Lasten ja nuorten harrastusten kustannukset – Golf

| | Aihe: Vertailut ja testit
Nuori tyttö pelaamassa golffia

Golf on erinomainen valinta harrastukseksi, jos rento ulkoilu on lähellä sydäntä. Golf pitää sisällään monipuolisia haasteita, sosiaalista liikuntaa ja luonnonläheisyyttä, jotka ovat kaikki tärkeitä tekijöitä stressin lieventämiseksi. Tutkimusten mukaan golfaajat ovatkin vähemmän ahdistuneita ja masentuneita kuin golfia harrastamattomat. Golf on perinteisesti mielletty vanhempien ihmisten lajiksi, mutta lajin suosio on kasvanut viime vuosina erityisesti nuorten keskuudessa. 

Golfissa oma aktiivisuus ja panostustaso määrittelee harrastukseen kuluvan ajan ja rahamäärän. Pelaaja voi mennä esimerkiksi rangelle harjoittelemaan lyöntitekniikoita tai hän voi Green Cardin saadessaan lähteä kiertämään golfkenttiä. Harrastamisen kustannukset ovat hyvin erilaisia riippuen pelaajan hankkimista varusteista.

Golfin vuosikustannukset

Golfin aloittaminen edullisimmillaan

Kun lapsi tai nuori aloittaa golfin, hänellä on muutama eri vaihtoehto. Helpoin ja edullisin tapa on osallistua golfin alkeiskurssille, jolloin kustannukset jäävät noin 100 euroon. Alkeiskurssi pitää sisällään yleensä tietyn määrän valmennusta ja pelikierroksia sekä Green Cardin. Alkeiskurssi ei yleensä kuitenkaan kestä viikonloppua pidempään.

Toinen vaihtoehto on osallistua golfleirille. Leiri on golfin alkeiskurssin tapainen lyhyt tapahtuma, jossa golfin alkeet käydään läpi hieman intensiivisempään tyyliin. Golfleirin kustannukset ovat yleensä noin 200 euron luokkaa. Hintaan sisältyy yleensä majoitus, Green Card, valmennusta ja tietty määrä pelikierroksia.

Kolmas ja halvin tapa aloittaa golf on mennä rangelle hiomaan omaa lyöntitekniikkaa. 100 pallon vuokraus maksaa noin 5 euroa, jonka lisäksi mailan voi vuokrata noin 5 eurolla. Tällöin yhteiskustannukseksi tulee noin 10 euroa per pelikerta. Riskinä omatoimisessa harrastamisessa on, että pelaaja ei opi oikeita lyöntitekniikoita. Henkilökohtainen valmentaja auttaa ehkäisemään virheellistä tekniikkaa, mutta tuo luonnollisesti huomattavia lisäkustannuksia.

Jos lapsi tai nuori on jo hankkinut itselleen Green Cardin (maksaa yksittäin hankittuna noin 40–50 euroa suorituspaikasta riippuen), hän voi lähteä kiertämään golfkenttiä. Yhden kierroksen hinta on alaikäiselle yleensä halvempi kuin täysi-ikäiselle, ja kokonaisella 18 reikäisellä kentällä pelaaminen voi maksaa vähimmillään noin 20 euroa kierrokselta kentästä riippuen. Jotkut kentät ovat kuitenkin tätä reilusti kalliimpia. Tässä tapauksessa harrastaja ei kuitenkaan pärjää enää vain yhdellä mailalla, joten hän joutuu vuokraamaan vähintään puolikkaan golfbägin, joka pitää sisällään 6–8 mailaa ja maksaa yleensä noin 10 euroa/kerta.

Olemme olettaneet tässä esimerkissä, että lapsi tai nuori käy ensi alkuun golfin alkeiskurssin 100 eurolla ja saa tätä kautta Green Cardin. Tämän suoritettuaan hän jatkaa harrastustaan käymällä rangella kerran viikossa harjoittelemassa lyöntitekniikoita omatoimisesti, josta tulee kustannuksia vuositasolla 520 euroa.

Golfin aloittamisen kustannukset yhteensä:

 • Golfin alkeiskurssi (kestää yleensä vain viikonlopun): 100 €/kerta
 • Pallojen vuokraus: 260 €
 • Mailojen vuokraus: 260 €
 • Yhteensä: 620 € koko vuodelta tai 52 €/kk

Golfin pelaaminen puolikkaalla setillä, ei valmentajaa

Kun lapsi tai nuori on päättänyt aloittaa golfin harrastamisen hieman vakavammin, hänen on syytä harkita omien mailojen hankkimista. Kokonainen golfsetti sisältää 14 mailaa, mutta alkuun pääsee myös 6-8 mailalla.

Ohessa laskelmia varustekustannuksista, kun lapselle tai nuorelle ostetaan puolikas setti:

 • Mailat: 40 €/kappale, yhteensä 280 €
 • Kantobägi: 150 €
 • Tiit: 1 €/kappale, yhteensä 100 €
 • Golfkengät: 60 €
 • Golfpallot: 2 €/kappale, yhteensä 50 €
 • Golfhanska: 10 €
 • Yhteensä: 650 €

Välineiden lisäksi kustannuksia tulee pelimaksuista, jotka kuitenkin vaihtelevat erittäin paljon kentästä riippuen. Jos lapsi tai nuori haluaisi käydä 18 reikäisellä kentällä pelaamassa kahdesti viikossa ja jokainen pelikerta maksaa itsessään noin 20 euroa, vuosittaiset kustannukset olisivat näiltä osin 2 080 euroa. Tällaisilla pelimäärillä on kuitenkin syytä harkita rajatonta pelioikeutta tai sarjakorttia, jolla yksittäisten pelikertojen kustannuksia saadaan alennettua merkittävästi.

Esimerkiksi yksi Suomen halvimmista golfkentistä on Paloheinä Golfissa, jossa rajaton pelioikeus maksaa 495 euroa koko vuodelta. Jos pelaamassa käy kahdesti viikossa, yksittäisen pelikerran kustannukseksi tulee 4,76 euroa, joka on muihin harrastuslajeihin verrattaessa suhteellisen edullista. Hinnat kuitenkin vaihtelevat paljon ja esimerkiksi Tapiola Golfissa rajaton pelioikeus maksaa 1 560 euroa vuodessa. Tässä laskelmassa on käytetty Paloheinä Golfin rajattoman pelioikeuden hintaa.

 • Varusteet: 650 €
 • Pelioikeus: 495 €
 • Yhteensä: 1 145 € koko vuodelta tai 95 €/kk

Golfin pelaaminen puolikkaalla setillä ja valmentajan kanssa

Tässä esimerkissä kustannuksien on oletettu menevän samanlailla kuin edellisessä esimerkissä, mutta nyt yhtälöön tulevat mukaan valmentajan yksityistunnit. Valmentajien hinnat vaihtelevat paljon valmentajan taitotasosta riippuen, mutta yleisesti tunnin valmennuksen voi saada noin 40 eurolla. Hinta voi kuitenkin olla myös helposti yli 100 euroa tunnilta.

Valmennuksen tarve on hyvin yksilökohtaista. Laskelmassa on oletettu, että nuorella on joka viikko yksityistunti valmentajan kanssa, joka maksaa tässä esimerkissä 40 euroa tuntia kohden. Tästä tulee lisäkustannuksia 2 080 euroa vuodessa. Lisäksi hänelle hankitaan 495 euron hintainen rajaton pelioikeus Paloheinä Golfiin.

Lisäksi pelaajalle tulee lisäkustannuksia kilpailuosallistumisista. Kilpailujen hinnat vaihtelevat kilpailujärjestäjästä riippuen, mutta yleisimmin hinnat ovat noin 100 eurossa. Tässä esimerkissä on oletettu, että harrastaja käy kilpailemassa 3 kertaa vuoden aikana, jolloin kilpailemisesta kertyvät kustannukset ovat noin 300 euroa.

 • Valmennus: 2 080 €
 • Kilpailumaksut: 300 €
 • Varusteet: 650 €
 • Pelioikeus: 495 €
 • Yhteensä: 3 525 € koko vuodelta tai 294 €/kk

Golfin pelaaminen kokonaisella setillä, valmentajan kanssa ja kilpailuihin osallistuen

Kokonaisella setillä pelatessa lisäkuluja tulee ylimääräisistä mailoista. Mikäli mailakustannukset haluaa pitää minimissä, yksittäisen mailan voi hankkia halvimmillaan noin 40 eurolla. Golfmailojen hintahaarukka yltää kuitenkin moniin tuhansiin euroihin per maila, joten mailoihin voi saada teoriassa uppoamaan jopa 25 000 euroa. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole järkevää, ellei nuori pelaa lajia jo ammattimaisesti. Siksi esimerkissä on käytetty 100 euron hintaista mailaa oletuksena. Lisäksi kantobägi korvataan tässä esimerkissä kärrybägillä, joka on aktiivisemmin pelaavalle hieman käytännöllisempi vaihtoehto.

Laskelmassa on lähdetty siitä lähtökohdasta, että nuori käy pelaamassa Tapiola Golfissa itsenäisesti kahdesti viikossa. Hän hankkii tätä varten rajattoman pelioikeuden 1 560 eurolla. Lisäksi hänellä on joka viikko yksityistunti valmentajan kanssa, joka maksaa tässä esimerkissä 100 euroa tuntia kohden. Tästä tulee lisäkustannuksia 5 200 euroa vuodessa.

