Käteisen nostaminen ja tallettaminen — opas käteisnostojen ja -talletusten tekemiseen

| | Aihe: Pankit ja luottokortit
käteisnosto

Selvitimme, millaiset käytännöt pankeilla on rahan nostamisen ja tallettamisen suhteen. Näin et joudu kohtaamaan ikäviä yllätyksiä ja lisäkustannuksia.

Kaikki pankit veloittavat käteisnostoista

Yleisemmin käteisnostot ovat ilmaisia tietyn määrän verran. Kun asiakas ylittää pankkikohtaisen rajan, häneltä veloitetaan pankista riippuva nostomaksu. Ihmiset nostavat tyypillisesti yhdestä kahteen kertaan käteistä kuukaudessa eli nostomaksuilta voi välttyä, jos nostokertoja on vähäinen määrä.

Pankkien käteisnostojen hinnat Suomessa:

 • Nordea 1 € (4. nostokerran jälkeen)
 • Danske Bank 0,90 € (4. nostokerran jälkeen)
 • S-Pankki 1,50 € (4. nostokerran jälkeen)
 • Handelsbanken 1 € (3. nostokerran jälkeen)
 • Osuuspankki 0,70 € (4. nostokerran jälkeen)
 • Aktia 1 € (3. nostokerran jälkeen)
 • Ålandsbanken 1 € (5. nostokerran jälkeen)
 • Oma Säästöpankki 1,50 €
 • Säästöpankki 1 € (5. nostokerran jälkeen)

Hinnoitteluissa ja nostokerroissa on eroa, mutta jokainen esitelty pankki perii nostomaksua tietyn nostokertamäärän ylityttyä. Tosin ainoastaan Oma Säästöpankki ei tarjoa ilmaisia nostokertoja ollenkaan, vaan veloittaa jokaisesta käteisnostosta 1,50 € suuruisen nostomaksun. Eniten automaattinostojen kallistuminen tuntunee eläkeläisillä, jotka ovat tottuneet käyttämään käteistä rahaa. Nostokustannukset voi houkutella nostamaan suurempia summia kerrallaan, mikä voi olla turvallisuusriski.

Ajoittain pinnalle nouseva kohu pankkien perimistä maksuista, kuten käteisnostoista muistuttaa pankkien vertailemisen tärkeydestä. Pankkeja kannattaa vertailla aina itselle merkittävistä näkökulmista. Paljon käteistä käyttävälle tärkeintä voi olla edulliset automaattinostot, nuorille tärkeintä voi olla hyvät nuorisoalennukset ja paljon matkustavalle kattavat luottokortit.

Rahaa voi nostaa myös kaupasta — Näin rahan nostaminen kaupasta onnistuu

Varsinkin pikkupaikkakunnilla Otto-automaatin löytäminen voi tuntua olevan työn ja tuskan takana, kun automaatteja on kirkonkylällä vain yksi tai joskus ei lainkaan. Mitä siis tehdä, kun viereisellä torilla myydään itsetehtyjä leivonnaisia hyvään hintaan, maksuksi kelpaa vain käteinen eikä automaattia ole näköpiirissä? Kauppojen kassoilla toimiva käteisnosto-toiminto auttaa.

Jos Otto ei osu silmään ensi vilkaisulla, tarkista näkyykö ympärilläsi kauppoja. Suomessa käteistä voi nostaa lähes kaikista K- ja S-ryhmien kaupoista, Tokmanneilta ja R-kioskeilta. Myös useat ketjuihin kuulumattomat kyläkaupat mahdollistavat pienten rahasummien nostamisen kaupan kassalta. 

Rahan nostoa rajoittavat kuitenkin kukkarosta löytyvän maksukortin ominaisuudet ja kauppojen omat käytännöt. Nostoa varten kaupasta on myös useimmiten ostettava jotain. Poikkeuksena tästä toimivat S-kaupat ja S-Etukortti Visa.

Toimi kassalla seuraavien ohjeiden mukaan rahaa nostaessasi:

1. Ennen kuin maksat ostoksesi, kerro kassahenkilölle haluavasi nostaa rahaa. Toisin kuin Otto-automaateissa, summan ei tarvitse olla tasasumma. Nostosumman yläraja on yleensä 200 euroa, ellei omalla kortilla ole muita päivittäisiä nostorajoituksia. 

2. Laita korttisi maksupäätteeseen ja toimi kortinlukijan ohjeiden mukaan. Hyväksy maksu näppäilemällä korttisi PIN-tunnus lukijaan. Kassahenkilö ei näe tilisi tietoja, kun nostat rahaa kassalta.

3. Kassahenkilö antaa sinulle kuitin ostoksistasi sekä nostamasi rahat.

Toiminta eri kaupoissa

Yleinen periaate rahan nostamiseen kassalta on sama kaupasta ja kortista riippumatta, mutta eri kauppojen asettamissa rajoituksissa on pieniä eroja.

K-ruokakaupoista rahaa voi nostaa kassalta ostosten yhteydessä Osuuspankin, Nordean, Danske Bankin, Aktian ja Säästöpankkien korttien debit-puolella aina 200 euroon asti. Alarajaa nostolle ei ole. Kannattaa huomioida, että oma pankki voi veloittaa nostosta palvelumaksun. 

