Hyvästi ilmainen opintotuki? Hallitus ohjaa opiskelijoita lainan pariin

|Posted by | Kaikki artikkelit
Tags: ,

Opintotuki ja opintolaina

Miten käy opintotuen?

Hallitus on päättänyt, että opintotukea uudistetaan tänä vuonna. Linjauksen mukaan opintotukea aiotaan muuttaa lainapainotteisemmaksi, ja opintotuesta aiotaan säästää vuoteen 2019 mennessä peräti 70 miljoonaa euroa.

Pitkällä aikavälillä tavoitellaan 150 miljoonan euron säästöjä. Ehdotettuja uudistuksia ovat mm. että opintorahan määrä laskee 250 euroon kuukaudessa ja tukikuukausien määrä vähennetään 45:een. Myös melko uutta opintolainan lainahyvitystä tavoiteajassa valmistuville aiotaan pienentää 40 prosentista 30:een.

Opintolainan merkitys nousee

Uudistukset johtavat todennäköisesti siihen, että opintolainasta tulee monelle vaihtoehdon sijaan välttämättömyys. Tutkimukset osoittavat, että opintolainan ottaminen on lisääntynyt vuosi vuodelta, opintolainaa nostavien määrä kasvoi vuonna 2014–2015 14 prosentilla.

Vuonna 2014 ylemmän korkeakoulututkinnon Suomessa suorittaneista jo 51 prosentilla oli opintolainaa. Kun mukaan laskee myös ammattikorkeakouluopiskelijat, selviää, että 40 prosenttia suomalaisista korkeakouluopiskelijoista nostaa opintolainaa. Keskimääräinen lainasumma oli hieman yli 8 200 euroa.

Voit vertailla eri lainoja ja löytää sinulle sopivimman lainan näppärästi lainalaskurissamme:

Lainavertailu

Lue myös: Millainen laina sopii tilanteeseesi?

Opintolaina yleistä muissa Pohjoismaissa

Kelan pohjoismainen opintotukivertailu paljastaa, että suomalaiset ja tanskalaiset korkeakouluopiskelijat käyttävät vähiten opintolainaa. Myös Tanskassa vain 40 % nostaa opintolainaa, kun vastaava luku muissa Pohjoismaissa on peräti 70–100 %. Islannin opintotuki on kokonaisuudessaan lainaa.

Norjassa opintotuki myönnetään lainana, mutta opiskelija voi saada opintosuoritusten ja valmistumisen perusteella jopa 40 % lainasta anteeksi. Pohjoismaisessa vertailussa Suomi on opiskelijoiden osalta siis varsin velaton maa.

Pohjoismaiden opintolainavertailu

Suomessa suosittuja pankkeja ottaa opintolainaa ovat esimerkiksi Nordea ja OP.

Briteillä suuret lainat, mutta valmistumisen jälkeinen tulotaso vaikuttaa takaisinmaksuun

Pohjoismaita enemmän lainaa opiskelua varten otetaan Britanniassa. Britanniassa koulut ovat usein lukukausimaksullisia, huippuyliopiston lukukausimaksu voi olla jopa 10 000 euroa. Tämän takia lainasummat voivat nousta jopa 50 000 puntaan. Britannian järjestelmässä koko lainasummaa ei kuitenkaan tarvitse välttämättä maksaa kokonaan takaisin.

Niin kauan kun valmistumisen jälkeiset vuositulot ovat alle 21 000 puntaa, ei opintolainaansa tarvitse maksaa takaisin ollenkaan! Lainan takaisinmaksusumma nousee siis progressiivisesti omien tulojen mukaan.

Vaikka monia hirvittävätkin ilmaisen opintotuen leikkaukset, täytyy kuitenkin muistaa, että suomalainen opintolaina on todella edullista lainaa. Lainaehdot vaihtelevat hieman pankista riippuen, mutta keskimäärin lainan korkoprosentti muodostuu 1% + 3kk euriborista. Todellinen vuosikorko on noin 4-6 prosenttia. Aika näyttää, mitä poliittiset uudistukset tuovat mukanaan.

Hyvin todennäköistä kuitenkin on, että nykyisenlainen opintotukijärjestelmä on tullut tiensä päähän.

Lue myös: Mikä on todellinen vuosikorko?

Lähteet:

Opetus- ja kulttuuriministeriö, MoneySavingExpert.com ja Kela.fi