Pikavippi voi houkutella, mutta lue ensin nämä vinkit!

|Posted by | Kaikki artikkelit, Lainat
Tags: , ,

Pikavippi

Mikä on pikavippi?

Pienlaina, pikavippi, pikalaina, lainatyypille on monta nimeä, mutta kaikki ne viittaavat samaan lainatuotteeseen. Pikavippi on lyhytaikainen kulutusluotto, joka ei vaadi nostajaltaan vakuuksia. Lainasumman saa omalle tilille nopeasti, mutta lainan korko on yleensä korkea.

Netistä haettava ja samana päivänä tilille ilmestyvä summa on varmasti monelle rahan tarpeessa olevalle houkutteleva vaihtoehto – lainaamisen helppous sisältää kuitenkin riskejä. Pikavippi voi helposti johtaa pitkäaikaisiin maksuongelmiin, jos parin satasen lainaa ei pystykään maksamaan ajoissa takaisin.

Lue myös: Voiko minulla olla luottotietomerkintä?

Pikalainojen määrä sekä kustannukset kasvussa

Julkisuudessa on puhuttu viime vuosina paljon pikavippien aiheuttamista ongelmista. Tämä ei kuitenkaan näytä vaikuttaneen suomalaisten lainanottoon, sillä tilastokeskuksen mukaan vuoden 2015 viimeisen neljänneksen aikana myönnettiin uusia pikavippejä lähes 58 prosenttia enemmän kuin edellisen vuoden vastaavalla ajanjaksolla.

Pikavippejä otettiin yhteensä 118 137 kappaletta lähes 64 miljoonalla eurolla. Keskimääräinen pienlaina oli 541 euroa ja takaisinmaksuaika noin 165 päivää.

Lue myös: Termit tutuiksi: pikavippi

Vuonna 2013 voimaan tulleella pikavippiuudistuksella pyrittiin oikaisemaan tilanne, jossa vahvasti markkinoitujen ja hintavien pikavippien koettiin ajavan vähävaraisia kuluttajia ja nuoria aikuisia taloudelliseen ahdinkoon. Uudistuksen myötä alle 2000 euron lainoille määrättiin korkokatto. Tästä huolimatta yksittäisten luottojen lainamäärä on kuitenkin noussut.

Lue lisää: Korkokatto ei aina toimi pikavipeissä

Tämä saattaa osittain johtua muutoksen jälkeen markkinoille tulleista joustoluotoista, jotka myönnetään korkokaton välttämiseksi usein 2 000 euron suuruisina. Yksittäinen kertanosto voi olla kuitenkin tätä pienempi, ja asetelma muistuttaa siltä osin pikaluottoja ajalta ennen korkokaton säätämistä.

Lue lisää: Lainaa netistä – kannattaako?

Yli 8 prosentilla suomalaisista aikuisista on maksuhäiriömerkintä

Pikavippien määrän kasvun lisäksi myös maksuhäiriöisten määrä on kasvanut. Suomen Asiakastieto Oy rekisteröi alkuvuonna 2016 jopa 511 000 maksuhäiriömerkintää. Maksuhäiriöisten henkilöiden lukumäärä oli jälleen suurempi kuin koskaan ennen, 371 800.

Lue myös: Maksuhäiriömerkintä voi vaikuttaa jopa työnsaantiin

Suomen Asiakastiedon mukaan maksuhäiriöisten henkilöiden määrä olisi mahdollista kääntää laskuun jos luotonantajien olisi helpompi arvioida luotonhakijoiden maksukykyä.

Tämä onnistuisi helpommin esimerkiksi positiivisen luottorekisterin avulla, kun luotonmyöntäjillä olisi enemmän luotettavaa tietoa käytössä arvioidakseen luotonhakijan kelpoisuutta. Muualla Euroopassa positiiviset luottotiedot ovat arkipäivää.

Lue myös: Miksi positiivista luottorekisteriä ei ole käytössä Suomessa?

Ole tarkkana pikavippien kustannusten kanssa

Suurin osa suomalaisista käyttää kuitenkin luottoa järkevästi, ja yli 90 prosenttia on hoitanut laina-asiansa huolellisesti. Luoton ottaminen ja luotolla ostaminen on järkevää, kunhan arvioi oikein maksukykynsä ja on tarkkana lainaehtojen kanssa.

Vaikka velkakattouudistus onkin parantanut kuluttajan asemaa, se johti kuluttajille entistä monimutkaisempiin hinnoittelumalleihin. Pikavipeissä ja niiden hinnoittelussa on yhä edelleen valtavia eroja, ja siitä syystä vertailu kannattaa aina ennen lainan ottamista.

Esimerkkejä 500 euron pikavipeistä 90 päivän laina-ajalla:

Pikavippi

Esimerkissä halvimman ja kalleimman pikavipin kustannusten välillä on jopa 137 euroa.  Lainanantajilla on kuitenkin usein uusille asiakkaille tarjouksia: esimerkiksi Credit24:n uusille asiakkaille tai luottorajaansa korottaneille 500 euron pikalainan kokonaiskustannukseksi tulee vain 534,38 euroa, mikä on halvempi kuin taulukon edullisin OK Money:n pikalaina.

Jos joudut joskus turvautumaan pikavippiin, niin nopealla vertailullamme pystyt säästämään helposti huomattavan summan lainan kustannuksista. Lainalaskurimme näyttää aina lainojen ja pikavippien kokonaiskustannukset, maksuerän, minimilyhennyksen sekä lainan todellisen vuosikoron:

Lähde:

MTV3.fi