Kesäloma 2021 – Milloin ja miten lomaa voi viettää?

|Nita Joutsen

Koronapandemia on laittanut monen lomasuunnitelmat uusiksi jo toista kesää. Ulkomaille harva uskaltaa ehkä vielä suunnata, vaikka se periaatteessa tietyin varauksin onkin mahdollista, mutta kotimaan matkailu toisaalta kiittää tilanteesta. Vuonna 2021 kesäloma Suomessa on lähempänä ja arkisempaa: luontoa, uusia paikkakuntia ja ehkä kokonaan uusia Suomen osia.

Milloin on kesäloma 2021?

Koulujen kesäloma alkoi vuonna 2021 lauantaina 5. kesäkuuta, ja koulun penkille palataan takaisin keskiviikkona 11. elokuuta. Erityisesti pienten lasten vanhemmat – kaikkialla Suomessa – pyrkivät tyypillisesti ajoittamaan lomansa tälle aikavälille, usein myös mahdollisen puolison kanssa samanaikaisesti.

Tämä on siis se aika, jolloin koko Suomi on täynnä lomailevia perheitä, ja matkailukohteet täynnä väkeä. Kesälomakausi on toisaalta toisille, kuten esimerkiksi opiskelijoille, juuri se aika, jolloin töitä tehdään kaksin käsin.

Työntekijän vuosiloma on sen sijaan hieman eri asia kuin koulujen kesäloma. Lomakuukausiksi ajatellaan tyypillisesti kesäkuu, heinäkuu ja elokuu, mutta käytännössä virallisia vuosilomakuukausia ovat myös toukokuu ja syyskuu. Näiden kuukausien ajalle on sijoitettava lomasta vähintään 24 arkipäivää. Tämä vuosiloman kesälomaosuus pitäisi saada viettää yhtäjaksoisena.

Kesäloman pituus riippuu siitä, miten olet työskennellyt ja kuinka pitkään. Vuosiloman kertyminen toimii siten, että lomaa kertyy lomanmääräytymisvuodelta, joka on 1.4.–31.3. Lomaa kertyy työsuhteen pituudesta riippuen aluksi 2 päivää jokaiselta lomanmääräytymiskuukaudelta ja myöhemmin 2,5 tai työehtosopimuksesta riippuen jopa enemmän. Työntekijälle ei kuitenkaan kerry vuosilomaa osa-aikatyössä, jota on joko alle 14 päivää tai alle 35 tuntia kalenterikuukaudessa. Tällöinkin työntekijällä on kuitenkin oikeus vapaaseen ja siitä maksettavaan lomakorvaukseen, vaikka kyseessä ei olisikaan loma.

Miten rahan saa riittämään kesälomalla?

Lomalla ei välttämättä kulu rahaa sen enempää kuin normaalistikaan, ja esimerkiksi työmatkoihin sitä ei tietysti mene lainkaan. Moni kuitenkin haluaa kuluttaa lomalla rahaa enemmän, rentoutuminenhan ei ole ilmaista. Perheen huvipuistoreissut, mökkivuokrat, ulkona syöminen ja juominen ja muu vastaava maksaa, ja moni saattaakin huomata, että rahaa kuluu lomalla melkoisesti enemmän kuin arkena.

Yleensä työsopimuksessa tai työehtosopimuksessa on määritelty niin sanottu lomaraha, joka maksetaan varsinaisen lomakorvauksen päälle. Kyseessä on alkujaan oikeastaan lomaltapaluuraha, jolla Metalliliitto (nyk. Teollisuusliitto) aikanaan houkutteli työntekijöitä palaamaan lomiltaan sorvin ääreen.

Lomaraha auttaa lomalla kasvaneiden kulujen hoitamisessa, mutta autuaaksi se ei välttämättä tee. Lainaa lomaan ja sen viettoon on kuitenkin mahdollista saada esimerkiksi erilaisten vakuudettomien kulutusluottojen ja joustoluottojen avulla. Myös luottokorttia on mahdollista vinguttaa, ja sitten maksaa loman kulut myöhemmin pienemmissä erissä.

Kannattaa myös miettiä, kuinka paljon on valmis laittamaan lomaan rahaa. Jos rahatilanne ei anna myöden, löytyy Suomesta paljon tekemistä myös pienemmällä budjetilla.

Mitä tehdä kesälomalla?

Kotimaan matkailu on koronapandemian vuoksi ollut erityisen in jo puolentoista vuoden ajan. Oikeastaan viime kesä oli sen varsinaista kulta-aikaa, ja luultavasti tänäkin kesänä Suomen matkailukohteet ovat täynnä kotimaisia turisteja.

Moni on löytänyt aivan lähiympäristöstäänkin upeita kohteita ja kesäloma tekemistä. Alla on muutamia vinkkejä kesäloman viettoon vuonna 2021:

  1. Suomessa on kaunis luonto, ja mikä olisikaan parempaa, kuin kesäloma lasten kanssa jossain maamme hienoista luontokohteista. Itä- ja Keski-Suomesta löytyy iso osa maamme upeista järvimaisemista, ja erilaisia kansallispuistoja on ympäri maata. Pohjoisempana aukeaa vielä laajempia erämaita, joissa vierähtää pidempikin aika vaellellen.
  2. Pyörällä pääsee tutustumaan lähimaastoon, mutta venyttämällä pyöräreissun vaikka useamman päivän mittaiseksi, voi tehdä ja pidemmän lenkin. Pyörän selässä on aikaa myös ihailla maisemia tavalla, joka auton ikkunasta ei vain koskaan onnistu. Yksi mahdollisuus on myös ottaa pyörät auton, bussin tai junan kyytiin, ja siirtyä ensin lähemmäs kiinnostavaa pyöräilykohdetta. Yksi tällainen kohde on esimerkiksi Saariston rengastie, joka kiertää noin 200 kilometrin matkan Turun saaristossa. Hieman lähempänä pääkaupunkiseutua on rannikkoreitti. Erilaisia pyöräreittejä voi kuitenkin suunnitella oikeastaan minne tahansa.
  3. Usein vitsaillaan, että Suomi on täynnä kivoja kesäkaupunkeja, mutta se on myös totta. Kaupunkiloma onkin yksi hieno ja helppo vaihtoehto lomanviettoon. Hotellikuluja voi karsia esimerkiksi airbnb-majoituksella. Kaupungeista löytyy paitsi kulttuuria, myös lapsia kiinnostavia kohteita, kuten vaikkapa huvipuistoja.
  4. Rantalomakin on Suomessa mahdollinen, ja esimerkiksi Länsirannikolta löytyvät Yyterin upeat hiekkarannat Porissa ja Kalajoen hiekat Pohjanmaalla. Etelä-Suomessa rantalomailijan hurmaa erityisesti Hanko.

Tarvitsetko lainaa kesälomareissua varten? VertaaEnsin.fi:n ilmaisella vertailutyökalulla kilpailutat reissuluotot helposti ja nopeasti!

Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen on työskennellyt VertaaEnsin.fi:llä vuodesta 2019 alkaen. Hänen erikoisosaamistaan ovat rahoitusalan trendit, sekä oman talouden hallinta.