Huomioi nämä asiat keittiöremontin suunnittelussa ja rahoituksessa

|Posted by | Asuminen, Kaikki artikkelit, Lainat
Tags: ,
Pariskunta suunnittelee keittiöremonttia

Keittiöremontin lopulliset kustannukset riippuvat monesta eri tekijästä – remontin budjetti on pitkälti remonttia suunnittelevan itsensä päätettävissä.

Omistusasunnon myynnissä yksi olennaisimmista tekijöistä on asunnon hinta, asunto halutaan luonnollisesti kaupaksi mahdollisimman hyvällä hinnalla. Remontointi on yksi keino nostaa asunnon arvoa, mutta remontti kannattaa kuitenkin suunnitella ja budjetoida niin, että se varmasti nostaa asunnon arvoa suhteessa remontin aiheuttamiin kustannuksiin. 

Riittävätkö omat säästöt remontin tekemiseen vai pitääkö osa remontista rahoittaa mahdollisesti luotolla tai remonttilainalla? Kannattaa ottaa huomioon, että potentiaalisella ostajalla ei välttämättä ole samanlainen maku kuin remontin suunnittelijalla. Suurista ja hintavista remonteista voi joskus olla vaikeaa saada siihen sijoitettuja rahoja takaisin.

Pelkkä pintaremontti voi olla kannattavampi tapa saada asunnon arvo nousemaan – pienemmät muutokset on helpompi toteuttaa, ja niistä saa yleensä varmemmin rahansa takaisin. Jo uusimalla keittiön kaapit, tasot ja listat sekä maalaamalla seinät saadaan paljon aikaan keittiön yleisilmeen parantamiseksi. 

Keittiöremontin hinta

Remontin suunnittelijan valinnat joko nostavat tai laskevat remontin lopullista hintalappua – työhön saa helposti upotettua suuriakin summia, mutta halutun muutoksen voi saada myös pienemmällä sijoituksella. Remontin suunnittelijan kannattaakin panostaa siihen, mikä itselle on olennaista ja samalla tinkiä vähemmän tärkeistä asioista. 

Jos tarpeet edellyttävät kattavaa keittiöremonttia, remontin hinta voi helposti yltää jopa 30 000 euroon. Maltillisempi keittiöremontti käsittää yleensä uudet kaapistot ja työtasot, uuden altaan ja hanan sekä mahdollisesti myös joitakin uusia kodinkoneita.

Mitä keittiöremontti maksaa?

Keittiöremontti maksaa keittiön koosta ja varustelun tasosta riippuen muutamasta tuhannesta eurosta noin 20 000 euroon

Jos rakenteellisia muutoksia ei tarvita, hintahaitari on yleensä muutamasta tuhannesta eurosta noin 20 000 euroon. Miniremontti voi käsittää vain esimerkiksi keittiön kaapin ovien vaihtamisen, ja keittiön ilmettä on mahdollista kohentaa myös vaihtamalla pelkkien kaapistojen ja laatikostojen vetimet. Pieneen remonttiin rahaa menee yleensä muutamasta satasesta noin 2 000 euroon. 

Muista suunnitella ja vertailla

Ennakoivalla suunnittelulla voi remontissa säästää pitkän pennin. Suunnittelussa on aina lähtökohtana paitsi käytettävissä oleva tila myös keittiötä käyttävien tarpeet ja näkemykset. 

Myös kodinkoneiden ja keittiökalusteiden hinnat vaihtelevat huomattavasti, ja melkein identtisen näköiset kalusteet voivat olla hyvinkin eri hintaisia. Keittiökalustevalinnat vaikuttavat koko asunnon ilmeeseen, ja ajantasaisena pidetty keittiö toimii myös myyntivalttina asuntoa myytäessä.

Suunnitteluun ja hintavertailuun kannattaakin aina panostaa. Keittiössä on paljon sellaisia elementtejä, joista voi tinkiä kokonaisuuden kuitenkaan kärsimättä. Esimerkiksi keittiön kaapistojen kalleimmat osat ovat niihin valitut mekanismit – keittiön ovimallien hintaerot voivat olla jopa satoja euroja!

Kun perinteisen hyllyllisen pöytäkaapin korvaa esimerkiksi leveällä tarvikelaatikostolla, nostaa jokainen yksikkö hintaa huomattavasti. Myös tasomateriaalien hinnat vaihtelevat huimasti: laminaattityötasojen tilalle vaihdetut aidosta puusta tai kivestä valmistetut tasot nostavat remontin hintaa jopa tuhansilla euroilla. 

