Käytetyn auton osto-opas

| | Aihe: Yleiset talousvinkit

Auto voi olla välttämättömyys tai arjen helpotus. Olipa asia miten päin tahansa, auto vapauttaa ihmisen liikkumaan. Siksi se on ollut myös vapauden symboli lähes koko olemassaolonsa ajan.

Harva kuitenkaan ostaa uutta autoa. Uusiakin autoja toki myydään vuodessa melkoinen määrä, mutta käytettyjä autoja kaupataan kuitenkin uusiin nähden lähes viisinkertaisesti. Selvästi suurin osa siis lähtee autokaupoille hakemaan juuri käytettyä autoa. On kuitenkin muutamia asioita, joita on syytä ottaa käytetyn auton hankinnassa huomioon.

Käytetyn auton osto vaatii hieman vaivannäköä. Kyseessä on tavalliselle tallaajalle melkoisen suuri ostos, jota saatetaan maksaa takaisin useampi vuosi. VertaaEnsin.fi:n osto-oppaan avulla varmistat autokaupan sujuvuuden.

Muista myös vertailla vakuudettomat autolainat

Käytetyn auton osto – Muistilista

käytetyn auton osto muistilista

Tässä VertaaEnsin.fi:n tarkistuslista käytetyn auton ostajalle:

 • Tarkista käytetyn auton tekniset perustiedot, kuten vuosimalli ja mittarilukema (eli kuinka paljon autolla on ajettu).
 • Mitä polttoainetta auto käyttää? Diesel voi sopia pitkiä matkoja ajavalle, sähkö ympäristötietoiselle. Polttoaineella voi myös olla iso merkitys jälleenmyyntiarvoon.
 • Katso läpi mukavuus- ja turvallisuusasiat sekä erikoisvarustelut. Erikoisuudet tuovat hintaa, mutta toisaalta saatat haluta juuri niitä.
 • Tee pintapuolinen kuntotarkastus ja ole tarkkana koeajaessasi autoa
  • Tarkista että kaikki sähkölaitteet toimivat (ikkunat, peilit, radio, ilmastointi jne.)
  • Katso auton alle, että auto ei tiputa nesteitä. Käynnistä auto ja anna sen käydä hetken ja tarkista sitten vielä uudestaan.
  • Tarkista, että auton kyljissä, helmoissa ja kulmissa ei ole pahoja naarmuja tai kolhuja joista ruoste voisi lähteä leviämään. Tarkista muutenkin ruosteen tila.
  • Tarkista turvavyöt, että kaikki lukittuvat.
  • Tarkista, että kaikki ovet, konepelti ja takaluukku aukeavat ja lukittuvat.
  • Tarkista että nesteitä ja öljyä on tarpeeksi, vilkaise myös että mottoritilan letkut ja kiinnikkeet näyttävät ehjiltä.
  • Tarkista onko vararengas ja työkalut sen vaihtamiseen.
  • Koeajolla testaa ajaa eri nopeuksia testaten samalla vaihteet ja kuuntele kuuluuko ylimääräisiä ääniä. Testaa ohjautuvuus ja pysähtyykö auto kunnolla ja kiinnitä huomiota jarrujen toimintaan.
  • Ratin takana istuessasi testaa myös käsijarru, ajovalot, sekä äänitorvi.
  • Katso, että mittaristossa ei pala vikavaloja.
 • Kysy vielä myyjältä, onko auton kanssa ollut ongelmia.
 • Voit tehdä kuntotarkastuksen myös tällaista palvelua tarjoavissa huolto- tai katsastusliikkeissä. Tälläiseen tarkastukseen voi kuulua esimerkiksi ajoneuvon tunnistus, visuaalinen tarkastus, koeajo, moottorin ja voimansiirron tarkistus, korin ja alustan kunto, turvavarusteet, jarrut, akselistot ja jousitus, ohjaus ja renkaat, sähkölaitteet sekä hallintalaitteet.

Käytetyn auton rekisteröinti

 • Tarkista ennen kaupantekoa auton rekisteri- ja verotiedot sekä omistajan henkilöllisyys.
 • Varmista rekisteritiedoista, että ajoneuvo on liikennekäytössä. Liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ei saa ajaa ennen kuin se otetaan uudelleen liikennekäyttöön.
 • Pyydä myyjältä varmenne eli kaksi viikkoa voimassa oleva digitaalinen koodi tai rekisteröintitodistuksen II osa, joilla voit rekisteröidä auton nimiisi.
 • Tee kauppa- tai luovutuskirja sekä ostajalle että myyjälle.
 • Ota liikennevakuutus ja rekisteröi ajoneuvo. Liikennevakuutus on omistajanvaihdoksen rekisteröinnin edellytys. Vakuutusyhtiöiden palveluissa tämän voi usein tehdä samalla kertaa.

