8 kätevää tapaa hankkia lisätuloja

|Posted by Pihla Pietiläinen | Kaikki artikkelit, Lainat, Luottokortit, Vinkit
Tags: lainat, luottokortit, oma talous, Rahat tiukilla, tulot

hanki lisätuloja

Kukapa ei olisi joskus ollut tilanteessa, jossa pienet lisätulot normaalin palkan lisäksi olisivat tulleet enemmän kuin tarpeeseen? Netti on täynnä liian hyvää ollakseen totta -tarjouksia uskomattoman kuuloisista tienausmahdollisuuksista, mutta valitettavasti suurin osa niistä on aivan hölynpölyä. Siksi kokosimme yhteen oikeasti järkevät mahdollisuudet kerryttää lisätuloja työn ohessa!

Vertaile säästötilejä! Aloita lisätulojen tienaaminen jo tänään!

1. Myy ylimääräisiä tavaroita

Lähes jokaisella pyörinee nurkissa ylimääräisiä tavaroita ja vaatteita, joille ei ole enää käyttöä. On vain ja ainoastaan järkevää hankkiutua ylimääräisistä tavaroista eroon myymällä ne. Kokeile perinteisen kirpputorin sijasta netin myyntipalstoja tai vaikkapa peräkonttikirppistä – nämä ovat paitsi perinteistä kirpputoria helpompia, myös edullisempia tapoja myydä tavaraa eteenpäin. Valitse mahdollisuuksien mukaan sellainen myyntipaikka, joka on ilmainen tai veloittaa vain vähän myynnistä, jotta jäät mahdollisimman paljon voitolle. Hinnoittele tavarat järkevästi ja ota mukaan reipas myyntimieli.

2. Lyö rahoiksi harrastuksella

Oletko intohimoinen leipuri tai syntyykö käsissäsi villasukkia kuin sieniä sateella? Olipa harrastuksesi mikä hyvänsä, mieti, voisiko sillä ansaita hieman lisätuloja. Innokas leipuri voi tarjoutua leipomaan tarjottavat kiireisen ystävän tai sukulaisen juhliin, ja onnistuneet tarjoilut voivat poikia lisätöitä vieraiden keskuudesta. Harrastuksella rahoiksi lyöminen on varmasti yksi hauskimmista tavoista ansaita lisätuloja kotona.

3. Kerää marjoja

Suomen metsät ovat täynnä herkullisia ja terveellisiä marjoja ja sieniä, ja kukapa ei tahtoisi täyttää pakastintaan mustikoilla pitkän talven varalle. Kaikki eivät kuitenkaan innostu marjojen keräämisestä ja vielä vähemmän niiden puhdistamisesta, joten marjoja keräämällä ja myymällä voi lyödä rahoiksi. Valitettavasti tämä ansaintakeino on kuitenkin kovin kausiluonteinen, mutta ahkera marjastaja ehtii ansaita kesän ja syksyn aikana mukavan pesämunan talven varalle. Lisäksi marjojen myynnistä saatava tulo on verotonta, jos marjat kerätään ravinnoksi ja myydään itse.

Vinkki

Valmiiksi puhdistetuista marjoista voi pyytää korkeampaa hintaa kuin roskaisista.

4. Kokeile siipiäsi somessa

Nykyään yhä useampi ansaitsee rahaa esimerkiksi tekemällä videoita Youtubeen tai kirjoittamalla blogia. Koska yrittäjiä alalla riittää, vain pieni osa onnistuu oikeasti lyömään läpi blogillaan tai videoillaan. Aina kannattaa kuitenkin yrittää, jos vain kiinnostusta riittää. Perustitpa sitten blogin tai videoblogin, tärkeää on, että olet innoissasi valitsemastasi aiheesta, ja että sinulla on oikeasti jotain sanottavaa asiasta. Jos blogia tai videoblogia tekee pelkkä rahankiilto silmissä, se todennäköisesti paistaa läpi, eikä blogi silloin saavuta suosiota seuraajien keskuudessa.

5. Hanki passiivisia lisätuloja

Passiiviset tulot tarkoittavat esimerkiksi sijoituksista saatavia pääomatuloja. Moni elää harhaluulossa, että sijoittaminen onnistuu vain suurilla tuloilla, mutta tämä ei ole totta. Ennen sijoittamisen aloittamista kannattaa lukea jokin helppotajuinen opas sijoittamisen alkeista.

Rohkeimmat voivat hankkia passiivista tuloa vuokraamalla osan asunnosta esimerkiksi Airbnb:n kautta.

6. Hanki osa-aikatyö

Osa-aikatyön hankkiminen kokopäiväisen työn oheen ei välttämättä kuulosta kovin houkuttelevalta, mutta tiukassa rahatilanteessa sitäkin kannattaa harkita. Monia töitä pystyy tekemään kotoa käsin ja viikoittaisiin työtunteihin voi itse vaikuttaa. Etenkin erilaiset litterointi- ja kirjoitustyöt ovat käteviä kotoa käsin tehtäviä lisätöitä, joilla voi tienata mukavasti tuloja netistä. Tällaisia osa-aikatöitä kannattaa etsiä etenkin opiskelijoille suunnatuilta työnhakukanavilta.

7. Ryhdy freelanceriksi

Osaatko koodata tai tehdä nettisivuja, tai löytyykö sinulta kielitaitoa vaikka muille jakaa? Voit yrittää hankkia erityisosaamiseesi liittyen freelance-keikkoja, joiden avulla saat lisää tuloja päätyöstä kertyneen palkan päälle. Keikkojen etsiminen kannattaa aloittaa netistä ja tuttujen keskuudesta. Hyvin menneen keikan jälkeen pyydä asiakasta suosittelemaan palveluksiasi tuttavilleen.

8. Kerää lisätuloja tuutoroimalla

Jos olet hyvä matematiikassa, kielissä tai muussa oppiaineessa, voit tarjoutua tuutoriksi esimerkiksi lukiolaiselle. Etenkin ennen ylioppilaskirjoituksia tutoroinnille voi olla kovastikin kysyntää, joten opetuksesta voi muotoutua kätevä kausiluonteinen lisätyö kotona. Jätä ilmoitus paikallisen lukion ilmoitustaululle tai paikallislehteen, tai aloita tuttavien lasten tuutoroinnista.

Sittenkin lainaa?

Joskus rahantarve kasvaa syystä tai toisesta niin suureksi, että vaivalla hankitut lisätulotkaan eivät riitä kattamaan tarvittavaa rahasummaa. Silloin voi olla lähestulkoon pakko turvautua lainarahan käyttöön. Tarvittavasta rahasummasta riippuen luottoa voi ottaa joko luottokortilla tai lainalla.

Jos päätyy ottamaan lainaa, on äärimmäisen tärkeää muistaa vertailla lainoja edullisimman lainadiilin löytämiseksi. Lainoja vertaillessa kannattaa aina kiinnittää huomiota lainan kokonaiskustannuksiin. Vertailussamme lainan kokonaiskustannukset selviävät helposti kertomalla lainan kuukausierän summa laina-ajan kuukausien määrällä.

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen työskentelee VertaaEnsin.fi:llä markkinoinnin ja sisällöntuotannon parissa. Pihla on opiskellut valtiotieteitä ja tarkastelee rahoitusalaa mielellään yhteiskunnallisesta näkökulmasta.