Kesäautolla voit ajaa auringonlaskuun – onko se niin huoletonta?

|Posted by | Kaikki artikkelit, Lainat, Säästäminen, Vinkit
Tags: , , ,

kesäautoKesäauton hankinta voi tulla ajankohtaiseksi, jos esimerkiksi opiskelijana sattuu saamaan kesätyöpaikan pidemmän matkan päästä. Kaikkialla julkinen liikenne ei välttämättä toimi erinomaisesti. Toisaalta miksi kesäautoa ei voisi myös hankkia vain siksi, että voi ajaa auringonlaskuun ja mennä vaikkapa festareille?

Kaikki eivät kuitenkaan halua pitää autoa pidempään kuin kesäajan, sillä talvella autoilussa on omat kommervenkkinsä, ja auto nielee kuitenkin aika suuren määrän rahaa. Jos tietää jo nyt, että tarvitsee autoa pitkän aikaa, kannattaa aloittaa säästäminen ja laittaa rahaa poikimaan säästötilille!

Vertaa autolainat täällä Valitse edullisin

Juuri ostetussa käytetyssäkin autossakin on usein hyvin aikaa seuraavaan katsastukseen, eikä aikaa tarvitse toivottavasti varata myöskään korjaamolle. On kuitenkin muita velvollisuuksia, jotka on suoritettava ja kannattakin suorittaa heti auton hankinnan jälkeen.

Vakuutus

Kesäauto on tyypillisestä hieman elämää nähnyt, joten täyskaskoa ei välttämättä tarvita. Autolle on joka tapauksessa pakollista ottaa liikennevakuutus. Yleensä vakuutusyhtiöt antavat maksaa laskun 1–4 erässä. Jos käyttää autoa lyhyemmän ajan kuin mitä on vakuutuksesta maksanut, kannattaa huolehtia vakuutuksen irtisanomisen yhteydessä, että saa ylijäävän osan takaisin. Yleensä vakuutusta irtisanoessa kysytään tilinumeroa, jolle maksetaan ylijäämä takaisin.

Vakuutukset kannattaa vertailla säännöllisesti, eikä luottaa siihen että tietyltä vakuutusyhtiöltä saa edullisimman hinnan. Markkinatilanne muuttuu koko ajan. Vakuutusyhtiöiden hinnat vaihtelevat kuljettajan iän, kolarihistorian ja myös auton tehon mukaan joten parasta on vain pyytää tarjous jokaisesta paikasta.

Kannattaa tarkistaa, saako esimerkiksi alennusta jos on keskittänyt koti- ja sairausvakuutuksen samaan yhtiöön. Tarjousta ei kannata ottaa vastaan tutustumatta sen ehtoihin. Rahoitustuotteiden säännöllinen vertailu säästää satasia.

Ajoneuvovero

Kun omistaa auton, täytyy siitä maksaa ajoneuvoveroa Trafille. Ennen kuin ostat auton, muista tarkistaa Trafin sivuilta onko autosta maksamattomia veroja, sillä joudut maksajaksi auton omistajana. Jos siis tietää varmasti ettei autoa tule pidemmäksi aikaa tarvitsemaan, kannattaa se myydä pikaisesti käyttötarpeen loppuessa. Vuoden verot nimittäin maksetaan yleensä yhtenä pottina. Tästä summasta saa palautuksia, jos autoa ei omista koko vuotta.

Kesäauton voi vaihtoehtoisesti laittaa seisontaan eli poistaa liikennekäytöstä, mikä säästää kuluissa. Tämä voi alentaa liikenne -tai kaskovakuutuksen kuluja tehdyn vakuutussopimuksen ehtojen mukaisesti. Lisää ajoneuvoveroa ei tarvitse maksaa ajalta, jolloin auto on seisonnassa. Maksettu ajoneuvovero hyvitetään, kun auto otetaan käyttöön.

Kun auton ottaa uudelleen käyttöön, täytyy huolehtia että vakuutus on taas voimassa, tarkastaa katsastuksen voimassaolo ja muuttaa auto liikennekäyttöiseksi Trafin internet-sivuilla. Liikennekäytössä olevassa autossa täytyy myös olla rekisterikilvet paikallaan.

Auton ostaminen ja myyminen

Autokaupan sanotaan olevan se tilanne, missä helposti joutuu huijatuksi. Helpointa on mennä esimerkiksi Nettiauton sivuille ja etsiä omalle hintaluokalle sopiva auto läheltä ja sopia koeajo myyjän kanssa.

Koeajan aikana kannattaa testata auton kaikki vaihteet ja ajaa sekä pienillä että suurilla nopeuksilla. On myös järkevää mennä isoon pihaan tai parkkipaikalle kääntelemään rattia äärisuuntiin ja ajelemaan ympyrää. Jos näiden testien aikana kuuluu omituisia ääniä, ohjaus tai vaihteet takkuilevat, kannattaa ostopäätöstä harkita. Myös oma ajomukavuus kannattaa ottaa huomioon.

Autoa on pakko huoltaa. Huoltokirjasta kannattaa tarkistaa, milloin jakopään hihna on viimeksi vaihdettu. Tämä on yksi kalleimpia ja välttämättömimpiä auton remontteja, ja varsinkaan lyhytaikaiseen kesäautoon ei kannata satsata suuria summia vaihtamalla heti jakopään hihna.

Auton ostossa on tärkeä tarkistaa henkilötodistus, jotta ostaa auton samalta henkilöltä joka on Trafin rekisterissä ajoneuvon omistajana. Jos myyjällä on esimerkiksi väliluovutustodistus, kannattaa olla erityisen tarkkana, että auto varmasti siirtyy omistukseesi.

Pyydä yksityishenkilöä hankkimaan Trafin sivuilta varmenne, jolla voit siirtää auton hallintaasi netissä. Tarkista ostajana varmenteen voimassaoloaika. Myyjän velvollisuus on hankkia varmenne ja esitäytetty luovutuskirja kahtena kappaleena. Autoliike tai rahoitusyhtiö hoitaa rekisteröinnin. Vaihtoehtoisesti auton voi rekisteröidä varmenteen tai rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan kanssa katsastusasemalla.

Koska olet ostanut kesäauton vähän aikaa sitten, on se luultavasti helppo myydäkin samoilla tiedoilla. Olet myös lisäksi vertaillut autojen hinnat ja mallit vastikään, joten olet askeleen edellä myynnissä!

Jos sinulla ei ole juuri tällä hetkellä rahaa kesäautoon, voit vertailla autolainat täällä!

Vertaa autolainat täällä Valitse edullisin

Lähde: Trafi.fi

Hvad tænker du?

Your email address will not be published. Required fields are marked *