Jatkuva vai määräaikainen matkavakuutus?

|Posted by | Kaikki artikkelit, Luottokortit, Matkustaminen, Vinkit
Tags: , , , , , ,

matkavakuutus_vertailu

Millainen matkavakuutus?

Kannattaako ottaa vuoden mittainen matkavakuutus, vaikka ei aio matkustella useita lyhyempiä reissuja vuodessa?

Tätä ovat monet reissaajat pohtineet ja päätyneet erilaisiin lopputuloksiin. Me selvittelimme hieman, millaisia erilaisia vaihtoehtoja on matkaajille tarjolla. Valitse sinulle sopivin!

Jatkuva matkavakuutus vai määräaikainen matkavakuutus?

Jatkuvat matkavakuutukset ovat voimassa jatkuvasti ja kattavat yleensä alle kolmen kuukauden pituiset yhtäjaksoiset reissut Suomen ulkopuolella. Mutta kannattaako sellainen ottaa? 

Toinen vaihtoehto on ottaa määräaikainen matkavakuutus, joka on yleensä voimassa vain yhden matkan ajan.

Monet laskeskelevat, kannattaako ottaa määräaikaisen matkavakuutuksen sijsta lyhyellekin reissulle jatkuva matkavakuutus, jonka irtisanoo sitten reissun loputtua. Tarkoituksena on tällöin useimmiten säästää rahaa. 

Yksiselitteistä vastausta siihen, millainen matkavakuutus on kenellekin sopivin, on vaikea antaa. Lopputulos riippuu esimerkiksi matkan kestosta, vakuutuksen ominaisuuksista (sisältyykö matkavakuutukseen vain hoitokulut vai lisäksi esimerkiksi matkatavaravakuutus) sekä siitä, minne reissu suuntautuu. Esimerkiksi EU-alueella ja Yhdysvalloissa voivat määräaikaisten matkavakuutusten hinnat erota suuresti.

Lue myös muut matkavinkkimme!

Jatkuvan matkavakuutuksen voi irtisanoa kesken kauden

Monesta jatkuvan matkavakuutuksen irtisanominen kesken sopimuskauden (yleensä 1 vuosi) on mahdollista, mutta se maksaa hieman ylimääräistä. Tästä huolimatta voi olla edullisempaa maksaa ylimääräinen maksu kuin ottaa kertavakuutus, sillä jatkuvassa vakuutuksessa palautetaan rahat “käyttämättä jääneestä” osasta vuotta.

Eli jos sinulla on vuoden jatkuva matkavakuutus, jonka irtisanot neljän kuukauden jälkeen, hyvitetään sinulle “käyttämättä jääneiden” kahdeksan kuukauden maksut.

Esimerkiksi IF:llä maksu peritään vakuutuksen voimassaoloajalta. Jos kuitenkin irtisanoo jatkuvan matkavakuutuksen ensimmäisen vakuutuskauden aikana, peritään vakuutuksesta lisäksi 30 euroa hoitokuluja, kuitenkin enintään vakuutuksen vuosimaksu. Sen sijaan esimerkiksi OP-Pohjola ei peri mitään kuluja, ja matkavakuutus on mahdollista irtisanoa milloin vain.

Selvitä siis oman vakuutuksenantajasi käytännöt huolellisesti ennen vakuutuksen ottamista.

Lue myös helpot säästövinkkimme!

Vertailussa: jatkuva vai määräaikainen matkavakuutus?

Esimerkkitapaus 1 – LÄHITAPIOLA:

  • Kohde: Jenkit
  • Matkan kesto: 2 viikkoa
  • Lähtitapiola määräaikainen (hinta): 189,65 €
  • Lähitapiola jatkuva (hinta): 146,76 €

Vakuutukset on laskettu matkustajavakuutuksella, johon sisältyvät hoitokulut ilman ylärajaa.  Matkatavaravakuutus on 1 000 euroa. Vakuutuksen ottajan on asuttava Suomessa vakituisesti ja hänellä on oltava Kela-kortti. Hintoihin ei lasketa keskittämisetuja.

Esimerkkitapaus 2 – IF

  • Kohde: Jenkit
  • Matkan kesto: 2 viikkoa
  • IF määräaikainen (hinta): 101,38 €
  • IF jatkuva (hinta): 106,14

Vakuutukset on laskettu matkatavara- ja matkavakuutuksella, johon sisältyvät hoitokulu ilman ylärajaa. Matkatavaravakuutus on 1 000 euroa. Vakuutuksen ottajan on asuttava Suomessa vakituisesti ja hänellä on oltava Kela-kortti. Hintoihin ei lasketa keskittämisetuja.

Hinnat ovat suuntaa-antavia arvioita.

Kuten ylläolevista esimerkeistä huomaa, aina määräaikainen vakuutus ei ole edullisempi kuin jatkuva matkavakuutus vaikka niin saattaisi äkkiseltään kuvitella.

Matkakohteella ja muilla vakuutuksilla on merkitystä

Usein Euroopan sisällä matkavakuutukset ovat kauttaaltaan halvempia, olivat ne sitten määräaikaisia tai jatkuvia. Sen sijaan Euroopan ulkopuolelle mentäessä tilanne saattaa muuttua, ja matkavakuutukset voivat olla hyvin hintavia esimerkiksi Aasiassa tai erityisesti Yhdysvalloissa. Tämän vuoksi Yhdysvallat on myös valittu esimerkkitapaukseen.

Lue myös: Tippaaminen muissa maissa!

Vakuutusta ottaessa on hyvä katsoa myös muiden omien vakuutusten kokonaistilanne. Monet vakuutusten tarjoajat antavat keskittämisestä etuja, jotka voivat laskea myös matkavakuutuksen hintaa.

Toisekseen on hyvä tarkastaa oma kotivakuutuksensa, sillä laajaan kotivakuutukseen saattavat kuulua myös matkatavarat. Tsekkaa siis kotivakuutuksesi ennen matkavakuutuksen ottamista.

Matkavakuutus myös luottokortilla

Moniin luottokortteihin sisältyy matkavakuutus. Silloin ehtona yleensä on, että vähintään osa matkasta on maksettu luottokortilla. Esimerkiksi tällainen ehto on Bank Norwegianilla.

Luottokortista voi olla matkustavalle muutakin iloa kuin matkavakuutus. Esimerkiksi lentokenttien mukaviin lounge-tiloihin voi päästä tietyillä luottokorteilla.

Vertaile luottokortteja helposti ilmaisessa hintavertailussamme:

Vertaile luottokortteja

Lähteet:

Lähitapiola, IF

Hvad tænker du?

Your email address will not be published. Required fields are marked *