S-ryhmän kaupoista rahaa voivat nostaa S-Pankin asiakkaat 200 euron ylärajaan asti. Muista kaupoista poiketen S-pankkilaiset voivat nostaa rahaa ostamatta mitään.

R-Kioskit ja kyläkaupat tarjoavat rahannostopalveluita aina senhetkisen vaihtokassan mukaan. Jos kassassa ei ole tarpeeksi vaihtorahaa, ei nostaminenkaan onnistu. Rahaa voi nostaa vähintään yhden euron ostoksen yhteydessä 5–50 euroa Debit ja Visa- tai MasterCard-maksukortilla. Asiakkailta ei veloiteta nostopalvelusta palvelumaksua.

Talletusautomaatti – Miten onnistuu käteisen tallettaminen tilille?

Suomi ja muut maat ovat digitalisaation myötä siirtymässä pois perinteisistä asiointitavoista pankeissa. Lainan hakeminen pankista tapahtuu nykyään pitkälti netin kautta. Myös käteisen tallettaminen tilille on kokenut suuren muutoksen. Perinteinen tiskillä asiointi on yhä usaammin korvautunut talletusautomaatilla asioinniksi.

Näin siirrät käteistä rahaa tilille

On olemassa erilaisia tapoja tallettaa rahat tilille, joista yksi vaihtoehto on tehdä talletus pankkikonttorissa. Pankit saattavat kuitenkin periä tästä erilaisia palvelumaksuja, ja tulevaisuudessa nämä maksut saattavat jopa lisääntyä, sillä yhä useampi pankki pyrkii pääsemään irti aikaa vievästä ja hinnakkaasta konttoriasiakaspalvelusta. Palvelut siirtyvät verkkoon, kuten asiakaspalveluchattiin.

Kun tarve rahan tallettamiseen ilmenee, kätevin tapa on selvittää, mistä löytyy lähin Automatia Pankkiautomaatit Oy:n talletusautomaatti. Talletus Otto -automaatti, kansankielisemmin talletusotto, on Automatian talletusautomaatti. Se mahdollistaa seteleiden ja kolikoiden tallettamisen tilille saman tien. Muut tutut Otto-automaattien toiminnot, kuten käteisnosto sekä saldon ja tapahtumien tarkastaminen onnistuvat talletusautomaateilla. Käyttöperiaate on yksinkertainen:

 • Laita sirukortti laitteeseen ja näppäile tunnusluku
 • Valitse talletus ja talleta rahat automaattiin
 • Ota kuitti

Kuinka paljon voin tallettaa kerralla?

Talletusotto hyväksyy kertatalletuksena 200 kappaletta seteleitä tai maksimissaan 5 000 € arvosta rahaa aina 1 sentin kolikosta 500 € seteliin asti. Kannattaa kuitenkin tarkistaa ennen talletusta, että setelit ovat ehjässä kunnossa, jotta automaatti voi vastaanottaa ne vaivattomasti. Suurta kolikkomäärää tallettaessa on myös hyvä laittaa ne vaikkapa pussiin, jottei automaattiin päädy muita esineitä kuin kolikoita esimerkiksi taskunpohjalta. Rahat siirtyvät sujuvasti suoraan korttiin liitetylle tilille.

Jos talletusautomaatti ei hyväksy syöttämääsi seteliä, kokeile syöttää se uudestaan automaattiin. Automaatit eivät ota vastaan vieraita valuuttoja tai erikois- ja keräilyrahoja.

Voiko rahat tallettaa suoraan luottokortille?

Automaattien talletuspalvelu toimii sirullisilla korteilla, joissa on debit-ominaisuus, kuten vaikkapa Visa Credit/Debit tai Mastercard Credit/Debit -korteilla. Talletus ei ole mahdollista ainoastaan luotto-ominaisuuden sisältävällä kortilla tai yhdistelmäkortin credit-valinnalla.

Luottokortille ei siis ole mahdollista siirtää suoraan rahaa talletusautomaatin kautta. Tämä onnistuu kuitenkin helposti verkkopankissa muutamalla klikkauksella.

Löydä lähin talletusautomaatti

Seuraavien pankkien kortit toimivat Talletusotto-automaateilla:

 • OP-ryhmä
 • Nordea
 • Danske Bank
 • POP Pankki
 • Oma Säästöpankki
 • Aktia

Etsi täältä lähin talletusautomaatti.

Muista tarkistaa myös, maksatko pankkitilistäsi liikaa suhteessa siihen, mitä ominaisuuksia tili tarjoaa. Pankkipalveluja on hyvä vertailla aina aika ajoin ja tarvittaessa vaihtaa parempaan pankkiin.

Mikaela Katro

Mikaela Katro

Mikaela Katro on toimittaja, sisällöntuottaja ja copy. Miksua kiinnostavat tässä maailmassa kamerat, kirjat, kulttuuri, kielet ja keskustelut. Ja sijoittaminen, mutta se alkaa s-kirjaimella!

Tarjoukset