Onko tili aina tyhjänä? 6 helppoa säästövinkkiä

|Posted by | Kaikki artikkelit
Tags: , ,

Hyviä säästövinkkejä

Miten säästää rahaa?

Intrum Justitian tutkimuksen mukaan suomalaiset ovat huonoja säästämään rahaa – vain alle puolella suomalaisista (45 %) on säästöjä yllättävien menojen varalta.

Suomalaiset ovatkin huonoja säästäjiä koko Euroopan mittakaavassa, keskiarvon ollessa 51 prosenttia. Jopa pohjoismaalaiset naapurimme pärjäsivät vertailussa paremmin, sillä Ruotsissa ja Norjassa lukema on yli 60 prosenttia.

Maksatko laskut aina myöhässä? Lue myös: 7 taloudenhallintavinkkiä.

Suosittelemme lämpimästi tutustumaan myös Excel-budjettiimme, mikäli rahat eivät tunnu pysyvän taskuissasi eikä esimerkiksi pitkäjänteinen säästäminen lomamatkaan.

Lue myös Vauras nainen -palvelun Terhi Majasalmen vinkit säästämiseen!

Kuinka aloitan säästämisen?

Pienet tulot ovat suurin haaste säästämiselle ja monesta saattaakin tuntua haasteelliselta löytää rahaa, jota laittaa sivuun kuukausittaisten menojen jälkeen. Listasimme 6 säästövinkkiä, joiden avulla on kuitenkin  helppo aloittaa

  1. Pidä kirjaa kaikista viikon menoistasi. Saatat yllättyä kaikesta turhasta tavarasta, jota ostat viikon aikana. Pitämällä kirjaa näet kaiken mitä ostat ja pystyt karsimaan tarvikkeita, joita et todella tarvitse.
  2. Osta käteisellä. Tämä voi auttaa sinua pysymään budjetissasi ja välttämään impulssiostoksia. Päätä aina ennen ostoksille menoa, kuinka paljon saat tuhlata kyseiseen kauppareissuun ja varaa käteistä vain sen verran mukaan!
  3. Pienennä laskujasi. Sähköä säästämällä voit säästää jopa satoja euroja vuodessa. Lue vinkkimme sähkön säästämiseen.  
  4.  Puhelinliittymä sekä sähkösopimus kannattaa myös kilpailuttaa. Usein vertailemalla voi löytyä halvempi vaihtoehto. Vertaile ja kilpailuta kerran vuodessa ainakin nämä asiat!
  5. Listaa palvelut ja menot tärkeysjärjestykseen. Maksatko kuntosalijäsenyydestä tai esimerkiksi Netflix-tilistä, jota et käytä? Kuluuko kuukaudessa paljon rahaa take-away kahveihin? Luovu tarpeettomista asioista listan loppupäästä alkaen; keitä kahvit esim. take-away kuppiin kotona.
  6. Pakkaa lounas mukaan. Ulkona syömisen tai valmisaterian ostamisen sijaan ota oma lounas mukaan töihin. Kokkaa illallisen yhteydessä hieman enemmän ruokaa, jotta saat pakattua siitä lounaan seuraavalle päivälle.
  7. Maksa aina luottokorttilaskusi kokonaisuudessaan. Mikäli käytät luottokorttia ostosten maksamiseen, pyri maksamaan  lasku kokonaisuudessaan korottoman maksuajan lopussa. Näin vältyt luottokoron maksamiselta.

Luottokorko vaihtelee kortinmyöntäjästä riippuen, ja esimerkiksi Osuuspankin Visa tarjoaa noin 35 päivän korottoman maksuajan, jonka jälkeen korko luotolle on 3kk euribor + 7 % marginaali.

Luottokorttien etuja ja kustannuksia kannattaa vertailla edullisimman sekä omaan kulutukseen sopivan kortin löytämiseksi. Voit vertailla eri luottokortteja helposti luottokorttivertailumme avulla:

Vertaile kaikkia luottokortteja

Voit myös harkita maksuaikakortin hankkimista luottokortin sijasta. Lue täältä maksuaikakortin ja luottokortin ominaisuuksista ja eroista.

Lue myös: kuinka maksaa luottokorttilasku fiksusti

Miksi suomalaiset eivät säästä?

Säästöpankin Näin Suomi säästää 2015” -tutkimukseen vastanneet nuoret 14-25-vuotiaat ilmoittivat suurimmaksi esteeksi säästämiselle/sijoittamiselle:

  • Pienet tulot (73 %)
  • Kaikki rahat menevät elämiseen (40 %) sekä
  • Epävarmuus omasta taloudellisesta tilanteesta (39 %)

Yli 70-vuotiaat ikäihmiset pitivät myös pieniä tuloja (34 %) suurimpana syynä esteenä sijoittamiselle/säästämiselle. Tämän jälkeen suurimpana syynä ikäihmisillä olivat huonot tuotto-odotukset (23 %).

Lue myös Marttaliiton päämartan Marianne Heikkilän vinkit säästämiseen!

Lähde:

Practicalmoneyskills