Mikä on hintatakuu lainoissa?

|Posted by | Kaikki artikkelit, Lainat, Vinkit
Tags: , , , , ,

Lainan hintatakuuLainojen hintaturvat

Kulutusluotoissa hintatakuulla tarkoitetaan usein tarjousta, jossa lainantarjoaja lupaa hyvittää erotuksen, mikäli asiakas saa vastaavan lainatuotteen edullisimmilla ehdoilla. Lainan, ehtojen ja hintojen tulee olla samanlaiset.

Hintatakuu on yksi luotonantajan tapa vakuutella luotonhakijaa siitä, että juuri tämä luotonantaja on kaikista paras. Hintatakuu voi olla parhaimmillaan kuluttajalle hyvä diili, mutta kaikkea kannattaa ottaa huomioon hintatakuutapauksissa?

Hintatakuissa on eroja

Suomessa kulutusluotoissa hintatakuuta lainoihinsa tarjoavat esimerkiksi Svea (vain Direkt-lainaan) ja Credigo. Niiden hintatakuissa on kuitenkin selkeitä eroja.

Siinä missä Svean hintatakuu koskee Suomessa luottoyhtiön myöntämää kulutusluottoa, antaa Credigo takuun vain omasta toiminnastaan. Toisin sanoen Credigo antaa sinulle kahden lainatarjouksen välisen erotuksen arvon lahjakorttina, jos molemmat lainatarjoukset ovat tulleet Credigolta itseltään 30 päivän sisällä toisistaan.

Jos siis otat Credigolta lainaa ja huomaat heidän markkinoivan samaa lainaa (lainan ehtojen yms. on täsmättävä) edullisemmin, saat heiltä lahjakortin. Credigon hintatakuu ei siis koske muiden lainayhtiöiden, luottokorttiyhtiöiden, vertaislainojen tai vakuudellisten lainojen hintoja.

Lue myös: Lainaa netistä – kannattaako? 

Miten hintatakuu lainoissa toimii?

Kuten sanottu, hintatakuita on erilaisia, mutta esimerkiksi Svean hintatakuu lähtee siitä, että hintatakuuhun menevissä lainoissa on oltava:

  • samat ehdot
  • lainasumman on oltava sama
  • laina-ajan on oltava sama
  • ja mikäli laina on haettu yhteisvastuullisesti, on yhteisvastuullisen lainanhakijan oltava sama henkilö molemmissa lainatarjouksissa.

Saadaksesi hintatakuun voimaan tulee sinun lähettää sähköpostia lainantarjoajalle, joka hintatakuun lupaa. Sinun tulee liittää sähköpostiviestiin kopio edullisemmasta lainatarjouksesta. Svea pyytää sinua myös viittaamaan hintatakuuseen viestissäsi ja Credigo taas ilmoittamaan oman lainasi sopimusnumeron.

Jos saat lainatarjouksesi hintatakuun piiriin, saat Svealta alemman todellisen vuosikoron ulosmaksupäivästä siihen korkoon verrattuna, jonka olet saanut toiselta luotonmyöntäjältä. Tämä edellyttää, ettei korko ei ole pienempi kuin Svea Direktin vallitseva alin korko.

Svean hyvitys hintatakuussa on uusi lainatarjous.

Lue myös: Lainojen yhdistäminen

Hintatakuut vertailussa

Hintaturvat kulutusluotoissa
LuotoantajaMontako pvMitä koskee?EhdotHyvitys
Svea14Suomessa myönnettyjä kulutusluottojaLainatarjousten oltava samanlaisetUusi tarjous
Credigo30Credigon lainojaLainatarjousten oltava samanlaisetErotus hyvitetään lahjakorttina

KKV:n mukaan hintatakuussa ei ole kysymys hintailmaisusta vaan vertailevasta mainonnasta.

Hintatakuu ei kata tarjouksia

Vaikka hintatakuiden (niin kuin kaikkien muidenkin takuiden!) ehdot ovat vaihtelevia, niin joitakin yhteisiä piirteitä niillä on.

Lue myös: Paras lainatarjous

Hintatakuu ei esimerkiksi useinkaan koske tarjouksia, jotka liittyvät esimerkiksi jo olemassa olevaan jäsenyyteen tai asiakassuhteeseen. Esimerkiksi monet lainatarjoukset saattavat tarjota vanhemmille vakioasiakkailleen parempia ehtoja, koska heidät on jo ikään kuin todettu luotettaviksi asiakkaiksi.

Haluatko tietää, oletko luotettava asiakas vai et?

Hintatakuissa on usein myös aikaraja. Svealla sinun on haettava hintatakuuta 14 vuorokauden kuluttua samastasi alustavasta lainatarjouksesta, Credigolla sinulla on taas 30 päivää.

Summa summarum voidaan siis sanoa, että lainoissa (ja lainaturvissa!) on eronsa. Vertailu siis kannattaa, samoin tarkkaavaisuus. Ilmaisessa lainavertailussamme löydät hleposti sinulle sopivan lainan: