Mitä identiteettivarkaus tarkoittaa ja miten sen voi estää?

|Nita Joutsen
identiteettivarkaus

Identiteettivarkaus tarkoittaa toisen henkilön henkilötietojen oikeudetonta käyttöä. Jo henkilötunnuksen päätyminen vääriin käsiin voi johtaa identiteettivarkauteen.

Identiteettivarkaudet ja eritoten näiden varkauksien yritykset ovat viime vuosien aikana lisääntyneet merkittävästi sekä Suomessa että muualla maailmassa. Identiteettivarkauden suorittaminen on suhteellisen helppoa pienilläkin tiedoilla, ja lopputulemana voivat olla vuosia kestävät selvitystyöt sekä mittaviakin taloudellisia vahinkoja.

Teknologian kehittyminen vaikeuttaa osittain rikosten ja rikollisten tunnistamista sekä myös torjuntaa, mutta ovelat rikolliset keksivät toisaalta myös uusia keinoja saada ihmisiä ansaan. Henkilötiedot joutuvat usein vääriin käsiin henkilötietovarkauksien lisäksi myös erilaisten tietovuotojen kautta. Henkilötietojen avulla rikolliset pyrkivät muun muassa murtamaan salasanoja tai luomaan valeprofiileita. Toisen henkilön nimissä voidaan myös avata tilejä tai matkapuhelinliittymiä sekä nostaa rahaa. 

Identiteettivarkaus, pikavippi – uhrin nimissä otetaan pikavippejä jopa useiden tuhansien eurojen edestä. Totuus valkenee valitettavan usein vasta, kun uhrin nimissä on kymmenittäin pikavippejä.

Identiteettivarkaus, laina – erityisen valitettavia ovat ne tapaukset, joissa varas onnistuu muuttamaan uhrin osoitteen ja hakee tämän nimissä esimerkiksi lainaa. Tällaisissa tapauksissa laskut voivat ainakin alussa mennä toiseen osoitteeseen, jolloin rikoksen uhriksi joutuneelle henkilölle asian laita selviää vasta sitten, kun ulosotosta otetaan yhteyttä. 

Kun henkilötunnus joutuu vääriin käsiin

Rikolliset voivat saada henkilötunnuksesi esimerkiksi varastamalla lompakkosi. Kannattaa myös varoa, ettei joku kuule henkilötunnusta esimerkiksi joukkoliikennevälineessä, kun sen luettelee vaikkapa lääkäriaikaa varatessaan. Jos huomaat, että henkilötunnuksesi on väärissä käsissä, tee asiasta välittömästi rikosilmoitus poliisille.

Oma luottokielto kannattaa asettaa estämään identiteettivarkauksia. Omaehtoisella luottokiellolla varasta voi estää hankkimasta esimerkiksi pikavippejä tai kalliita osamaksusopimuksia. Yhteystiedot on myös mahdollista salata ja samalla tehdä tietojen luovutuskielto Väestörekisterikeskukseen, maistraattiin ja Trafiin. 

Miten toimia, jos on joutunut identiteettivarkauden uhriksi?

Identiteettivarkauden estäminen on kaiken A ja O. Älä siis koskaan kerro tai jaa julkisesti omaa henkilötunnustasi. Mitä toisen henkilötunnuksella sitten voi tehdä? Pelkällä henkilötunnuksella rikollinen ei paljoakaan voi tehdä, mutta jos hän saa henkilötunnuksen lisäksi tietoonsa myös nimen, voivat nämä tiedot riittää identiteettivarkauteen.

Huolehdi erityisen hyvin korteista, joissa henkilötunnuksesi on näkyvissä. Henkilötietoja sisältävät paperit kannattaa aina hävittää silppuamalla tai polttamalla. 

Identiteettivarkaus – vakuutus antaa suojaa

Identiteettivarkaus on rikos, josta voi selvitä omalla selvittelyllä, mutta näiden varkauksien varalle myydään nykyään myös vakuutuksia. Asiakkaalle tarjotaan ennen kaikkea tuki- ja selvityspalvelua väärinkäyttötilanteissa.

Vakuutus auttaa asiakasta esimerkiksi pääsemään eroon jonkun muun rikollistarkoituksessa aiheuttamasta laskusta tai poistamaan identiteettivarkaudesta syntyneet maksuhäiriömerkinnät.

Vahingonkorvaus voi olla myös vakuutuksen maksamat asianajajan kulut silloin, kun tilanteen selvittäminen vaatii oikeudellista apua. Joitakin identiteettivakuutuksia markkinoidaan ennaltaehkäisevinä, kun palveluun kuuluu sekä henkilötunnuksen että sähköpostiosoitteiden monitorointipalvelu sekä ympärivuorokautinen tuki aiheettomien laskujen kiistämiseen, luottokiellon asettamiseen sekä luottokorttien ja puhelinliittymien kuolettamiseen. 

Onko identiteettivarkaus rikos?

Identiteettivarkaus tuli rangaistavaksi teoksi vuonna 2015, ja siitä voidaan määrätä rangaistukseksi sakkoa. Vaikka toisen identiteetin käyttäminen ei aina ole rangaistavaa identiteettivarkautena, se voi silti olla rangaistava teko jonkin muun rikossäännöksen nojalla, ja kyseessä voi olla esimerkiksi petos, väärennös, kunnianloukkaus tai yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen. Tapahtuneesta kannattaakin aina ilmoittaa poliisille, joka ratkaisee, millä rikosnimikkeellä asiaa kulloinkin tutkitaan.  

Identiteettivarkaus – kuka maksaa?

Lähtökohtaisesti identiteettivarkauden kohteeksi joutunut ei ole vastuussa väärällä henkilöllisyydellä tehdyistä sopimuksesta. Usein ongelmaksi kuitenkin muodostuu pitkä aika, joka uhrilta usein kuluu kaikkien väärinkäytösten selvittelyyn. Teko katsotaan rangaistavaksi silloin, kun tekijän tarkoituksena on ollut kolmannen osapuolen (luonnollisen henkilön, oikeushenkilön tai tietojärjestelmän) erehdyttäminen.

Rikos ei täyty, jos toisen tietojen käyttö on niin vähäistä tai muuten sellaista, ettei erehtymisen mahdollisuutta tosiasiassa ole. Olennaista on se, että kolmatta osapuolta nimenomaan on tarkoitus erehdyttää luulemaan tietojen käyttäjää tietyksi toiseksi henkilöksi.

Rangaistavuus edellyttää myös, että identiteettivarkaus aiheuttaa taloudellista vahinkoa tai enemmän kuin vähäistä suurempaa haittaa. Taloudellinen haitta voi syntyä myös selvittelykuluina eli silloin, kun asian selvittämiseen ja oikaisemiseen joudutaan näkemään huomattavasti vaivaa. 

Identiteettivarkaus, korvaus – Identiteettivarkaus on asianomistajarikos eli syyttäjä ei voi nostaa syytettä ilman asianomistajan syyttämispyyntöä. Rikoksesta epäillylle on myös vaadittava asiassa rangaistusta. Sitten, kun syyttämispyyntö on tehty, syyttäjä päättää syytteen nostamisesta tai nostamatta jättämisestä. Jos syyttäjä päättää olla nostamatta syytettä, rikoksen asianomistaja voi itse ajaa syytettä tuomioistuimessa.

Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen on työskennellyt VertaaEnsin.fi:llä vuodesta 2019 alkaen. Hänen erikoisosaamistaan ovat rahoitusalan trendit, sekä oman talouden hallinta.