
Alkuperäisen kuvan ottanut Riikka Kantinkoski
Kukkaron kuningatar hallitsee rahansa
Jenni Selosmaa on Kukkaron Kuningatar ja financial trainer, joka kannustaa, tsemppaa ja ohjeistaa suomalaisia saamaan oman taloutensa timmiin kuntoon. Hänen treeniohjelmassaan keskitytään samanaikaisesti mielen ja kukkaron hyvinvointiin. Hänen uusi kirjansa Kukkaron kuningatar – kahdeksan askelta taloudelliseen hyvinvointiin auttaa erityisesti suomalaisia naisia tulemaan kukkaronsa herraksi – tai siis kuningattareksi.
Uuden kirjan julkistamisen kunniaksi pyysimme Jenniä kertomaan hieman omasta suhtautumisestaan rahaan ja siitä, kuinka se on muuttunut.
Ja pyysimme tietysti häntä jakamaan myös muutaman vinkin timmin talouden saavuttamiseksi, onhan vuosi juuri vaihtunut!
Ovatko omat uramuutoksesi (muun muassa hyppy yksityispankkiirista yrittäjäksi) vaikuttaneet suhtautumiseesi rahaan?
Kyllä todellakin ovat! Ennen riitti, että säästi osan tuloistaan ja sijoitti eri markkinoille ETF:ien kautta. Yrittäjäksi ryhtyminen muutama vuosi sitten tarkoitti minulle elämänmuutosta ja mahdollisuuteen tarttumista. Yrittäjyys oli juuri se mahdollisuus, jota varten olin valmistautunut ja säästänyt. Ryhdyin toteuttamaan unelmiani ja rakentamaan tietäni kohti niitä tavoitteita, mitä oli itselleni asettanut.
Ryhdyin toteuttamaan unelmiani ja rakentamaan tietäni kohti niitä tavoitteita, mitä oli itselleni asettanut
Yrittäjyys vaati investoimista liiketoimintaan ja säästöjen käyttämistä elämiseen ennen kuin yritystoiminnasta alkoi tulla tulosta. Arvaat varmaan, miten kivuliasta on käyttää kovalla työllä ansaittuja säästöjä ja nähdä niiden hupenevan! Mutta nyt näyttää jo hyvältä ja olen saanut investointini tuottamaan.
Mihin mielestäsi lainaa kannattaa ottaa? Millaisiin tarkoituksiin et taas suosittelisi lainan ottamista?
Lainaa kannattaa ottaa ainoastaan sellaiseen investointiin, josta odottaa jatkossa suurempaa hyötyä kuin mitä siitä nyt maksaa, korkoineen ja kuluineen. Pitää pystyä perustelemaan itselleen, että on järkevää siirtää tähän päivään sitä rahaa, mitä tulevaisuudessa uskot ansaitsevasi. Tulevaisuudessa voit tällöin kuluttaa vähemmän, koska sinulla on lainapääoma korkoineen maksettavanasi.
Lainaa ei mielestäni koskaan kannata käyttää pelkkään kuluttamiseen. Tällöin viet vain itseltäsi mahdollisuuksia tulevaisuudessa.
Käytätkö luottokorttia? Miten suhtaudut luottokortin käyttämiseen?
Käytän luottokorttia verkko-ostoksiin, matkojen maksamiseen sekä yritysten kuluihin. Maksan luoton saldon aina kokonaan pois. Minulla on erikseen luottokortti henkilökohtaisen talouden puolelle ja omat kortit yrityksilleni.
En koskaan maksa pelkästään kuukausierää, vaan maksan aina laskun saapuessa koko luoton pois. Tällöin minulle ei tule senttiäkään korkoja tai muita kuluja maksettavaksi ja saan hyödynnettyä kortin tarjoaman keskimäärin kuukauden maksuajan.
Miten hyvinvointi ja raha mielestäsi liittyvät toisiinsa?
Hyvinvointi syntyy omien arvojen mukaisesta elämästä. Se tarkoittaa, että on tärkeää löytää arvojaan vastaava työ. Tällöin ansaitset rahaa ja luot itsellesi hyvinvointia omien vahvuuksiesi avulla ja voit nauttia elämästäsi. Käytät energiaasi ansaitaksesi rahaa. Kun sitten käytät rahaa, se kannattaa myös tehdä omien arvojen mukaisesti.
Kukkaron kuningatar -kirjassa käsittelen rahaa eri muotoon muuttuneena elämän energiana. Käytä rahaa niin, että tiedostat käyttäväsi omaa energiaasi. Kun kulutuksesi on linjassa arvojesi kanssa, panostat omaan hyvinvointiisi ja kaikkiin niihin elementteihin, jotka tekevät elämästäsi ihanaa ja sinun näköistäsi.
Haluat suunnata uuden Kukkaron kuningatar – kahdeksan askelta taloudelliseen hyvinvointiin -kirjasi erityisesti naisille. Naisethan vastaavat yleensä kotitalouksen jokapäiväisestä pyörittämisestä, eivätkö he siltikään hahmota rahaa?
