Hae lainaa vasta vertailtuasi eri pankkien tarjouksia

|Posted by | Kaikki artikkelit, Lainat
Tags: ,
hae lainaa

Verkossa lainapalveluiden valikoima on hyvin laaja, ja jokaisella niistä siis on omat hakukriteerinsä. 

Käytännössä jokainen Suomen täysi-ikäinen kansalainen voi hakea netin kautta lainaa. Lainanhakijalla tulee olla paitsi säännölliset palkka- tai eläketulot, sekä lähes poikkeuksetta puhdas rekisteri maksuhäiriömerkintöjen osalta.

Kaikki lainanmyöntäjät tekevät oman riskianalyysinsa lainanhakijoille ja tekevät henkilökohtaisen tarjouksen tämän perusteella. Netin kautta haettavaan lainaan ei tarvita henkilötakausta tai muita vakuuksia. Tämä järjestely onkin monen mieleen, sillä vakuudettoman lainan saa tarpeen vaatiessa yleensä tilille hyvinkin nopeasti. Myös lainojen yhdistäminen onnistuu helposti verkossa.

Hae lainaa rinnakkaishakijan kanssa

Rinnakkais- tai yhteishakijalla tarkoitetaan henkilöä, jonka vastaa lainasta yhdessä alun perin lainaa hakeneen niin sanotun päähakijan kanssa. Usein yhteishakija on avio- tai avopuoliso, mutta hän voi olla myös joku muu, kuten läheinen ystävä tai sukulainen. Rinnakkaishakija voi parantaa lainansaannin mahdollisuuksia, sillä yhdessä hakeminen voi olla hyödyksi varsinkin suurempia lainasummia haettaessa.

On kuitenkin hyvä huomioida, että myös rinnakkaishakijalla tulee olla säännölliset palkka- tai eläketulot eikä maksuhäiriömerkintöjä saa olla. Lainanhakijoiden ei tarvitse asua samassa osoitteessa, mutta molemmilla hakijoilla tulee olla suomalainen henkilöturvatunnus. 

Hae lainaa takaajan tai vakuuden kanssa

Lainan takaus voi olla joko henkilötakaus tai oma takaus. Opintolainassa takaajana taas toimii valtio. 

Lainaa vakuutta vastaan

Vakuudellinen laina on luotto, jonka voi saada vakuuksia tai takaajia vastaan. Lainan vakuuksia on erilaisia, ja ne sovitaan aina tapauskohtaisesti. Vakuudellinen laina myönnetään tavallisesti suuremmille lainasummille.

Lainaa henkilötakauksella

Henkilötakauksella tarkoitetaan sitä, että lainan hakijan lisäksi lainaa on takaamassa toinen, tarvittavat kriteerit täyttävä henkilö. Molempien henkilöiden maksukyvyn tulee olla riittävä ja luottotietojen kunnossa. Henkilötakauksessa toinen osapuoli on samalla tavalla vastuussa lainan takaisinmaksusta lainanmyöntäjälle tilanteessa, jossa lainanottaja ei syystä tai toisesta kykene maksamaan lainaa takaisin sopimuksen mukaisesti.

Henkilötakausta ei välttämättä tarvita lainkaan, jos lainanottajalla on omasta takaa riittävästi varallisuutta lainan vakuudeksi. Useat pankit ja rahoitusyhtiöt myöntävät lainaa ilman vakuuksia tai henkilötakausta. Lainanmyöntäjä voi kuitenkin vaatia lainaan vakuuden tai takauksen, jos lainanhakijan oma maksukyky ei yksin ole riittävä. 

Miksi lainaa ei myönnetä jokaiselle?

Monet varsinkin nuoremmat kuluttajat voivat elää siinä luulossa, että netin kautta lainaa saa helposti – jopa ilman, että lainanmyöntäjä tarkistaisi hakijan maksukykyä sen kummemmin kuin luottotietojakaan.

Tämänkaltaiset harhaluulot kannattaa kuitenkin unohtaa, sillä lainanmyöntäjät kiinnittävät tarkkaa huomiota siihen, kenelle laina myönnetään. Jokaisen lainanhakijan tulee täyttää lainapalvelun hakijaehdot sekä todistaa, että hänen tulonsa ovat lainan määrään nähden riittävät ja luottotietonsa ovat kunnossa. Ilman luottotietoja lainaa on huomattavasti vaikeampaa saada, netistä tai muualtakaan. 

Tärkeimmät syyt sille, että pankit eivät myönnä lainaa jokaiselle, on pankkien oman riskin lisäksi se, että kuluttajia yritetään myös suojata ylivelkaantumiselta. Lainaa pyritään myöntämään vain niille, joille takaisinmaksu on realistinen.

Hae lainaa verkossa – aloita vertailusta

Lainahakemuksen täyttäminen ja tarjouksen vastaanottaminen ei vielä tarkoita sitovaa päätöstä, vaan lainanhakija voi ajan kanssa tutustua saamaansa tarjoukseen ja päättää nostaako lainan vai hylkääkö tarjouksen. 

Lainan hakeminen verkossa on paitsi nopeaa myös vaivatonta – nettilainahakemuksen kun voi tehdä mihin vuorokauden aikaan tahansa, juuri silloin, kun itselle sopii. Hakemuksen täyttämiseen menee yleensä vain muutama minuutti, ja alustavan lainatarjouksen saa saman tien.

Jokaisen lainanhakijan kannattaa aina hakea lainaa useammasta eri paikasta, sillä näin hänellä on paitsi paremmat lainansaantimahdollisuudet myös vertailupohjaa siihen, mistä löytyy edullisin laina

Vaikka rahantarve saattaa yllättää ja lainaa pitää saada nopeasti, ei lainaa koskaan kannata hakea kiireessä. Laina on aina hyvä kilpailuttaa usealla eri luotonmyöntäjällä – olipa summa sitten kuinka pieni tahansa.


Juuso Korhonen

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointistrategi. Juuso on opiskellut kansainvälistä markkinointia ja työskennellyt finanssialalla viimeiset kahdeksan vuotta. Hän on kiinnostunut laajasti finanssiasioista ja taloudellisesta hyvinvoinnista.