Katevaraus – korttimaksuliikenteen kuningas vai jokeri?

|Posted by | Kaikki artikkelit, Luottokortit, Maksaminen
Tags: ,

katevaraus

Oletko ikinä kirjautunut verkko- tai mobiilipankkiin ja huomannut, että maksun sijaan sinulta on veloitettu katevaraus? Katevaraus mahdollistaa maksukorttien toiminnan ostosten yhteydessä ilman reaaliaikaista maksuliikennettä eli myyjä varmistaa maksukyvyn katevarauksella ennen varsinaista maksutapahtumaa.

Varsinkin Visa Electron ja muiden online-varmennetta käyttävien korttien haltijat voivat nähdä katevarauksia tilillään, sillä jokaiseen kortilla tehtyyn maksutapahtumaan liittyy ennakkovarmenne. Pankkikortin haltija taas ei välttämättä näe katevarauksia juuri ollenkaan, sillä pankkikortin käyttäjän näkökulmasta katevaraus yleensä tapahtuu samanaikaisesti maksutapahtuman kanssa. Luottokortin käyttäjä saattaa taas nähdä katevarauksia varsin usein esimerkiksi ulkomaanmatkalla.

Vertaile luottokortteja Luottokortti on reissaajan kaveri

Miksi maksukortiltani on veloitettu katevaraus?

Katevaraus on siis ennakkovarmenne, jolla tehdään maksutilille varaus tulevaa veloitusta varten. Katevaraus ei ole maksutapahtuma, mutta et kuitenkaan voi käyttää katevarauksessa olevia rahoja. Kun veloitus on tehty, katevaraus poistuu.

Käyttäessäsi esimerkiksi polttoaineaseman automaattia, syötät maksimisumman, jolla polttoainetta ostat. Tällöin polttoaineasema tekee ennakkovarmenteen maksukortiltasi kyseiselle summalle ja varmistaa, että pystyt maksamaan haluamasi polttoaineen. Veloitus kortilta tapahtuu vasta ostotapahtuman jälkeen, joten jos polttoaineostos jää suunniteltua pienemmäksi, sinulta veloitetaan vain toteutuneen ostoksen edestä rahaa.

Katevaraus voidaan myös poistaa maksamattomana. Esimerkiksi auton vuokrauksen yhteydessä usein peritään luottokortilta katevaraus ylimääräisten kustannusten kattamiseksi. Jos auto palautuu ilman moitteita, poistetaan katevaraus ja rahat ovat taas käytettävissäsi. Autovuokraamo ei siis veloita asiakkaan tiliä, vaan tekee katevarauksen. Tilin saldo on kuitenkin rajallinen, koska katevaraus niin on poissa käytettävistä rahoista.

Katevaraus ei näy

Jos et ikinä näe katevarauksia tililläsi, ei huolta. Voi olla, että katevaraus ei näy koska itse maksu tapahtuu salamannopeudella. Katevaraus ei aina välttämättä myöskään näy korttitapahtumana, vaan ainoastaan maksukortin käytössä olevista varoista.

Joskus katevarausta ei näy ollenkaan missään muodossa maksun jälkeen, joka voi olla seurausta yhteysongelmista, kaupan maksupäätteen toiminnasta, oman pankkisi kortteihin liittyvistä järjestelyistä tai oman maksukorttisi toiminnasta. Maksutapahtuman ajankohta voi myös vaikuttaa: viikonloppuna tehdyt ostokset voivat näkyä vasta seuraavina pankkipäivinä. Lisäksi ulkomailla oleskelu lisää todennäköisyyttä katevarausten näkymiseen korttitapahtumissa.

Ylimääräinen tai aiheeton katevaraus

Optimaalisessa tilanteessa katevaraus katoaa kun maksu on tapahtunut. Joskus voi kuitenkin käydä niin, että maksu tapahtuu, mutta katevaraus jää kummittelemaan tilille. Ei huolta. Katevarauksen pitäisi poistua itsestään viimeistään parin viikon kuluessa.

Katevarauksessa olevat rahat eivät kuitenkaan ole käytössäsi, joten saatat haluta rahasi käyttöösi nopeammin kuin muutamassa viikossa. Tällöin kannattaa ottaa yhteyttä omaan pankkiin. Joissain tapauksissa voit myös saada ylimääräisen katevarauksen veloittaneelta yhtiöltä koodin, jonka avulla voit vapauttaa aiheettoman katevarauksen ottamalla yhteyttä pankkiisi.

Kun tekniikka toimii, katevaraus toimii

Toimiessaan katevaraus on sekä kuluttajille että yrityksille oiva tapa hoitaa maksuliikennettä. Kuluttaja pystyy tekemään ostoksensa vaikka itse maksu tapahtuisi myöhemmin ja yritykset voivat varmistaa asiakkaidensa maksukyvyn ennen varsinaista maksua.

Joskus tekniset prosessit ja mahdolliset ongelmat voivat aiheuttaa katevarauksen jäämisen kummittelemaan. Suurimmassa osassa tapauksia tilanne yleensä selviää nopeasti ja rahat saa uudelleen käytettäväksi.

Korttiongelmat eivät aiheuta yhtä suurta päänvaivaa, jos sinulla on toinen maksukortti käytettävissäsi. Tutustu Suomen luottokorttitarjontaan ja löydä parhaat luottokortit ja edut juuri sinulle:

Luottokorttivertailu Me vertaamme, sinä säästät

Hvad tænker du?

Your email address will not be published. Required fields are marked *