Hae auto Virosta ja säästä jopa tuhansia euroja

| | Aihe: Yleiset talousvinkit

Auto Virosta?Kannattaisiko ostaa auto Virosta ja tuoda se Suomeen, vai vievätkö byrokratian rattaat kaikki alemmasta hinnasta syntyneet säästöt? Kevään tullen auton hankinta alkaa varmasti kutkuttaa. Kuulostaa mukavalta idealta yhdistää autonhankinta ja laivamatka Viroon, ja lautalta voisi matkan jälkeen vaikka hurauttaa kotiin omalla autolla.

Autoja voi tilata ulkomailta välittäjien kautta myös valmiina paketteina, jolloin ei itse tarvitse huolehtia viranomaisten kanssa asioinnista. Muista myös, että auton rahoituksessa voi säästää kilpailuttamalla, ja rahoitus on syytä hoitaa kuntoon ennen auton ostamista.

Vertaile autorahoituksia

Autojen hinnat Virossa

Autot ovat verrattain edullisempia Virossa, ja netissä liikkuukin monia tarinoita, joissa auton hankinnassa on säästetty tuhansia euroja. Kuitenkaan ei voida sanoa, että myyntihinta Virossa tulisi verot ja viranomaismaksut päälle liimattuna aina halvemmaksi kuin Suomessa. Siksi kannattaa tehdä jonkinlaiset arviolaskelmat ennen auton ostamista.

Jos ostaa auton käytettynä, autoliikkeestä saa varmimmin kuvausta vastaavan auton, jonka kilometrimittaria ja huoltokirjaa ei ole vääristelty. Yksityiseltä myyjältäkin voi tietysti tehdä löydön. Mitkä tekijät sitten vaikuttavatkaan auton lopulliseen hintaan, ja mitä kaikkea paperityötä prosessissa täytyy käydä läpi?

Todistukset

Jos olet päättänyt hankkia auton Virosta, joudut käymään useita viranomaispykäliä läpi. Ennen kuin ostat auton, siitä täytyy selvittää seuraavat tiedot:

  • Myyjän omistusoikeus
  • Ajoneuvon valmistenumero
  • Todelliset ajokilometrit
  • Vaatimuksenmukaisuus Suomessa, esim. typpihyväksyntä ja pakolliset varusteet
  • CO2-päästötieto

Sen jälkeen kun olet ostopäätöksen autosta tehnyt, muista tehdä oikeanlaiset kauppakirjat eli omistustodistus. Jos ajat ajoneuvoa ennen sen rekisteröintiä Suomessa, sinun täytyy muistaa tehdä Verohallinnolle käyttöönottoilmoitus, josta saat sähköisen vahvistuksen. Tämä on pidettävänä todisteena ajon aikana tulostettuna tai mobiilissa.

Ajoneuvon omistajan velvollisuus on rekisteröidä ajoneuvo, hankkia liikennevakuutus ja huolehtia että se on liikennekelpoinen. Jos auto on rekisteröity Virossa (Viron rekisterikilvet ja kansallistunnus), se täytyy autorekisteröintikeskuksessa poistaa rekisteristä, ja pitää kaikesta todistukset mukana: rekisteröinti, rekisteristä poisto ja katsastustodistus. Matka kannattaa ajoittaa rekisteröintikeskuksen aukioloaikoihin eli arkipäiviin.

Lisäksi tarvitaan liikennevakuutus, jonka voi usein hankkia jo netistä ennen kuin on Suomen kamaralla. On myös mahdollista hankkia näitä asiakirjoja Virosta.

Verot

Maahantulovaiheessa Verohallinnossa asioinnin välttää vain, jos autossa on

  • Voimassaoleva Eta-alueen rekisteröinti
  • Liikennevakuutus
  • Verohallinnon voimassaoleva käyttöönottoilmoitus

Autosta on kuitenkin maksettava vero, joka perustuu suurimmaksi osaksi sen CO2-päästöihin. Autoveroilmoitus verohallinnolle täytyy tehdä viiden päivän sisällä ajoneuvon käyttöönottoilmoituksen tekemisestä. Verohallinto ei paljasta etukäteen veron tarkkaa määrää, mutta voit saada osviittaa näistä taulukoista sekä tästä Verohalllinnon oppaasta.

Verot on maksettava 15 päivän kuluessa päätöspäivästä. Jos auto on työkäytössä, voi tilanne olla eri verovähennysten suhteen. Muista tehdä myös muut verovähennykset veroilmoitukseen!

Rekisteröintikatsastus

Ajoneuvolle täytyy tehdä rekisteröintikatsastus missä tahansa valtuutetussa katsastuspisteessä jo ennen autoveron maksamista. Katsastukseen tulee ottaa mukaan aikaisempi rekisteröintitodistus sekä mahdollinen selvitys siitä, vastaako ajoneuvo Suomen vaatimuksia. Jos rekisteröintitodistuksen liittää verohallinnolle toimitettaviin asiakirjoihin, nopeutuu verojen käsittely.

Auton hankintahinnan lisäksi autorahoituksia vertailemalla voit säästää sievoisia summia. Ennen yksityisauton hankintaa kannattaakin olla jo autolaina valmiina. Muista katsoa lainan hintaerot autolainavertailustamme.


Tarjoukset