Talouden tulkki Jouko Marttila haastattelussa

|Posted by | Haastattelut, Kaikki artikkelit
Tags: , , ,

jouko marttilaViestintäalan yrittäjä ja Talouden Tulkki -blogin pitäjä Jouko Marttilalla on pitkä ja monipuolinen kokemus talousviestinnästä:  Marttila on ollut taloustoimittajana muun muassa Arvopaperi-lehdessä, toiminut Suomen Pankin viestintäpäällikkönä sekä kirjoittanut lukion taloustiedon oppikirjoja.

Pitkän kokemuksen ohella Jouko Marttilalla on myös vahva näkemys viestinnästä ja eritoten talousviestinnästä. Kysyimmekin Marttilalta muun muassa, että mitä mieltä hän on suomalaisten talousosaamisesta sekä omaan talouteen liittyvien aiheiden käsittelystä mediassa.

Milloin ja miksi perustit Talouden tulkki -blogin?

Perustin blogin 2011. Olin ollut sitä ennen pitkään taloustoimittajana, yrittäjänä perustamassa Arvopaperi-lehteä sekä rahoitusalan virkamiehenä Finanssivalvonnassa, Euroopan pankkivalvonnassa Lontoossa sekä Suomen Pankissa. Vuonna 2009 siirryin viestintäalan yrittäjäksi ja osakkaaksi Kaiku Helsinkiin, joten blogin aloittaminen tuntui luontevalta.

Tavoitteena on ollut täydentää median antamaa kuvaa taloudesta ja avata taustoja ymmärrettävällä tavalla. Koen, että Talouden tulkilla on myös pedagoginen tehtävä.

Koen, että Talouden tulkilla on myös pedagoginen tehtävä

Sinulla on pitkä kokemus taloustoimittajan työstä. Ovatko suomalaiset mielestäsi talouslukutaitoista kansaa?

Talouslukutaito on valitettavan heikolla tasolla. OECD:n tuoreen tutkimuksen mukaan länsimaiden aikuisväestöstä vain noin puolet ymmärtää esimerkiksi korkoa korolle -käsitteen merkityksen. Inflaatio on useimmille tuttu, mutta deflaatio jo paljon tuntemattomampi käsite.

Huono taloudenlukutaito on yksi syy toistuviin finanssikriiseihin.

Puhutaanko mediassa kunnolla mielestäsi henkilökohtaiseen talouteen liittyvistä aiheista?

Mediassa olisi tarpeen käsitellä nykyistä enemmän säästämisen ja velkaantumisen merkitystä. Henkilökohtaisen säästämisen merkitys kasvaa, kun väestö ikääntyy ja yhteiskunnan kyky maksaa eläkkeitä heikkenee.

Mediassa olisi tarpeen käsitellä nykyistä enemmän säästämisen ja velkaantumisen merkitystä

Ylivelkaantumisen hallinta ja hillintä on toinen tärkeä ulottuvuus, mutta painottaisin ennen kaikkea kykyä luoda varallisuutta jo pienillä ja säännöllisillä säästöillä.

Olet kirjoittanut myös lukion taloustiedon oppikirjoja. Opetetaanko kouluissa tarpeeksi oman talouden hallintaa?

Kouluissa pitäisi aloittaa talousaakkosten opettaminen jo alakoulussa. Yläasteella ja lukiossa se tulee auttamatta liian myöhään ja liian lyhyenä jaksona.

Monet ongelmat vältettäisiin paremmalla taloudenlukutaidolla.

Seuraatko joitakin talousblogeja tai -sivustoja säännöllisesti?

Seuraan kotimaisten talousmedioiden ohella ulkomaisia taloussivustoja kuten Financial Timesia ja Economistia sekö kansainvälisiä uutistoimistoja.

Sijoitustalous on yksi seuraamistani blogeista, koska olen ollut itse heidän kirjoittajiaan valmentamassa.

Lue myös muiden haastatteliemme Juha Pantzarin ja Terhi Majasalmen talousneuvoja blogistamme.