Elätkö kädestä suuhun? Näin pääset säästämisessä alkuun!

|Posted by Mikko Murphy | Kaikki artikkelit, Säästäminen, Vinkit
Tags: kuinka säästää rahaa, säästäminen, säästövinkit
kädestä suuhun eläminen

Kulutuskulttuuri ajaa ihmiset helposti ajattelemaan, että heiltä puuttuu elämästään jotain. Tavaroita ja palveluita ostetaan hetkellisen mielihyvän saavuttamiseksi. Tällöin kulutushalut on omaksuttu suoraan ympäröivästä arvomaailmasta. Jatkuvalla kuluttamisella voi kuitenkin saavuttaa vain lyhytaikaista onnea, koska se ei tuo henkistä tyydytystä. Muista siis: jos elät kädestä suuhun, älä kuluta itseäsi kuuhun.

Vertaile säästötilejä! Aloita säästäminen jo tänään!

Elintasoinflaation vaikutus

Edellämainitun kulutuskulttuurin lisäksi toinen syy kädestä suuhun elämiseen voi olla elintasoinflaatio. Elintasoinflaatio tarkoittaa elämaisen kustannusten kasvua, jota voi tapahtua joko inflaation vaikutuksesta tai oman kulutuksen kasvusta. Tässä käsittelyn kohteena toimiikin jälkimmäisestä syystä johtuva elintasoinflaatio.

Teoriassa elintasoinflaatio seuraa tulojen kasvua, eli vaikka kuukausittainen käytettävissä oleva rahamäärä kasvaisi, pysyisi kaikkien kulujen jälkeen käytettävissä oleva rahamäärä samana. Olet varmaan joskus kuullut kerrottavan siitä, miten lottovoittaja on onnistunut törsäämään kaikki ansaitsemansa rahat muutamassa vuodessa. Oletuksena on, että käytät kulloinkin kaikki rahat jotka on saatavilla, koska et ole tottunut elämään suuremman rahamäärän kanssa.

Motivaation puute säästämiseen

Säästämisvinkkejä saa nykyään kaikkialta, ja kaikki varmasti ymmärtävät, miten säästäminen käytännössä onnistuu. Esimerkiksi ruokakaupassa voi valita halvempia tuotteita, tai voi syödä harvemmin ravintolassa säästääkseen rahaa. Ongelmana onkin usein motivaatio säästämiseen. Parempi kysymys ehkä olisi, miten vähentää tarpeettomien tavaroiden kuluttamista?

Itsetutkiskelu

Kannattaa miettiä kokonaisvaltaisesti sitä, mitä elämältään tavoittelee. Kun tavoite on selvillä, täytyy löytää ne keinot ja välineet jolla sen voi saavuttaa. Näihin voi kuulua esimerkiksi joitain tuotteita tai palveluita. Lisäksi kannattaa miettiä omia arvojaan, ja sitä, miten voit niitä toteuttaa päivittäisessä elämässä. Jos arvona on esimerkiksi jälkipolville antaminen, ei välttämättä kannata heti hankkia itselleen sitä uudenkiiltävää ferraria, vaan miettiä miten voisi rikastuttaa omien lapsien ja lapsenlapsien elämää. Voisit aloittaa heille vaikka säästötilin.

Ennen säästötilin perustamista kannattaa vertailla eri vaihtoehtoja, jotta hankkii varmasti sen tilin jolla on korkein mahdollinen korkotuotto jälkipolville. Säästötilejä voit vertailla ilmaisessa säästötilivertailussamme:

Ennen jokaisen tuotteen hankintaa voikin olla tärkeää kysyä itseltään, mihin tarkoitukseen se tulee, ja miksi se pitää niin kovasti saada? Esimerkiksi kalliiden merkkituotteiden hankinnalla ehkä haetaan pohjimmiltaan toisten arvostusta tai ihailua. Tätä tarkoitusta ei välttämättä muille tuoda julki, vaan se kätketään muiden järkeenkäypien selityksien alle.

Visualisointi ja tulevaisuusajattelu

Kuluttaminen on lyhytaikaista onnen etsintää, joka on kiinni siinä hetkessä. Kannattaakin ehkä kokeilla kellojen pistämistä uusiksi, ja ajatella rahan säästämistä sekä kuluttamista pitkällä tähtäimellä. Voit esimerkiksi kokeilla seuraavaa: joka ilta kirjoita paperille se summa jonka haluat säästää, sekä se ajanjakso, jonka sisällä haluat sen säästää. Kirjoita vielä yksityiskohtaisesti siitä, miten hyvältä tuntuu vihdoin päästä säästämistavoitteeseen. Sitten nukkumaanmennessä visualisoi mielessäsi se hetki kun olet päässyt säästämistavoitteeseesi, ja kuvittele vielä kuinka hyvältä sinusta tuntuu. Kun teet näin minkä tahansa tavoitteesi kohdalla, voit olla varma, että se joskus käy toteen.
Visualisoinnin lisäksi kannattaa aina suunnitella omaa rahankäyttöä etukäteen, ja yrittää myös pitäytyä omissa suunnitelmissaan. Esimerkiksi ennen ruokaostoksille menemistä tee lista ruokatarvikkeista jotka haluat hankkia, äläkä koskaan mene ruokakauppaan nälkäisenä, jottet vahingossa sortuisi heräteostoksiin. Pitkällä tähtäimellä on myöskin syytä suunnitella kulutusta, jotta voi varautua yllättäviin menoihin, sekä tehdä järkeviä, faktoihin perustuvia päätöksiä.

Käyttöikä ja laatu suunnannäyttäjinä

Usein saa semmoisen mielikuvan, että säästäminen on varsin helppoa, kun tarvitsee kulloinkin vain hankkia halvin tuote markkinoilla. Näin ajatellessa unohtuu helposti se, että kaikilla tuotteilla on oma käyttöikänsä, joka voi vaihdella rajustikin riippuen tuotekategoriasta sekä tuotteen laadusta.
Laadukas tavara usein kestää kauemmin, minkä johdosta sen kokonaiskustannukset voivat olla pienemmät verrattuna halvempaan tuotteeseen, joka pitää useammin korvata uudella. Lisäksi laatu voi olla myös turvallisuuden tae. Esimerkiksi jos ostat halvimman makuupussin ja yövyt Everestin huipulla, voit olla vaarassa kuolla hypotermiaan. Toisaalta jos ostat aina halvinta ruokaa, etkä syö monipuolisesti, sairastuminen voi olla todennäköisempää vanhemmalla iällä. Sijoittamalla kalliimpaan tuotteeseen voit lisäksi saada muitakin etuja joita halvemman kohdalla ei ole tarjolla. Esimerkiksi hybridiauton hankkimisella säästää bensaa, ja auto on myös hiljaisempi kuin tavallinen bensakäyttöinen malli.

Vinkkejä säästämisen aloittamiseen

1. Mieti mitä elämältäsi tavoittelet? Minkä arvojen mukaan elät?
2. Tunnista keinot ja tuotteet, jotka auttavat edellämainittuun tavoitteeseen pyrkimisessä.
3. Ennen jonkun tuotteen hankkimista, kysy itseltäsi mihin tarkoitukseen se tulee, ja miksi se pitää niin kovasti saada?
4. Kirjoita ylös säästämistavoitteesi ja visualisoi hetkeä jolloin se on toteutunut joka päivä.
5. Mieti aina tuotteen käyttöikää ja laatua ostaessasi jotain uutta.
6. Harkitse säästötilin perustamista.

Vertaile säästötilejä! Löydä rahoillesi paras tuotto!

Lähteet: Kaleva, Omista ja Vaurastu