Ohessa kokonaisella setillä pelaavan lapsen tai nuoren välinekustannukset:

 • Mailat: 100 €/kappale, yhteensä 1 400 €
 • Golfkärry: 200 €
 • Kärrybägi: 300 € 
 • Tiit: 1 €/kappale, yhteensä 150 €
 • Golfkengät: 60 €
 • Golfpallot: 2 €/kappale, yhteensä 50 €
 • Golfhanska: 10 €
 • Yhteensä: 2 170 €

Lisäksi nuori osallistuu tässä esimerkissä kuuteen eri kilpailuun vuoden aikana, josta tulee yhteensä 600 euron lisäkustannukset.

 • Varusteet: 2 170 €
 • Pelioikeus: 1 560 €
 • Valmennus: 5 200 €
 • Kilpailumaksut: 600 €
 • Yhteensä: 9 530 € koko vuodelta tai 794 €/kk

Harrastetasolla golfin pelaaminen on melko edullista, sillä rangella harjoittelu tai satunnainen kenttäkierros onnistuvat pienemmälläkin budjetilla. Valmennuksen myötä kilpailullisen golfin kustannukset nousevat kuitenkin esimerkiksi tennistä korkeammalle. Kilpailullisista liikuntaharrastuksista merkittävästi edullisempia ovat esimerkiksi yleisurheilu ja koripallo.

Tukea lapsen tai nuoren golfharrastukseen

Golfissa ei ole yhtä suurta rahastoa, joka tukisi vähävaraisia golfin pelaajia. Tukea voi kuitenkin saada esimerkiksi golffari Mikko Korhosen perustamasta The 59 Fund -rahastosta. Tämä rahasto ei kuitenkaan suoraan tue vähävaraisia perheitä, vaan sen päätehtävänä on tukea lahjakkaita golffareita, jotka ovat siirtymässä ammattilaisgolfin pariin. Lisäksi tukea on mahdollista saada Mikko Korhosen ja Minea Blomqvist-Kakon yhdessä perustamasta M&M Fund -rahastosta, joka on keskittynyt junioritoiminnan kehittämiseen.

Suomen Golfliiton toiminnanjohtajan kommentit

Suomen Golfliitto ry:n toiminnanjohtaja Juha Korhonen kommentoi pyynnöstämme golfharrastuksen hintaa. Korhosen mukaan golfin pelaaminen on edullista moneen yleisempään harrastukseen verrattuna.

Onko golfin harrastaminen yleisellä tasolla mielestänne liian kallista?

Ei ole. Seuran vuosijäsenmaksu on normaalisti 30–100 € välillä. Pelaamisen kertamaksu on normaalisti 30-50€ paikkeilla ja erilaisilla paketeilla ja tarjouksilla voi pelata myös edullisemminkin. Lisäksi yleensä junioreiden jäsenmaksu on alhaisempi kuin aikuisten ja monissa golfyhteisöissä juniorit saa pelata jopa ilmaiseksi. Käytettyjä välineitä saa hankittua erittäin huokeasti ja kentiltä saa vuokravälineet jopa ilmaiseksi käyttöön. Golf on yksi halvimmista lajeista harrastaa. Oman kokemukseni mukaan nyt jo aikuisten lasteni ”yleisistä” harrastuksista verrattuna golfiin, golf oli ylivoimaisesti halvin harrastus.

Juha Korhonen
Toiminnanjohtaja
Suomen Golfliitto ry

Miten vakuuttaisit vanhemman, joka harkitsee lapsen golfharrastuksen aloittamista, että laji on sen kustannusten arvoinen?

Golf on erinomainen harrastus. Golfissa korostuu sosiaalisuus, yhdessä oleminen ja tekeminen, toisten huomioon ottaminen ja kohteliaan käytöksen opettelu. Golf opettaa kärsivällisyyttä ja keskittymiskykyä, jotka nykynuorisolla tunnetusti ovat heikkoja ominaisuuksia. Golf on myös hyvää liikuntaa luonnossa. Tutkitusti golfilla on merkittäviä positiivisia terveysvaikutuksia ja tutkitusti golfarit elävät verrokkiryhmiä pidempään. Kun pelaaja lähtee viheriöille, aktivoituu joukko palautumismekanismeja. Golfia pelaamalla ihminen edistää arjen kuormituksesta palautumista, ja lisää samalla hyvinvointiaan. Golf tuo hyvin esiin tärkeitä arvoja kuten rehellisyys, kunnioitus, vastuullisuus ja huolenpito. Golf on erinomainen koko elämänmittainen harrastus.

Sebastian Remes

Sebastian Remes

Sebastian Remes työskentelee VertaaEnsin.fi:llä markkinoinnin tehtävissä. Hänen intohimojaan ovat musiikki, viihde, urheilu ja sijoittaminen.

Tarjoukset