Mikä on hintatakuu lainoissa?

|Anleena Haustola
lainan hintatakuu

Kulutusluotoissa hintatakuulla tarkoitetaan usein tarjousta, jossa lainantarjoaja lupaa hyvittää erotuksen, mikäli asiakas saa vastaavan lainatuotteen edullisimmilla ehdoilla. Lainan, ehtojen ja hintojen tulee olla samanlaiset.

Hintatakuu on yksi luotonantajan tapa vakuutella luotonhakijaa siitä, että juuri tämä luotonantaja on kaikista paras. Hintatakuu voi olla parhaimmillaan kuluttajalle hyvä diili, mutta kaikkea kannattaa ottaa huomioon hintatakuutapauksissa?

Esimerkki hintatakuusta – Svea

Suomessa kulutusluotoissa hintatakuuta lainoihinsa tarjoaa esimerkiksi Svea. Eli mikäli saat muualta paremman lainatarjouksen, kuin mitä olet saanut Svealta, voit olla heihin yhteydessä, jolloin he Svealla katsovat, onko mahdollista antaa parempaa lainatarjousta. Kannattaa siis ehdottomasti vertailla.

Svean hintatakuu koskee Suomessa luottoyhtiön myöntämää kulutusluottoa.

Kilpailuta kulutusluotot

Miten hintatakuu lainoissa toimii?

Kuten sanottu, hintatakuita on erilaisia, mutta esimerkiksi Svean hintatakuu lähtee siitä, että hintatakuuhun menevissä lainoissa on oltava:

  • Samat ehdot
  • Lainasumman on oltava sama
  • Laina-ajan on oltava sama
  • Mikäli laina on haettu yhteisvastuullisesti, on yhteisvastuullisen lainanhakijan oltava sama henkilö molemmissa lainatarjouksissa.

Saadaksesi hintatakuun voimaan tulee sinun lähettää sähköpostia lainantarjoajalle, joka hintatakuun lupaa. Sinun tulee liittää sähköpostiviestiin kopio edullisemmasta lainatarjouksesta. Svea pyytää sinua myös viittaamaan hintatakuuseen viestissäsi.

Joillain hintatakuun tarjoajilla saattaa olla myös todella tiukat ehdot, esimerkiksi edullisen lainatarjouksen löytymisestä ei välttämättä saa olla yli 24h, jos haluat vedota hintatakuuseen.

Jos saat lainatarjouksesi hintatakuun piiriin, saat Svealta alemman todellisen vuosikoron ulosmaksupäivästä siihen korkoon verrattuna, jonka olet saanut toiselta luotonmyöntäjältä. Tämä edellyttää, ettei korko ei ole pienempi kuin Svea Direktin vallitseva alin korko.

Svean hyvitys hintatakuussa on uusi lainatarjous.

Lue myös: Tutustu lainojen yhdistämiseen

KKV:n mukaan hintatakuussa ei ole kysymys hintailmaisusta vaan vertailevasta mainonnasta.

Hintatakuu ei kata tarjouksia

Vaikka hintatakuiden (niin kuin kaikkien muidenkin takuiden!) ehdot ovat vaihtelevia, niin joitakin yhteisiä piirteitä niillä on.

Hintatakuu ei esimerkiksi useinkaan koske tarjouksia, jotka liittyvät esimerkiksi jo olemassa olevaan jäsenyyteen tai asiakassuhteeseen. Esimerkiksi monet lainatarjoukset saattavat tarjota vanhemmille vakioasiakkailleen parempia ehtoja, koska heidät on jo ikään kuin todettu luotettaviksi asiakkaiksi.

Hintatakuissa on usein myös aikaraja. Svealla sinun on haettava hintatakuuta 14 vuorokauden kuluttua samastasi alustavasta lainatarjouksesta.

Summa summarum voidaan siis sanoa, että lainoissa (ja lainaturvissa) on eronsa. Vertailu siis kannattaa, samoin tarkkaavaisuus. Ilmaisessa lainavertailussamme löydät helposti sinulle sopivan ja edullisimman lainan.

Vertaile lainoja