Joulukeräysten lahjoituseurosta 86 senttiä menee perille

| | Aihe: Vertailut ja testit
Paperihahmot kämmenellä

Joulun alla ihmisillä on halua jakaa hyvää joulumieltä avun tarpeessa oleville. Yksi helpoimmista tavoista on tehdä rahalahjoitus hyväntekeväisyysjärjestölle. Hyväntekeväisyysjärjestöjä on kuitenkin useita. Vertailupalvelumme esittelee tunnetuimpien järjestöjen joulukeräykset ja vertailee niiden kautta perille menevän avun määrää. 

Selvityksen keskeisimmät löydökset:

  • Hyväntekeväisyysjärjestöjen keräyskulut ovat organisaatiosta riippumatta hyvin samansuuruiset. Keräyskulujen suuruus on yleisesti noin 14 %, eli 100 € lahjoituksesta noin 86 € menee perille.
  • Hyvä Joulumieli-keräyksellä on paras hyötysuhde, sillä heidän keräyskulunsa ovat selvityksen pienimmät – 7 %.
  • Pelastakaa Lapset-joulukeräyksellä on selvityksen suurimmat keräyskulut. Heidän keräyskulujensa osuus oli 19 %.
  • Vuonna 2021 Hyvä Joulumieli-keräys oli lahjoitusmäärillä mitattuna suosituin joulukeräys.

Hyväntekeväisyyskohteet

Olemme keränneet alle merkittävimmät joulukeräykset, jotka kohdentavat tukensa Suomeen. Otimme esille myös Unicefin, sillä vaikka he eivät pidäkään erillistä joulukeräystä, heistä saa hyvän vertailukohdan siihen kuinka suuret keräyskulut ovat yleisellä tasolla.

Pelastusarmeijan Joulupata

Joulukeräyksen tuotto vuonna 2021: 900 000 €
Joulukeräyksen keräyskulujen suuruus vuonna 2021: 15 %
Joulukeräyksen todellinen tuen määrä vuonna 2021: 765 000 €

Joulupata -keräyksen järjestää Pelastusarmeija, joka kuvaa toimintaansa termein: “soppaa, saippuaa ja sielunhoitoa”. Pelastusarmeija on toiminut Suomessa vuodesta 1889 ja se on järjestänyt Joulupata -keräyksen joka joulu vuodesta 1906.

Joulupataan kerätyt varat jaetaan ruokana, vaatteina ja lahjakortteina vähäosaisille lapsiperheille ja muille vähävaraisille sekä syrjäytymisvaarassa oleville ihmisille ympäri Suomen. Varoja käytetään myös erilaisiin tukitoimiin, kuten leireihin sekä harrastus- ja kerhotoimintaan. Osa varoista jaetaan ennen joulua, osa seuraavan vuoden aikana.

Joulupataan voi tuoda myös esimerkiksi vaatteita ja muita tavaroita, joita jaetaan niitä tarvitseville tai ne myydään Pelastusarmeijan kirpputoreilla.

Voit antaa lahjoituksen Pelastusarmeijan Joulupataan osoitteessa: https://www.joulupata.fi/ 

Pelastakaa Lapset joulukeräys

Joulukeräyksen tuotto vuonna 2021: 2 300 000 €
Joulukeräyksen keräyskulujen suuruus vuonna 2021: 19 %
Joulukeräyksen todellinen tuen määrä vuonna 2021: 1 863 000 €

Joulukeräyksen järjestää Pelastakaa Lapset, joka on toiminut Suomessa vuodesta 1922. Tuolloin järjestö tunnettiin nimellä ‘Koteja Kodittomille Lapsille’.

Pelastakaa Lapset joulukeräykseen lahjoitetut varat käytetään vähävaraisten perheiden lapsien opintojen ja harrastusten tukemiseen. Lisäksi järjestö jakaa ruokalahjakortteja vähävaraisille perheille, tarjoaa tukihenkilöitä ja -perheitä lapsille ja antaa keskustelutukea verkossa lapsille ja nuorille. Tällä hetkellä tukea annetaan myös ukrainalaisille perheille, jotka ovat paenneet Suomeen.

Voit antaa lahjoituksen Pelakaa Lapset Joulukeräykseen osoitteessa: https://www.pelastakaalapset.fi/joulukerays/ 

Joulupuu-keräys

Joulukeräyksen tuotto vuonna 2021: 326 000 €
Joulukeräyksen keräyskulujen suuruus vuonna 2021: 15 %
Joulukeräyksen todellinen tuen määrä vuonna 2021: 277 100 €

Joulupuu-keräyksen takana ei ole yksittäistä varsinaista toimijaa, vaan jokainen Joulupuu-keräys toteutetaan paikallisesti. Keräysten järjestämisestä vastaavat paikkakunnasta riippuen esimerkiksi Nuorkauppakamarit, Mannerheimin Lastensuojeluliiton paikallisyhdistykset ja Lions Clubit. Ensimmäinen Joulupuu-keräys järjestettiin vuonna 2000.

