10 kätevää tapaa hankkia lisätuloja

| | Aihe: Säästäminen ja sijoittaminen
hanki lisätuloja

Kukapa ei olisi joskus ollut tilanteessa, jossa pienet lisätulot normaalin palkan lisäksi olisivat tulleet enemmän kuin tarpeeseen? Elämässä voi tulla eteen odottamattomia rahanmenoja esimerkiksi hajonneen pesukoneen tai yllättävän hammaslääkärikeikan muodossa, eikä useinkaan ole selvää, mistä rahaa äkillisten kustannusten kattamiseen löytyisi. Siksi kokosimme yhteen oikeasti järkevät mahdollisuudet kerryttää lisätuloja työn ohessa.

Näiden vinkkien avulla rahaa voi saada lyhyelläkin varoitusajalla. Samalla on kuitenkin tärkeää huolehtia asianmukaisesti lisätulojen ilmoittamisesta verottajalle. Tämän vuoksi olemme lisänneet jokaisen vinkin yhteyteen tiedon siitä, miten lisätuloja verotetaan.

1. Myy ylimääräisiä tavaroita

Lähes jokaisella pyörii nurkissa ylimääräisiä tavaroita ja vaatteita, joille ei ole enää käyttöä. On ainoastaan järkevää hankkiutua ylimääräisistä tavaroista eroon myymällä ne. Kokeile perinteisen kirpputorin sijasta netin myyntipalstoja tai vaikkapa peräkonttikirppistä – nämä ovat paitsi perinteistä kirpputoria helpompia, myös edullisempia tapoja myydä tavaraa. Valitse mahdollisuuksien mukaan sellainen myyntipaikka, joka on ilmainen tai veloittaa vain vähän myynnistä, jotta jäät mahdollisimman paljon voitolle. Hinnoittele tavarat järkevästi ja ota mukaan reipas myyntimieli.

Voit yksityishenkilönä myydä oman perheesi käytössä olleita tavanomaisia tavaroita 5 000 euron myyntivoittoon saakka verovapaasti vuoden aikana. Jos myyntivoitto ylittää vuoden aikana 5 000 euroa, maksetaan rajan ylittävästä osasta luovutusvoittoveroa.

2. Kerää pulloja

Pulloja voivat kerätä muutkin kuin lapset taskurahan toivossa. Määrällisesti eniten pulloja löytyy usein erilaisten ulkoilmatapahtumien jäljiltä, kun suuri joukko ihmisiä kerääntyy esimerkiksi rannalle viettämään aikaa yhdessä. Jos et jaksa itse kulkea kaduilla ja puistoissa pulloja keräämässä, Suomessa toimii pullojen ja tölkkien keräykseen erikoistuneita sovelluksia. Luomalla sovellukseen tilin voit ansaita rahaa palauttamalla toisten sovellusta käyttävien henkilöiden pullot ja tölkit kauppaan heidän puolestaan. Tyhjiä pulloja ja tölkkejä on mahdollista tilata maksamalla niistä noin puolet siitä summasta, jonka itse saisit pantista.

Pullojen kerääminen on niin yleistä, että voi olla vaikeaa ymmärtää, että pantillisista pulloista ja tölkeistä saaduista tuloista on maksettava ansiotuloveroa. Sääntöön on kuitenkin yksi poikkeus: omista pulloista ja tölkeistä ei tarvitse maksaa veroa.

3. Vastaa maksettuihin nettikyselyihin

Maksetut kyselyt ovat verkossa tehtäviä eri pituisia ja erilaisia aiheita käsitteleviä kyselyitä. Kyselyt kartoittavat kuluttajien mielipiteitä jo olemassa olevien tuotteiden ja palveluiden sekä toisaalta vasta kehitteillä olevien ideanpoikasten suhteen. Suuriin rahoihin ei mielipidekyselyiden vastaamalla pääse käsiksi, mutta jotakin ylimääräistä voi niilläkin ansaita. Vastaaminen on myös vaivatonta, sillä puuhaan voi ryhtyä rennosti kotisohvalta käsin. Kyselyihin pääset vastaamaan liittymällä mukaan kyselyitä tarjoavan palvelun verkkosivuilla. Varo kuitenkin huijauksia – älä koskaan luovuta palvelussa pankkitunnuksiasi!