Keittiöremontin rahoitus

Parhaimmassa tapauksessa remontin pystyy kustantamaan omilla säästöillä, mutta usein avuksi tarvitaan ulkopuolista rahoitusta. Rahoitusvaihtoehtoja on useita: esimerkiksi vakuudellinen tai vakuudeton kulutusluotto tai asuntolainaan yhdistettävä remonttilaina. Keittiöremontin voi tehdä myös osamaksulla, sillä eri remonttiyhtiöt tarjoava osamaksurahoitusta.

Vakuudellisen kulutusluoton etu on se, että lainan korko on yleensä vakuudettomaan kulutusluottoon verrattuna matalampi. Nimensä mukaisesti laina edellyttää kuitenkin vakuuden, joka voi olla esimerkiksi auto tai asunto. Kulutusluottoja myöntävät Suomessa pankit ja rahoituslaitokset. Asunnon remontoimiseen tarvittava laina voidaan sisällyttää asuntolainaan jo asunnon ostovaiheessa, tai remonttilainan voi ottaa myös asunnon ostamisen jälkeen.

Remonttitaidoistaan epävarman ei kannata lähteä tekemään keittiöremonttia itse vaan kääntyä ammattilaisen puoleen. Eri remonttiyhtiöt tarjoavat palveluillensa omia osamaksurahoituksia. Ennen lainan hyväksymistä on kuitenkin hyvä kilpailuttaa remonttiyhtiöiden lainat ja samalla verrata niitä pankkien ja rahoituslaitosten lainoihin. 

Muista myös verovähennykset! Jos laina on otettu kodin peruskorjausta silmällä pitäen, lainan korot on mahdollista vähentää verovähennyksissä. Silloin, kun remontin tekee ulkopuolinen urakoitsija tai remonttiyhtiö, voi kuluista hakea myös kotitalousvähennystä

Mikä on keittiöremontin kesto?

Keittiöremontti kestää tavallisesti noin viikon verran, jos vanha keittiö puretaan, lattiat mahdollisesti laatoitetaan ja uudet keittiökalusteet asennetaan. Keittiöremontin kestoa pohtiessa kannattaa huomioida myös mahdolliset sähkö- ja LVI-työt sekä niiden ennakkosuunnittelu ja sopivuus. 

Muistathan, että keittiöremontin, kuten muidenkin remonttien aloittaminen edellyttää taloyhtiössä asuvilta remontti-ilmoituksen jättämistä isännöitsijälle. Jos remontti on suuri ja esimerkiksi kantaviin seinärakenteisiin kajotaan, tarvitaan tähän aina lupa. Ennen remontin aloittamista kannattaakin olla yhteydessä oman kunnan rakennusvalvontaan.

Keittiöremontti ja lainan kilpailutus

Vertailimme erilaisia kulutusluottoja tai joustoluottoja, joita voi käyttää keittiöremontin rahoitukseen. Usein keittiöremontti rahoitetaan pankkilainalla, jossa vakuutena on oma asunto, mutta myös vakuudeton laina voi tulla kysymykseen.

Alla olevan vertailun lainavaihtoehdot ovat todellisia tarjouksia lainavertailustamme. Lainavertailun tarjoukset ovat aina henkilökohtaisia, joten korko voi vaihdella alla olevista esimerkeistä. Vertailu ei sido mihinkään, joten se kannattaa tehdä aina kun lainanhaku on ajankohtainen.

LainantarjoajaLainasummaMaksuaikaTodellinen vuosikorkoKuukausierä
Avida3 000 €60kk11,43 %60 €
Balanzia11 000 €60kk11,64 %240 €
Nordax Bank11 000 €65kk11,86 %211 €
Kaarna15 000 € 60kk10,89 %322 €
Instabank15 000 €60kk11,94 %326 €

Jos päätät ottaa vakuudettoman lainan, kiinnitä huomiota lainan kuluihin ja omaan taloudelliseen tilanteeseesi. Joissain tapauksissa voi olla järkevää ottaa kulutus- tai joustoluotto tilapäisesti, ja maksaa se pois nopealla aikataululla. Näin vältät ylimääräiset korkokokulut, ja lainattavan rahan hinta säilyy järkevänä.

Vakuudettomassa lainassa on muun muassa seuraavia hyötyjä:

  • Et tarvitse mitään vakuuksia lainalle
  • Vähemmän “paperitöitä”, pankki tai rahoituslaitos ei tarvitse vakuustodistuksia tai muita asuntoon liittyviä dokumentteja
  • Saat rahat tilille nopeammin kuin perinteisessä, vakuudellisessa lainassa
  • Laina-aika on yleensä lyhyempi, ja voit maksaa lainan pois koska tahansa.
Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen vastaa VertaaEnsin.fi:llä markkinoinnista. Nita on erikoistunut digitaaliseen markkinointiin ja on kiinnostunut rahoitusalan trendeistä, sekä taloudenhallinnasta.

Hvad tænker du?

Your email address will not be published. Required fields are marked *