Lasten ja nuorten harrastusten kustannukset – Joukkuevoimistelu

| | Aihe: Vertailut ja testit
Harrastamisen hinta, joukkuevoimistelu

Voimisteluun sisältyy monia alalajeja, mutta joukkuevoimistelu on näistä alalajeista kaikkein suosituin. Suomi on lajissa maailman huippua ja arvokisamitaleissa mitattuna maailman menestynein joukkuevoimistelumaa. Joukkuevoimistelussa yhdistyvät musiikki, tarinankerronta, puhtaat liikkeet ja kehonhallinta, ja laji kehittää lapsen fyysisiä ominaisuuksia hyvin monipuolisesti.

Joukkuevoimistelun vuosikustannukset aloittelijalla

Voimistelusta kiinnostunut lapsi voi mennä aluksi yleishyödylliseen voimistelukouluun. Voimistelukoulussa kokeillaan useita eri voimistelun muotoja, mikä antaa erinomaisen pohjan, jos harrastuksen haluaa aloittaa vakavammin. Kaikilla seuroilla ei ole tarjota voimistelukoulua, jolloin lapsi voi siirtyä suoraan joukkuevoimistelun pariin. Molempien aloitustapojen kustannukset ovat suunnilleen samaa luokkaa noin 7-vuotiaiden ikäryhmässä.

Voimistelukoulu maksaa seurasta riippuen 260 € vuodessa. Lisäksi maksettavaksi tulee seuran jäsenmaksu (15 €). Varusteiksi riittävät liikkumiseen soveltuvat sisävaatteet.

Voimistelukoulussa ei vielä kilpailla, joten erillistä lisenssiä ei tarvita. Vakuutus sisältyy normaalisti voimistelukoulun hintaan.

Joukkuevoimistelun aloittamisen kustannukset yhteensä:

 • Voimistelukoulu: 260 €
 • Seuran jäsenmaksu: 15 €
 • Yhteensä: 275 € koko vuodelta tai 22,92 €/kk

Joukkuevoimistelu aloitetaan vakavammin

Kun lapsi on käynyt voimistelukoulun ja haluaa siirtyä harrastamaan joukkuevoimistelua vakavammin, hänelle on hyvä löytää omaan tasoon sopiva seura. Joukkuevoimistelu on taitoluisteluun verrattavissa sen suhteen, että laji muuttuu suhteellisen kilpailulliseksi jo varhaisessa iässä, mikä nostaa lapsen vuosittaisia harrastuskustannuksia.

Joukkuevoimistelussa ei juurikaan kerry kuluja välineistä, vaan kaikki kulut on yleisesti ottaen sisällytetty kausi- ja kuukausimaksuun. Kausi- ja kuukausimaksun lisäksi kuluja tulee lähinnä vapaaehtoisista lisävarusteista ja erillisistä ulkomaanmatkoista ja suurtapahtumista. Lisäksi osa maksaa ylimääräistä esimerkiksi henkilökohtaisesta fysioterapiasta ja hieronnasta.

Joukkuevoimistelun harrastamisen kustannukset noin 10-vuotiaiden ikäluokassa:

 • Kausimaksu: 1 800 €
 • Kuukausimaksut: 2 000 €
 • Lisenssi (sisältää vakuutuksen): 92 €
 • Seuran jäsenmaksu: 15 €
 • Yhteensä: 3 907 € koko vuodelta tai 325,58 €/kk

Lisäkustannuksia saattaa kertyä joukkueen ulkomaanmatkoista ja suurtapahtumista.

Varhaisteinin vakavampi harrastus

Joukkuevoimistelun kustannukset noin 13-vuotiaiden ikäryhmässä:

 • Kausimaksu: 1 850 €
 • Kuukausimaksut: 2 050 €
 • Lisenssi (sisältää vakuutuksen): 112 €
 • Seuran jäsenmaksu: 15 €
 • Yhteensä: 4 027 € koko vuodelta tai 335,58 €/kk

Lisäkustannuksia voi kertyä joukkueen ulkomaanmatkoista tai suurtapahtumista.

Teinin kilpatason harrastus 

Noin 15-vuotiaan nuoren joukkuevoimistelunharrastuksen kustannukset yhteensä:

 • Kausimaksu: 1 700 €
 • Kuukausimaksut: 2 900 €
 • Lisenssi: 112 €
 • Seuran jäsenmaksu: 15 €
 • Yhteensä: 6 137 € koko vuodelta tai 511 €/kk

Ulkomaanmatkat ja suurtapahtumat voivat aiheuttaa lisäkustannuksia.

Tukea lapsen ja nuoren joukkuevoimistelun harrastamiseen

Joukkuevoimistelu ei ole lajina halvimmasta päästä. Lajin parissa on useita eri säätiöitä, jotka tukevat voimistelua. Tuen myöntämisperusteena ei kuitenkaan ole vähävaraisuus vaan voimistelutoiminnan kehittäminen ja menestymisestä palkitseminen. Lisäksi osa seuroista tukee harrastamista oman seuransa sisällä.

Suomen Voimisteluliiton joukkuevoimistelun lajipäällikön kommentit

Suomen Voimisteluliitto ry:n joukkuevoimistelun lajipäällikön Tinja Aistola kommentoi pyynnöstämme joukkuevoimisteluharrastuksen hintaa. Aistolan mukaan joukkuevoimistelu luo joukkuelajina elinikäisiä ystävyyssuhteita ja ikimuistoisia muistoja.

Onko joukkuevoimistelun harrastaminen yleisellä tasolla mielestänne liian kallista?

Joukkuevoimistelua voi harrastaa usealla eri sarjatasolla, joten mukaan harrastamaan pääsee pienemmälläkin rahallisella panostuksella. Tietysti mitä tavoitteellisemmin lajia harrastaa lisääntyy kustannuksetkin.

Tinja Aistola
Lajipäällikkö, joukkuevoimistelu
Suomen Voimisteluliitto ry

Kuinka yleistä on, että lapsi joutuu lopettamaan joukkuevoimistelu, koska perheen rahat eivät riitä kattamaan lajin harrastamisen kustannuksia?

Useissa seuroissa on käytössä erilaisia tukimuotoja eli mahdollisuuksia tukea tai joustaa maksuissa perheen tilanteen mukaan. Tämän lisäksi riippuen seurasta, pukujen ja välineiden kierrätys sekä lainaaminen on toivottava tapa, joka laskee harrastuksen kustannuksia.

Miten vakuuttaisit vanhemman, joka harkitsee lapsen joukkuevoimisteluharrastuksen aloittamista, että laji on sen kustannuksien arvoinen?

Voimistelu kaikissa sen muodoissa tukee lapsen liikuntataitojen kehittymistä. Joukkuelajin myötä myös ystävyyssuhteet ovat tärkeä osa harrastusta ja joukkueen kanssa koetut yhteiset hetket muodostavat elinikäisiä muistoja.  Laji antaa myös hyvän pohjan muiden urheilulajien harrastamiselle, mutta myös joukkuevoimistelussa on mahdollisuus aikuisuuteen asti kestävään harrastukseen tai huippu-urheiluun.

Sebastian Remes

Sebastian Remes

Sebastian Remes työskentelee VertaaEnsin.fi:llä, jossa hänen asiantuntija-alueina ovat autot ja liikkuminen, harrastukset, raha ja talous. Hänen intohimojaan ovat musiikki, viihde, urheilu ja sijoittaminen.

Tarjoukset