Huom! Liikkeestä ostettaessa myyjä hoitaa yleensä tämä puolen. Auton rahoituksesta kannattaa kuitenkin päättää itse, vaikka liike sitä tarjoaisikin. Kannattaa aina verrata liikkeen tarjoaman rahoituksen kuluja pankkien ja rahoituslaitosten tarjontaan, sillä vertailemalla löytyy edullisin vaihtoehto. Myös leasingauto voi olla varteenotettava vaihtoehto.

Auto liikkeestä vai yksityiseltä?

Käytetyn auton osto liikkeestä ja yksityiseltä eroavat jonkin verran toisistaan. Karkeasti voisi sanoa, että yksityiseltä auton voi saada hieman edullisemmin kuin autoliikkeestä, sillä yksityisellä ei ole tarvetta tehdä suurta voittoa autonsa myynnistä. Autoliikkeellä taas on myyjien palkat, tiloista koituvat kulut ja muu vastaava, joka pitäisi saada katettua myyntivoitolla.

Suurempi ero on ehkä kuitenkin myyjän näkökulmasta: autosta saa paremman hinnan yksityisillä markkinoilla kuin myymällä sen liikkeeseen. Toisinaan tietysti vanhasta autosta voi saada hyvän korvauksen, kun vaihtaa sen samassa liikkeessä kokonaan uuteen tai uudempaan käytettyyn autoon. Auton myynti voi myös olla aikaa vievää ja työlästä, minkä vuoksi moni kauppaa käytetyn autonsa liikkeeseen.

Aikanaan käytettyjen autojen kauppiailla ei ollut kummoista mainetta, mutta se alkaa olla mennyttä aikaa. Automyynnissä kilpailu on mennyt niin kovaksi, ettei huijarin maineeseen ole varaa, eikä autojen hinnoissakaan samasta syystä ole usein paljonkaan ilmaa. Itse asiassa liikkeestä ostettuna auton kunnosta saattaa olla tietyllä tavalla varmempi, sillä usein liikkeissä tarjotaan käytetyn auton osto takuu, joka voi esimerkiksi korvata sen, jos auto hajoaa tietyn ajan sisällä ostosta. Tällainen takuu herättää luottamusta sen suhteen, että auto todella on liikkeen mielestä hyvässä kunnossa.

Yksi etu liikkeestä ostettaessa on myös se, että autot puunataan, nesteet vaihdetaan ja kaikki laitetaan siistiin kuntoon, mitä ei välttämättä voi odottaa yksityiseltä.

Yksi merkittävimmistä eduista autoliikkeen hyväksi on myös yleensä suoraan liikkeen kautta hoituva rahoitus, jonka voi saada melkoisesti paremmilla ehdoilla kuin autolainan erikseen pankista tai joltain muulta rahoituslaitokselta.

Paljonko käytetystä autosta kannattaa maksaa?

Käytettyjen autojen hinnat vaihtelevat suuresti. Osalle käytetty auto tarkoittaa vuosia tai vuosikymmeniä vanhaa autoa. Toiset mieltävät auton käytetyksi jo esimerkiksi kuuden kuukauden käytön jälkeen. Oli auton ikä mikä tahansa, muutama asia pysyy vakiona: korkea hinta ei ole takuu auton hyvästä kunnosta nyt tai takuu auton ongelmattomasta tulevaisuudesta.

Jos auto tulee käyttöön harvoin käytettynä kauppakassina tai jos omat taidot riittävät useimpiin peruskorjauksiin, voi käytetyn auton hinta olla alhaisemmasta päästä. Joskus epäilyttävän halvan auton takana voi myös olla kiireellinen myyntitarve, jolloin halvalla hinnalla myynnissä oleva auto voi olla varsin hyvä ostos.

Nyrkkisääntönä kannattaa valita auto, joka edustaa mallinsa keskihintaa. Lisäksi auton tuleva käyttötarkoitus vaikuttaa siihen, millainen auto kannattaa valita. Harvoin käytettäväksi tuleva auto tarvitsee erilaista varustusta kuin sellainen auto, jota käytetään päivittäin satojen kilometrien ajamiseen.

Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen on työskennellyt VertaaEnsin.fi:llä vuodesta 2019 alkaen. Hänen erikoisosaamistaan ovat rahoitusalan trendit, sekä oman talouden hallinta.

Tarjoukset