Kannattaako elektroniikkaa ostaa osamaksulla?

|Posted by | Kaikki artikkelit, Lainat
Tags: , ,

Elektroniikka ja osamaksu

Osamaksussa on haasteensa

Kun muutaman vuoden jälkeen kannettavan tietokoneen tehot alkavat huonontua, akku heikkenee ja kone hidastuu ja temppuilee, merkitsee se monelle tietokonetta paljon käyttävälle, että on aika hankkia uusi.

Hyvä tietokone maksaa useita satasia, jopa tuhansia euroja, eikä monella ole sellaista summaa yhtäkkiä käytettävissä. Monet liikkeet tarjoavat nykyään osamaksua vaihtoehtona, joskus jopa korottomana. Lainarahalla ostamisessa on kuitenkin aina riskinsä, oli se korotonta tai ei.

Lue lisää: Mihin kannattaa ottaa laina ja mihin ei?

Tietokoneesi lopullinen hinta voi nousta huomattavasti

Osamaksuvaihtoehtoa tarjoavat verkkokaupat sekä elektroniikkaliikeeet saattavat veloittaa erittäin korkeaa korkoa osamaksuvaihtoehdosta. Houkutteleva diili pienellä kuukausimaksuerällä voikin tulla yllättävän kalliiksi, kun maksuehdot ovat pienellä printillä ja jäävät ostovaiheessa huomiotta.

Muista kuitenkin, että kun allekirjoitat osamaksusopimuksen, sitoudut ehtoihin.

Esimerkki:

kannettava tietokone MacBook Air 11’’ 128gt

hinta: 949,90eur, Verkkokauppa.com

Apuraha osamaksulla vain 50eur/kk (24kk)

Korko 14,9 % (147,66eur)

Muut luottokustannukset 94,80eur

Yhteensä:1194,31€

Todellinen vuosikorko: 26,88 %

Lisäkuluja tietokoneen hinnan päälle: 244,41eur

Maksuaika on tässä tapauksessa pitkä, 24 kuukautta, mutta todellinen vuosikorkokin on melko korkea, lähes 27 prosenttia tietokoneen hinnasta! Osamaksun kanssa käy helposti niin että maksat velkaa pitkään, jopa 2-4 vuotta.

Saatat siis maksaa jopa useamman vuoden ajan vielä tietokoneesta, joka on ehkä jo käynyt vanhaksi tai jopa hajonnut, ja saatat jo tarvita uuden koneen kun edellinen on vielä maksamatta.

Lue myös: Kannattaako ottaa lainaa netistä?

Kannattaako ottaa korotonta lainaa?

Jotkut yritykset tarjoavat korotonta osamaksusopimusta rahoitusvaihtoehdoksi. Vaikka laina on koroton, se on silti rahaa mitä lainaat, ja sen takia sinun tulee olla varovainen. Onko taloustilanteesi sellainen että pystyt maksamaan lainan ajallaan takasin?

Jos nimittäin et pystynyt ostamaan tietokonetta tai muuta hankintaa kerralla, pystytkö varmasti maksamaan kuukausierän takasin?

Onko taloustilanteesi sellainen että pystyt maksamaan lainan ajallaan takasin?

Jos myöhästyt maksujen kanssa, joudut maksamaan hyvin todennäköisesti korkeaa korkoa lainasta, joka olin alun perin korotonta.

Korottomalla lainarahalla on myös pienempi kynnys tehdä kalliita hankintoja, kun sinun ei tarvitse maksaa ostosta heti kerralla.

HUOM! Koroton laina ei myöskään aina tarkoita kulutonta lainaa. Lainassa voi olla myös muita kuluja koron lisäksi, kuten esimerkiksi käsittelykulut tai avausmaksut

Esimerkki:

kannettava tietokone ASUS F302UA-R4025T 13.3” i5 128GB

Hinta: 682,9eur, www.cdon.fi

Osamaksuvaihtoehdot (Qliro):

123eur /kk – 6 kk, 0 % korko (€ 29.95 avausmaksu, € 3.95 käsittelykulut)

64eur /kk – 12 kk, 0 % korko (€ 39.95 avausmaksu, € 3.95 käsittelykulut)

30eur /kk – 36 kk, 9.95 % korko (€ 39.95 avausmaksu, € 3.95 käsittelykulut)

kokonaiskustannukset:

123eur *6= 738eur (todellinen vuosikorko 8,07 %)

64eur *12= 768eur (todellinen vuosikorko 12,46 %)

30eur*36= 1080eur (todellinen vuosikorko 58,15 % )

Viimeisessä vaihtoehdossa alle 700 euroa maksavan tietokoneen hinnaksi tulee lopulta yli tuhat euroa. Vaikka lainan korko on vain 9,95 %, on todellinen vuosikorko huimat 58 % (käsittelykulut ja avausmaksu)

Kahdessa ensimmäisessä osamaksuvaihtoehdossa lainan korko on 0e. Kuitenkin myös näihin maksusopimuksiin tulee avausmaksun sekä laskutusmaksu 3,95e/kuukausi. Nollakorko ei siis tarkoita nollakustannuksia!

Lue lisää: Lainaa ilman korkoa? 

Kannattaako osamaksua käyttää?

Paras tapa on aina säästää ensin ja sitten vasta ostaa uusi tietokone tai muu suurempi hankinta. Kannattaa siis ennakoida: Kun huomaat että nykyinen, pari-kolme vuotta vanha tietokoneesi on käymässä hitaaksi ja vanhaksi, on viisasta aloittaa säästäminen laittamalla esimerkiksi kuukausittain rahaa hieman sivuun tulevaa hankintaa varten. Tällä tavalla raha-asiasi pysyvät kunnossa pitkällä aikavälillä.

Voit hyödyntää säästämisessä esimerkiksi Excel-budjettiamme.

Tietysti joskus tulee yllättäviä tarpeita, eikä kaikkia suurempia hankintoja pysty aina ennakoimaan. Jos esimerkiksi tietokoneesi hajoaa yhtäkkiä ja tarvitset sitä päivittäin, ei auta muu kuin ostaa uusi kone, vaikka sitten lainarahalla jos sinulla ei ole summaa säästössä.

Muista kuitenkin ensin vertailla lainoja, niin tiedät mistä saat tarvitsemasi lainasumman edullisimmin (pienimmällä todellisella vuosikorolla!) ja sinulle sopivin ehdoin. Voit tehdä vertailun nopeasti ilmaisesta lainavertailustamme:

Lainavertailussamme on mukana muun muassa niin pankki- kuin vertaislainoja (esimerkiksi Fixura) ja aina pienistä summa jopa 50 000 euroon saakka (esimerkiksi Santander).

Lähteet:

cdon.fi, verkkokauppa.com