Maksetuista kyselyistä saadut tulot ovat verotettavaa tuloa. Verottaja nappaa osansa normaalin ansiotuloverotuksesi mukaan. On hyvä huomata, että sivutuloverokorttia ja sivutuloveroprosenttia ei ole enää erikseen olemassa, vaan kaikki ansiotulot verotetaan saman veroprosentin mukaan!

4. Kerää marjoja ja sieniä

Suomen metsät ovat täynnä herkullisia ja terveellisiä marjoja ja sieniä, ja kukapa ei tahtoisi täyttää pakastintaan mustikoilla pitkän talven varalle. Kaikki eivät kuitenkaan innostu marjojen keräämisestä ja vielä vähemmän niiden puhdistamisesta, joten marjoja keräämällä ja myymällä voi lyödä rahoiksi. Valitettavasti tämä ansaintakeino on kuitenkin kovin kausiluonteinen, mutta ahkera marjastaja ehtii ansaita kesän ja syksyn aikana mukavan pesämunan talven varalle.

Luonnonantimien kuten marjojen myyntitulosta ei tarvitse maksaa tuloveroa, mikäli luonnonvaraiset marjat poimitaan ja myydään itse eikä marjoja poimi työkseen. Voit siis myydä marjat ja sienet verovapaasti esimerkiksi torilla tai tienvarren levähdyspaikalla. Myös suoraan ravintolalle tai tukkuostajalle myyminen on verovapaata.

5. Hyödynnä kädentaitojasi

Oletko intohimoinen leipuri tai syntyykö käsissäsi villasukkia kuin sieniä sateella? Olipa harrastuksesi mikä hyvänsä, kannattaa miettiä, voisiko sillä ansaita hieman lisätuloja. Innokas leipuri voi tarjoutua leipomaan tarjottavat kiireisen ystävän tai sukulaisen juhliin, ja onnistuneet tarjoilut voivat poikia lisää töitä. Harrastuksella rahoiksi lyöminen on varmasti yksi hauskimmista tavoista ansaita lisätuloja kotona.

Erilaisten käsitöiden, kuten villasukkien tekemisestä ja myymisestä saatavat tuotot ovat veronalaista tuloa. Pienetkin summat on siis ilmoitettava verottajalle, mutta toisaalta vähäisellä myyntitulolla ei välttämättä ole vaikutusta maksettavien verojen määrään.

6. Toimi freelancerina

Osaatko kirjoittaa koodia tai löytyykö sinulta kielitaitoa vaikka muille jakaa? Voit yrittää hankkia erityisosaamiseesi liittyen freelance-keikkoja, joiden avulla saat lisää tuloja päätyöstä kertyneen palkan päälle. Freelancer-keikkojen etsiminen kannattaa aloittaa netistä ja tuttujen keskuudesta. Hyvin menneen keikan jälkeen pyydä asiakasta suosittelemaan palveluksiasi tuttavilleen.

Työsuhteessa työskentelevälle freelancerille maksettu suoritus on ansiotulona verotettavaa palkkaa. Ansiotulona verotetaan myös yrittäjämäisesti ilman työsuhdetta työskentelevälle freelancerille maksettu työkorvaus. Freelancer voi vähentää tulonhankkimisesta johtuvat kulut verotuksessaan.

7. Hanki osa-aikatyö

Osa-aikatyön hankkiminen kokopäiväisen työn oheen ei välttämättä kuulosta kovin houkuttelevalta, mutta tiukassa rahatilanteessa sitä kannattaa kuitenkin harkita. Monia töitä pystyy tekemään kotoa käsin ja viikoittaisiin työtunteihin voi itse vaikuttaa. Etenkin erilaiset litterointi- ja kirjoitustyöt ovat käteviä kotoa käsin tehtäviä lisätöitä, joilla voi tienata mukavasti tuloja netistä. Tällaisia osa-aikatöitä kannattaa etsiä etenkin opiskelijoille suunnatuilta työnhakukanavilta.

Lisätienestien hankkiminen on tehty helpoksi myös laskutuksen osalta, sillä erinäisten laskutuspalveluiden ansiosta toiminimeä ei tarvitse perustaa satunnaisten työkeikkojen takia. Jos varoitusaikaa siis on riittävästi, voi äkilliset menot rahoittaa rehellisellä työnteolla.

