Järjestelylaina auttaa keventämään velkataakkaa

| | Aihe: Lainat
pariskunta selvittää laskuja

Järjestelylaina tarkoittaa useamman pienemmän lainan yhdistämistä yhdeksi isoksi lainaksi. Se on näin ollen vapaaehtoinen velkojen järjestelykeino. Lähtökohtaisesti se, että lainat ovat niin sanotusti saman katon alla, on helpoin ja edullisin vaihtoehto. 

Yleisimmin järjestelylainalla tarkoitetaan Takuusäätiön takaamaa lainaa tai kunnan sosiaalista luottoa, jota tarjoaa noin kolmekymmentä suomalaista kuntaa. 

Lisäksi monet pankit ja rahoituslaitokset tarjoavat järjestelylainan kaltaisia ratkaisuja. Kaupallisten toimijoiden järjestelylainaa kutsutaan myös yhdistelylainaksi.

Vakuus ja takaaja järjestelylainassa

Takuusäätiön järjestelylainan saaminen ei edellytä omaa vakuutta tai takaajaa. Myöskään maksuhäiriömerkintä ei estä järjestelylainatakauksen saamista.

Kaupallisessa järjestelylainassa omaisuutta voi joskus käyttää vakuutena, mutta muitakin vaihtoehtoja on. Vapaaehtoisen järjestelylainan voi kuitenkin saada matalammalla korolla ja kuluilla, mikäli käyttää omaa vakuutta tai takaajaa.

Miksi luotot kannattaa järjestellä ajoissa?

Ylivelkaantumisen uhatessa on syytä tehdä itse kaikki voitava, ennen kuin kuvaan astuvat ulosottoviranomainen ja velkajärjestely. Ensimmäinen askel velkojen selvittämiseen on hyväksyä tilanne, aloittaa tiedon hankkiminen ja vertailla omia vaihtoehtoja taloudellisen tilanteen tasapainottamiseksi. Ajoissa otettu järjestelylaina voi pelastaa velallisen ulosotolta ja maksuhäiriömerkinnältä. 

Miten järjestelylainan voi saada?

Sosiaalinen luotto

Suomessa osa kunnista tarjoaa asukkailleen velkojen järjestelyyn sosiaalista luottoa. Luotto on tarkoitettu niille, jotka eivät saa muuta matalakorkoista lainaa esimerkiksi puuttuvista vakuuksista tai luottohäiriömerkinnästä johtuen. Sosiaalista luottoa on mahdollista saada, vaikka velat olisivat perinnässä tai ulosotossa. Sosiaalisen luoton myöntäminen on jokaiselle kunnalle vapaaehtoista. Voit tarkistaa oman kuntasi tiedot kunnan verkkosivuilta.

Takuusäätiön järjestelylaina

Järjestelylaina on pankkilaina, jonka Takuusäätiö takaa. Lainan korko on edullinen, sillä pankki saa Takuusäätiön takauksesta varman vakuuden. Ennen takaushakemuksen täyttämistä kannattaa tutustua tarkkaan takauksen ehtoihin. 

Kannattaako järjestelylaina ottaa Takuusäätiöltä vai yksityiseltä luotottajalta?

Järjestelylaina kannattaa aina kilpailuttaa, jotta ei turhaan päädy maksamaan liikaa. Tärkeää on kiinnittää huomiota lainan todelliseen vuosikorkoon sekä lainan kuukausierään. 

Takuusäätiön järjestelylaina 

+ Lainan korko on kohtuullinen, jolloin luottokustannuksissa voi säästää
+ Velat tulevat maksetuksi pois nopeammin kuin ilman järjestelyä
+ Helpottaa arjen menoista selviämistä
+ Myös maksuhäiriömerkinnän jälkeen voi saada takauksen

– Velat saavat olla yhteensä enintään 34 000 e (puolison kanssa haettaessa enintään 45 000 e)
– Takauksen saamiseksi vaaditaan yleensä vakituinen palkka- tai eläketulo
– Laina-aikaa tai kuukausierää ei voi valita itse
– Jopa kuukausien odotusaika

Yksityinen luotottaja

+ Vakuudettoman lainan voi hakea ja kilpailuttaa helposti verkossa
+ Lainan kuukausierään ja takaisinmaksuaikaan voi vaikuttaa itse 
+ Velat tulevat maksetuksi pois nopeammin kuin ilman järjestelyä
+ Helpottaa arjen menoista selviämistä
+ Saa yleensä 1-3 päivän sisällä lainahakemuksesta

– Lainanhakupalvelujen kilpailuttaminen verkossa on helppoa, mutta vaatii aikaa ja tarkkuutta
– Korko on yleensä korkeampi kuin Takuusäätiön takaamassa lainassa
– Lainaa ei myönnetä, jos hakijalla on maksuhäiriömerkintä

Mikaela Katro

Mikaela Katro

Mikaela Katro on toimittaja, sisällöntuottaja ja copy. Miksua kiinnostavat tässä maailmassa kamerat, kirjat, kulttuuri, kielet ja keskustelut. Ja sijoittaminen, mutta se alkaa s-kirjaimella!

Tarjoukset