Kannattaako ostaa elektroniikkaa osamaksulla?

|Posted by Juuso Korhonen | Lainat, Luottokortit, Nettikaupat, Ostaminen, Vinkit
Tags: elektroniikka, laina, Laskut, osamaksu
elektroniikan ostaminen verkkokaupasta

Kun muutaman vuoden jälkeen kannettavan tietokoneen tehot alkavat huonontua, akku heikkenee ja kone hidastuu ja temppuilee, merkitsee se monelle tietokonetta paljon käyttävälle, että on aika hankkia uusi.

Osamaksussa on haasteensa ja houkutuksensa

Hyvä tietokone maksaa useita satasia, jopa tuhansia euroja, eikä monella ole sellaista summaa yhtäkkiä käytettävissä. Monet liikkeet tarjoavat nykyään osamaksua kätevänä vaihtoehtona, joskus jopa korottomana. Lainarahalla ostamisessa on kuitenkin aina riskinsä, oli se korotonta tai ei.

Osamaksun edut ja riskit

Kulutusluotto tai osamaksu on kätevä tapa rahoittaa isotkin ostokset, koska kuukausierä on helppo mitoittaa omaan tilanteeseen sopivaksi. Usein esimerkiksi viihde-elektroniikkaa tai kodinkoneita ostetaan osamaksulla, sillä yksittäisen laitteen hinta voi olla korkea. Kalliinkin laitteen voi saada omakseen heti, monesti jopa muutaman kymmenen euron kuukausittaisella maksulla.

Toisaalta ostoksesi lopullinen hinta voi nousta huomattavasti. Osamaksua tarjoavat verkkokaupat sekä elektroniikkaliikkeet saattavat veloittaa erittäin korkeaa korkoa osamaksuvaihtoehdosta. Houkutteleva diili pienellä kuukausierällä voikin tulla yllättävän kalliiksi, kun maksuehdot ovat pienellä printillä ja jäävät ostovaiheessa huomiotta.
Muista kuitenkin, että kun allekirjoitat osamaksusopimuksen, sitoudut lainaajan ehtoihin.

Esimerkki:

  • Laite: Kannettava tietokone MacBook Air 13’’ 128gt
  • Hinta: 1099,90 eur, Verkkokauppa.com
  • Hinta osamaksulla: 103 eur/kk (12kk)
  • Korko: 14,9 % (85,24 €)
  • Muut luottokustannukset: 47,40 €
  • Yhteensä: 1232,54 €
  • Todellinen vuosikorko: 25,83 %
  • Lisäkuluja tietokoneen hinnan päälle: 132,64 eur

Maksuaika on tässä tapauksessa kohtuullisen pitkä, 12 kuukautta, mutta todellinen vuosikorkokin on melko korkea, lähes 26 prosenttia! Kahden vuoden laina-ajalla kuukausimaksu on pienempi (58eur/kk), mutta myös lainan kulut ovat lähes kaksinkertaiset (265,44 €). Osamaksun kanssa voidaan siis todeta, että lyhyempi maksuaika on aina parempi.

Kannattaako ottaa korotonta lainaa?

Jotkut yritykset tarjoavat myös korotonta osamaksusopimusta rahoitusvaihtoehdoksi. Vaikka laina on koroton, velkaa täytyy maksaa säännöllisesti pois usein huomattavan aikaa, joten sen vuoksi tulee olla varovainen. Onko taloustilanteesi sellainen, että pystyt maksamaan lainan ajallaan takaisin joka kuukausi?

Jos myöhästyt maksujen kanssa, joudut maksamaan hyvin todennäköisesti korkeaa korkoa lainasta, joka oli alun perin korotonta. Monet lainaajat perivät myös erilaisia myöhästymismaksuja, jotka voivat olla hyvinkin korkeita. Korottomalla lainarahalla on myös pienempi kynnys tehdä kalliita hankintoja, kun sinun ei tarvitse maksaa ostosta heti kerralla.

HUOM! Koroton laina ei myöskään aina tarkoita kulutonta lainaa. Lainassa voi olla myös muita kuluja koron lisäksi, kuten esimerkiksi käsittelykulut tai avausmaksut.

Minkälainen vaihtoehto on esimerkiksi Klarna-lasku?

Markkinoilla on myös palveluntarjoajia, jotka tarjoavat mahdollisuuden maksaa ostettu tuote laskulla. Esimerkiksi Klarna-lasku, Qliro tai Collector tekevät yhteistyötä monen verkkokaupan kanssa, ja usein tuotteen voi ostaa vain yksinkertaisesti syöttämällä oman henkilötunnuksen ja osoitteen.

Klarna tarjoaakin monesti 14 vuorokautta maksuaikaa, ja jos laskun maksaa ajoissa, yleensä kulut ovat maltilliset. Tätä vaihtoehtoa voi suositella, mutta ainoastaan jos laskun maksaa ajallaan. Klarna veloittaa maksumuistutuksesta yleensä viisi euroa, sekä viivästyskoron (yleensä viitekorko + 7%), ja jos maksua ei saada kohtuullisen ajan puitteissa, se siirtyy perintätoimistolle. Kannattaakin kiinnittää huomiota minkälaiseen sopimukseen suostuu nettiostoksia tehdessään.

Lainojen vertailu kannattaa!

Paras tapa on aina säästää ensin ja sitten vasta ostaa uusi tietokone tai muu suurempi hankinta. Kannattaa siis ennakoida: Kun huomaat että nykyinen, pari-kolme vuotta vanha tietokoneesi on käymässä hitaaksi ja vanhaksi, on viisasta aloittaa säästäminen laittamalla esimerkiksi kuukausittain rahaa hieman sivuun tulevaa hankintaa varten. Tällä tavalla raha-asiasi pysyvät kunnossa pitkällä aikavälillä.

Voit hyödyntää säästämisessä esimerkiksi Excel-budjettiamme.

Tietysti joskus tulee yllättäviä tarpeita, eikä kaikkia suurempia hankintoja pysty aina ennakoimaan. Jos esimerkiksi tietokoneesi hajoaa yhtäkkiä ja tarvitset sitä päivittäin, ei auta muu kuin ostaa uusi kone, vaikka sitten lainarahalla jos sinulla ei ole summaa säästössä.

Muista kuitenkin ensin vertailla lainoja, niin tiedät mistä saat tarvitsemasi lainasumman edullisimmin (pienimmällä todellisella vuosikorolla.) ja sinulle sopivin ehdoin. Voit tehdä vertailun nopeasti ilmaisesta lainavertailustamme:

Lainavertailussamme on mukana niin pankki- kuin vertaislainoja (esimerkiksi Brabank) ja aina pienistä summista jopa 50000 euroon saakka (esimerkiksi Santander).

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointistrategi. Juuso on opiskellut kansainvälistä markkinointia ja työskennellyt finanssialalla viimeiset kahdeksan vuotta. Hän on kiinnostunut laajasti finanssiasioista ja taloudellisesta hyvinvoinnista.