8. Ryhdy somettajaksi

Nykyään yhä useampi ansaitsee rahaa esimerkiksi tekemällä videoita Youtubeen tai kirjoittamalla blogia. Koska yrittäjiä alalla riittää, vain pieni osa onnistuu oikeasti lyömään läpi. Aina kannattaa kuitenkin yrittää, jos vain kiinnostusta riittää. Perustitpa sitten blogin tai vlogin, tärkeää on, että olet innoissasi valitsemastasi aiheesta ja että sinulla on asiasta oikeasti jotakin sanottavaa.

Muista, että bloggajan tai muun somevaikuttajan veronalaisiin tuloihin kuuluvat myös kaikki rahan arvoiset etuudet kuten tavarat ja palvelut.

9. Aloita sijoittaminen

Sijoituksella saatavia pääomatuloja kutsutaan passiivisiksi tuloiksi eli rahaksi, jota ansaitaan ilman aktiivista työntekoa. Moni elää harhaluulossa, että sijoittaminen onnistuu vain suurilla tuloilla, mutta tämä ei ole totta. Ennen sijoittamisen aloittamista kannattaa lukea jokin helppotajuinen opas sijoittamisen alkeista.

Sijoittamista koskeva verotus on pääomatuloverotusta. Pääomatuloista maksetaan 30 prosenttia pääomatuloveroa, kun pääomatuloja on enintään 30 000 euroa verovuoden aikana. Jos Verotettava summa ylittää 30 000 euroa, pääomatuloveroprosentti on ylimenevältä osalta 34 prosenttia.

10. Kokeile asunnon “flippaamista”

Jos sinulla riittää rohkeutta, voit päästä käsiksi mukaviin ansioihin asunnon flippaamisella.  Asuntosijoittamisessa flippauksella tarkoitetaan usein huonokuntoisen asunnon ostamisesta remontointia ja myyntiä varten. Asuntoa valitessa kannattaa muistaa yksi kultainen sääntö ylitse muiden: asunnon kuntoa voi muuttaa, mutta sijaintia ei. Lähtökohtaisesti siis mitä arvokkaammalla alueella asunto sijaitsee, sitä paremmat mahdollisuudet on remontoimalla nostaa sen arvoa. 

Ostovaiheessa asunto-osakkeesta maksetaan kahden prosentin varainsiirtovero. Myydyn asunnon luovutusvoitot lasketaan henkilökohtaisessa verotuksessa pääomatuloksi. Yksityishenkilönä maksat siis voitosta 30 % veroa 30 000 euroon asti, jonka ylimenevältä osalta vero on 34 %. Jos aikeissasi on hankkia useita kohteita ja olla aktiivisesti mukana remonteissa, sinun voi olla fiksuinta pyörittää toimintaa alusta lähtien osakeyhtiönä. Osakeyhtiön kautta flipattujen asuntojen myyntivoitosta on maksettava 20 prosentin yhteisövero.

Bonusvinkit

Ennen yllättävien menojen maksamista omasta pussista kannattaa varmistaa, että on tosiaan itse vastuussa kuluista. Vuokra-asunnossa rikkoutuneiden kodinkoneiden, kuten jääkaapin, korvaus on useimmiten asunnon omistajan vastuulla. Myös tuotteen takuu saattaa vielä olla voimassa. Luottokortista voi samaten olla apua – jos vahingoittunut, kadonnut tai varastettu tuote on maksettu luottokortilla, kannattaa tarkistaa, kuuluuko korttiin esineen korvaava tuoteturva.

Jottei lisätuloille ainakaan jatkuvasti olisi tarvetta, on tärkeää sovittaa menot omaan tulotasoon. Tämä onnistuu esimerkiksi kätevän excel-budjetin avulla. Puskurirahaston säästäminen kannattaa aloittaa mahdollisimman varhain. Hätäkassan voi säästää tavalliselle käyttö- tai säästötilille, mutta pidempiaikaiseen säästämiseen voi harkita myös korkeamman koron mahdollistavaa määräaikaistalletusta.

Mikaela Katro

Mikaela Katro

Mikaela Katro on toimittaja, sisällöntuottaja ja copy. Miksua kiinnostavat tässä maailmassa kamerat, kirjat, kulttuuri, kielet ja keskustelut. Ja sijoittaminen, mutta se alkaa s-kirjaimella!

Tarjoukset