorvaus on korkeampi.

Korotetut kilometrikorvaukset 2021
Erikoistilanne€ / km
Autossa kuljetetaan esineitä, jotka painavat yli 80kg0,03
Autossa kuljetetaan koiraa työtehtävien vuoksi0,03
Autoon on kiinnitetty perävaunu0,07
Liikkuminen tapahtuu tienrakennustyömaalla0,09
Autoon on kiinnitetty asuntovaunu0,11
Autoon on kiinnitetty raskas kuorma0,22

Kilometrikorvaus yrittäjälle

Yrittäjä voi myös merkitä kilometrikorvauksia itselleen. Toiminimiyrittäjänä käytännöt ovat erilaiset kuin palkansaajalla. Jos toiminimiyrittäjänä puolet tekemistäsi vuosittaisista matkoista ovat työmatkoja, auto on tällöin elinkeinotoimintasi varallisuutta. Tällöin kirjanpitoon merkitään kaikki autosta syntyneet kulut.

Jos yli puolet tekemistäsi matkoista ovat yksityisautoilua, auto on yksityisvarallisuutta. Voit tässä tapauksessa vähentää työkäytöstä aiheutuneet kulut ja ajetut kilometrit lasketaan maksimissaan samalla kilometrikorvauksella kuin normaalilla palkansaajalla eli 0,44 euroa per kilometri. Työ- ja yksityisajojen ero esitetään ajopäiväkirjalla.

Osakeyhtiön omistajayrittäjä voi tehdä normaalisti matkalaskun matkasta aiheutuneista kuluista.

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen työskentelee VertaaEnsin.fi:llä markkinoinnin ja sisällöntuotannon parissa. Pihla on opiskellut valtiotieteitä ja tarkastelee rahoitusalaa mielellään yhteiskunnallisesta näkökulmasta.

Hvad tænker du?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *