Mitkä pankit veloittavat käteisnostoista?

| | Aihe: Pankit ja luottokortit
käteisnosto

Selvitimme, millaiset käytännöt pankeilla on rahan nostamisen suhteen. Näin et joudu kohtaamaan ikäviä yllätyksiä ja lisäkustannuksia.

Kaikki pankit veloittavat käteisnostoista

Yleisemmin käteisnostot ovat ilmaisia tietyn määrän verran. Kun asiakas ylittää pankkikohtaisen rajan, häneltä veloitetaan pankista riippuva nostomaksu. Ihmiset nostavat tyypillisesti yhdestä kahteen kertaan käteistä kuukaudessa eli nostomaksuilta voi välttyä, jos nostokertoja on vähäinen määrä.

Pankkien käteisnostojen hinnat Suomessa:

  • Nordea 1 € (4. nostokerran jälkeen)
  • Danske Bank 0,90 € (4. nostokerran jälkeen)
  • S-Pankki 1,50 € (4. nostokerran jälkeen)
  • Handelsbanken 1 € (3. nostokerran jälkeen)
  • Osuuspankki 0,70 € (4. nostokerran jälkeen)
  • Aktia 1 € (3. nostokerran jälkeen)
  • Ålandsbanken 1 € (5. nostokerran jälkeen)
  • Oma Säästöpankki 1,50 €
  • Säästöpankki 1 € (5. nostokerran jälkeen)

Hinnoitteluissa ja nostokerroissa on eroa, mutta jokainen esitelty pankki perii nostomaksua tietyn nostokertamäärän ylityttyä. Tosin ainoastaan Oma Säästöpankki ei tarjoa ilmaisia nostokertoja ollenkaan, vaan veloittaa jokaisesta käteisnostosta 1,50 € suuruisen nostomaksun. Eniten automaattinostojen kallistuminen tuntunee eläkeläisillä, jotka ovat tottuneet käyttämään käteistä rahaa. Nostokustannukset voi houkutella nostamaan suurempia summia kerrallaan, mikä voi olla turvallisuusriski.

Pankkien palvelumaksuja kannattaa vertailla

Ajoittain pinnalle nouseva kohu pankkien perimistä maksuista, kuten käteisnostoista muistuttaa pankkien vertailemisen tärkeydestä. Pankkeja kannattaa vertailla aina itselle merkittävistä näkökulmista. Paljon käteistä käyttävälle tärkeintä voi olla edulliset automaattinostot, nuorille tärkeintä voi olla hyvät nuorisoalennukset ja paljon matkustavalle kattavat luottokortit.

Käteisen nostaminen ilmaista euroalueella

Euromääräiset nostot on yleensä hinnoiteltu samoin kuin Suomen sisäiset käteisnostot. Käytännössä euroalueella voi siis nostaa ilmaiseksi käteistä, jos nostokertoja on vielä käyttämättä. Oma Säästöpankilla ei ole ilmaisia käteisnostoja, joten heidän asiakkailla ei ole tarjolla tätä euroalueellakaan Kannattaa kuitenkin huomioida, että mikäli automaatista nostetaan muita valuuttoja kuin euroja, tästä koituu yleensä lisäkustannuksia.

Käteisen käyttö vaihtelee maittain

Suomessa käteisen käyttö on ollut laskussa jo jonkin aikaa, ja käteisen käytön on ennustettu vähenevän Suomessa entisestään. Euroopan maista eniten käteistä käytetään Espanjassa, Italiassa ja Portugalissa, joissa käteisen käytön ei ole myöskään ennustettu laskevan.

Käteisen rahan hyötyinä voidaan edelleenkin pitää maksujen anonymiteettiä, sekä sitä, ettei käteinen ole riippuvainen elektroniikasta. Osat liikkeistä ovat kuitenkin alkaneet kieltäytyä käteisestä rahasta. Käteinen ei myöskään ole välttämättä nopein tapa maksaa, kun maksukorteista löytyy lähimaksuominaisuus. Myös matkapuhelimella maksaminen on yleistynyt maksuvälineenä.

Maria Mankinen

Maria Mankinen

VertaaEnsin.fi viestintä- ja markkinointivastaava. Maria on tarkka raha-asioissaan ja kiinnostunut säästövinkeistä.

Tarjoukset