Ilmalämpöpumppu helpottaa kuluissa säästämistä

| | Aihe: Sähkö ja ympäristö
ilmalämpöpumppu pariskunnan asunnossa

Erilaiset lämpöpumput ovat mullistaneet erityisesti pientalojen, mutta myös muiden asumismuotojen lämmityksen hyvin lyhyessä ajassa. Kaikkein yleisin lämpöpumppu on ilmalämpöpumppu, joka harvemmin on kuitenkaan asunnon ainoa lämmitysmuoto. Esimerkiksi kesämökillä se voi kyllä toimia yksinäänkin.

Uudiskohteissa maalämpöpumppu oli yleisin lämmitysmuoto jo muutama vuosi sitten, ja lämpöpumput ovat korvanneet tyypillisesti myös vanhoja öljylämmitysjärjestelmiä. Maalämpö on alkanut olla varteenotettava vaihtoehto myös kerrostaloissa. Taloyhtiöt vaihtavat lämmitysmuotoaan maalämpöön jopa kaukolämmöstä.

Ehkä suurimmassa nosteessa lämpöpumppumarkkinoilla on tällä hetkellä ilma-vesilämpöpumppu. Ilma-vesilämpöpumpulla sanotaan olevan lämmitysmuodoista usein paras suhde investoinnin ja syntyvän säästön välillä, ja se soveltuu usein niihinkin kohteisiin, joissa ei voida hyödyntää esimerkiksi maalämpöä.

Poistoilmalämpöpumppu puolestaan kerää lämmitysenergiaa talosta poistuvasta ilmasta, ja se siirretään sitten joko tuloilmaan, käyttöveteen tai lämmitysjärjestelmän vesikiertoon. Poistoilmalämpöpumpun voi asentaa joko päälämmönlähteeksi tai ilmalämpöpumpun tapaan toisen lämmitysmuodon rinnalle.

Kilpailuta sähkösopimukset maksutta

Miten ilmalämpöpumppu toimii?

Ilmalämpöpumppu nimensä mukaisesti pumppaa lämpöä ilmasta. Se koostuu kahdesta osasta – sisäyksiköstä ja ulkoyksiköstä. Samaan ulkoyksikköön voidaan liittää useampia sisäyksiköitä, mutta tämä täytyy muistaa ottaa ulkoyksikön tehossa huomioon.

Ilmalämpöpumpun toiminta perustuu kylmätekniikkaan, jossa laite siirtää ulkona olevaa lämpöenergiaa asuntoon. Ilmalämpöpumppu siis käyttää ilmassa olevaa lämpöenergiaa, jota siirretään ulkoa sisälle tai päinvastoin.

Yksi ilmalämpöpumpun yleisiä käyttötarkoituksia on myös asunnon viilennys kesäkuumalla. Ehkä juuri tämä yhdistettynä ilmalämpöpumpun verrattain edulliseen hintaan on tehnyt niistä niin suosittuja.

Kuinka ilma-vesilämpöpumppu eroaa ilmalämpöpumpusta?

Ilma-vesilämpöpumpun toimintaperiaate on oikeastaan sama, mutta siinä pumpattu lämpö siirretään kylmäaineen ja lämmönvaihtopintojen kautta veteen, jonka avulla lämpö siirretään esimerkiksi lämpövaraajaan tai suoraan lämpöpattereihin tai lattialämmitysputkistoon.

Mitä ilmalämpöpumppu maksaa ja miten se asennetaan?

Ilmalämpöpumput maksavat asennettuina keskimäärin 1 700 euroa, josta asennuksen osuus on 500–700 euroa. Asennustyö on kotitalousvähennyskelpoista. Ilmalämpöpumppu asennus on teetettävä pätevällä asentajalla. Esimerkiksi kylmäaineen käsittelyssä vaaditaan TUKES:in kylmäainelupa ja sähköasennuksiin omat oikeutensa. Kuka tahansa ei siis voi ruveta asentamaan ilmalämpöpumppua omaan kotiinsa, vaan ilmalämpöpumpun asennus on annettava ammattilaisen hoidettavaksi.

Itse pumppujen hinnatkin vaihtelevat suunnilleen 1 000 ja 2 000 euron välillä. Ilmalämpöpumppuja valmistavat monet muustakin tekniikasta tunnetut toimijat, kuten esimerkiksi Mitsubishi, Toshiba, Panasonic, Samsung ja Electrolux.

Vaikka ilmalämpöpumppu on ehkä yleisempi omakoti- tai rivitaloissa, voi sellaisen asentaa myös kerrostaloon, jolloin ensisijainen tarkoitus on yleensä asunnon viilentäminen, lämmitysmuotoon kun ei pysty yhtiössä samalla tavalla vaikuttamaan. Ilmalämpöpumppu kerrostaloon vaatii taloyhtiön luvan, joka nykypäivänä irtoaa kuitenkin melko helposti. Mikäli taloyhtiössä on annettu aiemmin jollekin muulle lupa ilmalämpöpumppuun, riittää yhdenvertaisuuslain mukaisesti ainoastaan ilmoitus taloyhtiön hallitukselle.

Ilmavesilämpöpumpun hinta on tavallista ilmalämpöpumppua korkeampi, asennettuna vajaasta 10 000 eurosta noin 20 000 euroon, riippuen pumpun ja talon koosta.

Mikä on ilmalämpöpumpun vaikutus sähkönkulutukseen

Ilmalämpöpumppu säästää vuodessa energiaa asunnon koosta riippuen noin 3000–8000 kWh sähkö- tai öljylämmitteisessä talossa. Rahallisesti tämä tarkoittaa muutaman sadan, jopa tuhannen euron säästöä vuodessa.

Ilmalämpöpumpun sähkönkulutus viilentämiseen ei ole kovin suuri, ja se maksaa helteisenä kesäpäivänä asunnosta riippuen 0,5–1 euroa, vaikka lämpöpumppu olisi koko vuorokauden päällä.

Samalla ilmalämpöpumppu säästää ympäristöä ja tekee kodista energiatehokkaamman. Ympäristölle aiheutettua kuormitusta voi pyrkiä laskemaan myös sähköautoilemalla tai alentamalla asunnon lämpötilaa talvikautena.

Kuinka nopeasti ilmalämpöpumppu maksaa itsensä takaisin?

Lämpöpumppujen kohdalla puhutaan usein takaisinmaksuajasta, jolla tarkoitetaan sitä, kuinka nopeasti investointi tulee kuitattua säästyneinä lämmityskuluina. Vaikka järjestelmät saattavat olla kalliita, ovat ne kuitenkin energiankulutukseltaan huomattavan edullisia, jos vertailukohtana on esimerkiksi suora sähkölämmitys tai öljylämmitys.

Ilmalämpöpumppu voi maksaa itsensä parhaassa tapauksessa takaisin jo parissa kolmessa vuodessa. Jonkin verran tähän vaikuttaa tietysti myös se, kuinka paljon laitetta käytetään kesällä asunnon viilentämiseen.

Ilma-vesilämpöpumpun puolestaan arvioidaan maksavan itsensä takaisin 5–7 vuodessa lämmityskulujen säästöinä.

Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen on työskennellyt VertaaEnsin.fi:llä vuodesta 2019 alkaen. Hänen erikoisosaamistaan ovat rahoitusalan trendit, sekä oman talouden hallinta.

Tarjoukset