Kyllä naiset hahmottavat rahaa. Ja tutkimusten mukaan naiset ovat esimerkiksi parempia sijoittajia kuin miehet. Naisia on kuitenkin erilaisia ja eri tilanteissa. Ja aivan kuten miehilläkin, osalla meistä naisista on ongelmia aiheuttava asenne rahaan. Saatamme kuluttaa arvokasta elämän energiaamme omastakin mielestämme turhiin tai jopa haitallisiin asioihin. Tai velkaannumme emmekä osaa säätää kulutustamme vastaamaan tulojamme.
Olen kuullut aivan liian monta kertaa, että “meillä mies hoitaa raha-asiat”
Olen myös kuullut aivan liian monta kertaa, että “meillä mies hoitaa raha-asiat”. Aivan kuin sanoisi, että meillä mies hoitaa syömisen. Se ei ole lainkaan hyvä juttu. Jokaisen naisen kannattaa ottaa omat raha-asiansa haltuun niin, että on oma tili, omaa rahaa ja omat säästösuunnitelmat. Se ei estä yhteisen taloustilin käyttöä arjessa eikä yhteisten suunnitelmien tekemistä. Molemmilla puolisoilla pitäisi olla yhteisen tilin lisäksi omat tilit.
Mitkä ovat mielestäsi suomalaisten naisten pahimmat rahankäyttösynnit?
Yksi suurimmista rahankäyttösynneistä lienee se, että emme maksa ensin itsellemme eli laita palkkapäivänä automaattista tilisiirtoa käyttötililtä säästötilille. 10 prosenttia tai edes 10 euroa, mutta jotain pitäisi joka kuukausi siirtää itselleen tulevaisuuden mahdollisuuksia (ja uhkia) varten. Jos tämän jättää tekemättä, altistuu muille riskeille. Eli joutuu kenties turvautumaan kulutusluottoihin tai kohtuuttomiin pikavippeihin, jos rahaa yhtäkkiä tarvitaan vaikkapa pesukoneen tai auton korjaukseen, eikä jemmarahaa ole.
Toinen rahankäyttösynti lienee se, että ohittaa itsensä myös kulutusvalinnoissa. Käyttää rahaa arvojensa vastaisesti. Ei panosta niihin asioihin, jotka ovat itselle aidosti tärkeitä ja merkityksellisiä, vaan kuluttaa rahansa asioihin, joista ei loppujen lopuksi ole itselle iloa ja jotka eivät edistä hyvinvointia.
Kolmas synti on lainarahalla eläminen, useiden pikavippien ottaminen ja oman tulevaisuuden vaikeuttaminen. Kun sinä otat pikavipin, maksat ottamastasi rahasta todella kalliin hinnan, joka menee pikavippifirman omistajan ja sijoittajan taskuun.
Onko mielestäsi miesten ja naisten suhtautumisessa rahaan eroja? Pitäisikö naisia näkyä enemmän taloussaralla?
Naisia pitäisi todellakin näkyä enemmän taloussaralla. Koko maailman mittakaavassa 50-60-vuotiaita valkoisia miehiä on liikaa päättämässä yhteisistä asioista, tarvitaan lisää moninaisuutta ja diversiteettiä, jotta ihmiskunnan ja maapallomme yhteinen etu toteutuisi.
Naisten yleisessä arvopohjassa on eroja miesten arvopohjaan
Naisten yleisessä arvopohjassa on eroja miesten arvopohjaan. Suomalaisten arvoja selvittäneissä väestötutkimuksissa on saatu selville, että naisten arvopohja suuntautuu enemmän itsensä ylittämiseen. Naisten arvoissa korostuvat usein hyväntahtoisuus ja universalismi; naisilla on miehiä enemmän me-ajattelua. Miesten arvopohja suuntautuu enemmän itsensä korostamiseen, ja arvoissa korostuvat suoriutuminen ja valta.
Kun miettii, millaisessa tilanteessa maailma tänä päivänä on, on mielestäni aivan selvää, että tarvitsemme enemmän nimenomaan naisten arvopohjaa päätöksenteossa. Niin kotitalouksissa, kuntien ja valtion hallinnossa kuin myös yrityksissä.
Mitä konkreettisia neuvoja antaisit näin vuoden 2017 kunniaksi heille, jotka haluavat saada taloutensa timmiin kuntoon?
Näin otat taloutesi haltuun:
- Selvitä arvot, joiden mukaan haluat elää. Mieti, vastaavatko ne kulutuskäyttäytymistäsi.
- Selvitä todellinen taloustilanteesi, tienattu ja hankittu omaisuus sekä velat.
- Seuraa tuloja ja menoja kuukauden ajan. Tiedosta kulutustaipumuksesi.
- Tunnista työn aiheuttamat kustannukset. Tunne vahvuutesi, valitse tehtäväsi.
- Mieti, paljonko olisi tarpeeksi.
- Pidä aina jemmarahaa.
- Tee tulevaisuudelle tavoite ja suunnitelma.
Kiinnostavatko talouden asiantuntijoiden vinkit? Lue esimerkiksi Marttaliiton Marianne Heikkilän tai varallisuusvalmentaja Terhi Majasalmen haastattelu!