Wolt toimittaa joululahjat Postia edullisemmin Helsingissä

| | Aihe: Vertailut ja testit
Boy holding christmas presents

Jouluperinteisiin kuuluu lahjojen ostaminen, monesti jouluruuhkissa juuri ennen aattoa. Monenkaan mieleen ei välttämättä tule hankkia joululahjoja kotiinkuljetuksella. Esimerkiksi kuljetuspalvelu Wolt tarjoaa tätä palvelua, joskin tarpeeksi joululahjavalikoimaa lienee lähinnä pääkaupunkiseudun alueella. Vertailupalvelumme päätti selvittää tuleeko edullisemmaksi tilata joululahjat kotiinkuljetuksella vai noutamalla. Kotiinkuljetuspalveluina olivat Wolt ja Posti, noutotapoina auto ja julkiset kulkuneuvot.

Näin selvitys toteutettiin:

Joululahjojen kotiinkuljetushinnat ovat peräisin Wolt-kuljetuspalvelusta. Oletuksena oli että asiakas asuisi Kaisaniemessä Helsingissä, Tapiolassa Espoossa ja Tikkurilassa Vantaalla. Selvitys tehtiin 2.12, jonka jälkeen yksittäiset hinnat ovat saattaneet muuttua. Hinnat määriteltiin yleisimmän hintaluokan mukaan.

Postin kuljetuspalvelun oletuksena oli, että asiakas tilaisi paketin Postin noutoautomaattiin. Poikkeuksena Elämyslahjat Iso Omena-liike, jonka tuotteita pystyi tilaamaan ainoastaan kirjeenä. On myös hyvä huomioida, että jotkut verkkokaupat tarjoavat ilmaisen kotiinkuljetuksen ostosten ylitettyä tietyn summan (yleensä 50-100€).

Autokuluihin sisällytettiin parkkikulut ja bensan hinta. Oletus oli, että kauppareissu tehtäisiin autolla, joka kuluttaa 6,9 litraa 100 kilometriä kohti. Bensan hinta on määritetty 2.12 halvimman hinnan mukaisesti 1,959 € / litra. 

Julkisen liikenteen hinta määriteltiin HSL:n kertalipun mukaan. 

Joululahjat tilattiin Helsingissä Heirol Helsinki-, Eiring- ja Ompputori Pasila-liikkeistä. Espoossa lahjat tilattiin Life Lauttis-, Wulffinkulma- ja Elämyslahjat Iso Omena-liikkeestä. Vantaalla lahjat tilattiin Iittala Outlet Tammisto-, XS Lelut Jumbo-, ja Musti ja Mirri Tammisto-liikkeestä.

Selvityksen keskeisimmät havainnot:

  • Helsingin keskustan alueella joululahjojen kotiinkuljetus tulee monissa tapauksissa noutamista edullisemmaksi vaihtoehdoksi alueen kalliiden kulkuhintojen vuoksi.
  • Espoon ja Vantaan alueella lahjat kannattaa hakea itse, sillä kotiinkuljetushinnat ovat yleisesti Helsinkiä kalliimmat.
  • Joululahjan tilaaminen Postin noutoautomaattiin on kallista, paikoitellen lähes 10 €.
  • Laskenut bensan hinta ja edulliset parkkikustannukset lisäävät lahjojen noutamisen järkevyyttä Espoon ja Vantaan alueella.

Helsingin keskustassa lahjat kannattaa tilata kotiin – paitsi Postilla

Lahjojen kotiinkuljetus vs noutaminen Helsingissä

Helsingin keskustassa joululahjojen tilaaminen on kannattavaa (1,90 €), mikä johtuu erityisesti autoilun ja julkisten kulkuneuvojen kalliista hinnoista keskustan alueella. Pelkät auton parkkikulut (4 €/h vyöhyke 1, 2 €/h vyöhyke 2) tekevät kotiinkuljetuksesta taloudellisemman vaihtoehdon. Bensa nostaa lahjojen noutamishintaa autolla, mutta ei kuitenkaan merkittävästi. 

Joululahjojen tilaaminen Postin noutoautomaattiin on vertailun selkeästi kallein tapa hankkia lahjat. Joululahjojen wolttaaminen tulee jopa neljä kertaa halvemmaksi Helsingin keskustassa.

Joululahjojen hakeminen julkisilla kulkuneuvoilla maksaa 2,80 €, joten lahjojen kotiinkuljetus tulee tässä skenaariossa halvemmaksi vaihtoehdoksi, ellei omista HSL:n kuukausi- tai kausikorttia. Hintoja verratessamme voimmekin todeta, että lahjojen noutaminen ei ole paljon kalliimpi vaihtoehto, mutta lahjojen kotiinkuljetus säästää sekä rahaa että aikaa.

HelsinkiHeirol HelsinkiEiringOmpputori Pasila
Kotiinkuljetus1,90 €1,90 €1,90 €
Autokulut2,12 €2,26 €1,80 €
Julkinen liikenne2,80 €2,80 €2,80 €
Posti5,90 €7,90 €7,90 €

Espoon ja Vantaan alueella parkki- ja matkakulut tulevat kotiinkuljetusta halvemmaksi

Lahjojen kotiinkuljetus vs noutaminen Espoossa
Lahjojen kotiinkuljetus vs noutaminen Vantaalla

Espoon ja Vantaan alueella joululahjojen kotiinkuljetus ei tule kannattavaksi, sillä kotiinkuljetuskulut ovat selvästi isompia Helsinkiin verrattuna, 7,90 €. Autolla mennessä parkkikulut jäävät miltei olemattomiksi, eikä bensaankaan kulu montaa euroa.

Lahjojen tilaaminen Postin noutoautomaattiin ei myöskään ole taloudellisesti järkevää, hinnan ollessa korkeimmillaan lähes 10 €.

Julkinen liikenne maksaa 2,80 € (ilman kuukausi- tai kausikorttia), joka tulee 5 € kotiinkuljetusta halvemmaksi. Lahjojen tilaaminen kotiin säästää siis pelkästään vaivaa.

EspooLife LauttisWulffinkulmaElämyslahjat Iso Omena
Kotiinkuljetus7,90 €7,90 €7,90 €
Autokulut1,56 €2,30 €1,50 €
Julkinen liikenne2,80 €2,80 €2,80 €
Posti4,90 €9,90 €3,99 €
VantaaIittala Outlet TammistoXS Lelut JumboMusti & Mirri Tammisto
Kotiinkuljetus7,90 €7,90 €7,90 €
Autokulut1,30 €1,22 €1,32 €
Julkinen liikenne2,80 €2,80 €2,80 €
Posti5,90 €4,90 €4,90 €

Aarne Helenius

Aarne Helenius

Aarne Helenius työskentelee VertaaEnsin.fi:llä sisällöntuotannon tehtävissä ja toimii perhe-, koti- ja matkailu-aihealueiden asiantuntijana. Hänen intohimojaan ovat urheilu, politiikka ja elokuvat.

Tarjoukset