Joulupuu-keräys toimii hieman eri tavalla kuin muut joulukeräykset. Järjestö kerää joululahjoja pääosin 0-25-vuotiaille lapsille ja nuorille, jotka saattaisivat muuten jäädä ilman joululahjoja. Lahjoitukseksi kelpaa siis rahan lisäksi myös käyttämättömät ja itse tehdyt tavarat, mutta käytettyjä tavaroita ei oteta vastaan.

Voit antaa lahjoituksen Joulupuu-keräykseen osoitteessa: https://joulupuu.org/ 

Hyvä Joulumieli -keräys

Joulukeräyksen tuotto vuonna 2021: 2 500 000 €
Joulukeräyksen keräyskulujen suuruus vuonna 2021: 7 %
Joulukeräyksen todellinen tuen määrä vuonna 2021: 2 325 000 €

Hyvä Joulumieli -keräyksen järjestävät Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti yhdessä Ylen kanssa. Ensimmäinen Hyvä Joulumieli -keräys järjestettiin vuonna 1996.

Keräyksellä hankitaan lapsiperheille 70 € arvoisia ruokalahjakortteja, joilla voi ostaa ruokaa jouluksi. Lahjakortit jaetaan lapsiperheille, joissa on vähintään yksi alle 18-vuotias, ja joissa on työttömyyden, lomautuksen, sairauden, matalan tulotason tai muun kriisin vuoksi taloudellisia vaikeuksia. Lahjakorttia ei voi hakea erikseen, vaan se on lahjoitetaan perheille järjestäjien toimesta itsenäisesti.

Voit antaa lahjoituksen Hyvä Joulumieli-keräykseen osoitteessa: https://hyvajoulumieli.fi/ 

Syöpäsäätiön Joulukeräys

Joulukeräyksen tuotto vuonna 2021: 700 000 €
Joulukeräyksen keräyskulujen suuruus vuonna 2021: 18 %
Joulukeräyksen todellinen tuen määrä vuonna 2021: 574 000 €

Vuonna 1948 perustetun Syöpäsäätiön Joulukeräyksellä kerätään varoja vähävaraisten syöpäpotilaiden taloudelliseen tukemiseen. Vaikka Suomessa syöpään sairastuneet hoidetaan julkisin varoin, aiheuttaa sairastuminen muita kustannuksia. Syövän hoidot aiheuttavat sairastuneelle esimerkiksi matka-, lääke-, sairaala- ja poliklinikkakustannuksia, jotka kaikki ovat normaalin elämisen päälle tulevia ylimääräisiä menoja.

Voit antaa lahjoituksen Syöpäsäätiön Joulukeräykseen osoitteessa: https://syopasaatio.fi/lahjoita/kertalahjoitus-joulukeraykseen/ 

SEY joulukeräys

Joulukeräyksen tuotto vuonna 2021: 120 000 €
Joulukeräyksen keräyskulujen suuruus vuonna 2021: 12,5 %
Joulukeräyksen todellinen tuen määrä vuonna 2021: 105 000 €

SEY Suomen eläinsuojelu on perustettu vuonna 1901, jolloin se tunnettiin vielä nimellä Suomen eläinsuojeluyhdistys. Joulukeräyksen tuotoilla tuetaan muun muassa Ukrainan eläinpakolaisia ja kehitetään oppimateriaalia eläintensuojelusta.

Voit antaa lahjoituksen SEY Joulukeräykseen osoitteessa: https://sey.fi/joulukerays/ 

HelsinkiMissio joulukeräys

Joulukeräyksen tuotto vuonna 2021: 310 000 €

Jätimme useamman yhteydenottopyynnön HelsinkiMissiolle, mutta emme onnistuneet saamaan vastauksia heidän joulukeräyksensä suhteen. Lahjoituksella tuetaan kaikenikäisiä yksinäisyydestä kärsiviä.

Voit antaa lahjoituksen HelsinkiMission joulukeräykseen osoitteessa: https://www.helsinkimissio.fi/joulukerays/ 

UNICEF

Keräyksien tuotto vuonna 2021: 25 900 000 €
Keräyskulujen suuruus vuonna 2021: 19 %
Keräyksien todellinen tuen määrä vuonna 2021: 20 979 000 €

UNICEF on Yhdistyneiden kansakuntien lastenrahasto, joka ajaa lasten oikeuksia. Järjestö perustettiin vuonna 1946 ja toimii 190 maassa. Joululahjoituksen tekemällä autat hankkimaan lapsille rokotteita, koulutarvikkeita ja talvivaatteita.

Voit antaa lahjoituksen UNICEFin keräykseen osoitteessa: https://www.unicef.fi/tue-lapsia/lahjoita/joulu/

Näin selvitys tehtiin

Selvityksen data selvitettiin kunkin toimijan julkisuuteen kertomien tietojen perusteella. Jos tietoa ei ole ollut saatavilla, lähteenä on käytetty organisaatioiden vuosikertomuksia. Jos tietoa ei edelleenkään ole ollut saatavilla, tätä on tiedusteltu itse organisaatioilta.

Aarne Helenius

Aarne Helenius

Aarne Helenius työskentelee VertaaEnsin.fi:llä sisällöntuotannon tehtävissä ja toimii perhe-, koti- ja matkailu-aihealueiden asiantuntijana. Hänen intohimojaan ovat urheilu, politiikka ja elokuvat.

Tarjoukset