Lasten ja nuorten harrastusten kustannukset – Golf

| | Aihe: Vertailut ja testit
Nuori tyttö pelaamassa golffia

Golf on erinomainen valinta harrastukseksi, jos rento ulkoilu on lähellä sydäntä. Golf pitää sisällään monipuolisia haasteita, sosiaalista liikuntaa ja luonnonläheisyyttä, jotka ovat kaikki tärkeitä tekijöitä stressin lieventämiseksi. Tutkimusten mukaan golfaajat ovatkin vähemmän ahdistuneita ja masentuneita kuin golfia harrastamattomat.

Golfissa oma aktiivisuus ja panostustaso määrittelee harrastukseen kuluvan ajan ja rahamäärän. Pelaaja voi mennä esimerkiksi rangelle harjoittelemaan lyöntitekniikoita tai hän voi Green Cardin saadessaan lähteä kiertämään golfkenttiä. Harrastamisen kustannukset ovat hyvin erilaisia riippuen pelaajan hankkimista varusteista.

Golfin aloittaminen edullisimmillaan

Kun lapsi tai nuori aloittaa golfin, hänellä on muutama eri vaihtoehto. Helpoin ja edullisin tapa on osallistua golfin alkeiskurssille, joka kustantaa 129 €. Alkeiskurssi pitää sisällään yleensä tietyn määrän valmennusta ja pelikierroksia sekä Green Cardin. Alkeiskurssi ei yleensä kuitenkaan kestä viikonloppua pidempään.

Toinen vaihtoehto on osallistua golfleirille. Leiri on golfin alkeiskurssin tapainen lyhyt tapahtuma, jossa golfin alkeet käydään läpi hieman intensiivisempään tyyliin. Tämä kustantaa enemmän kuin alkeiskurssi ja hintaan sisältyy yleensä majoitus, Green Card, valmennusta ja tietty määrä pelikierroksia.

Kolmas ja halvin tapa aloittaa golf on mennä rangelle hiomaan omaa lyöntitekniikkaa. Alle 18-vuotiailla on mahdollisuus saada maila ilmaiseksi lainaan rangea varten. Riskinä omatoimisessa harrastamisessa on, että pelaaja ei opi oikeita lyöntitekniikoita. Henkilökohtainen valmentaja auttaa ehkäisemään virheellistä tekniikkaa, mutta tuo luonnollisesti huomattavia lisäkustannuksia.

Jos lapsi tai nuori on jo hankkinut itselleen Green Cardin (maksaa yksittäin hankittuna noin 40–50 € suorituspaikasta riippuen), hän voi lähteä kiertämään golfkenttiä. Yhden kierroksen hinta on alaikäiselle yleensä halvempi kuin täysi-ikäiselle, ja kokonaisella 18 reikäisellä kentällä pelaaminen voi maksaa vähimmillään 20 € kierrokselta kentästä riippuen. Jotkut kentät ovat kuitenkin tätä reilusti kalliimpia. Tässä tapauksessa harrastaja ei kuitenkaan pärjää enää vain yhdellä mailalla, joten hän joutuu vuokraamaan vähintään puolikkaan golfbägin.

Olemme olettaneet tässä esimerkissä, että lapsi tai nuori käy ensi alkuun golfin alkeiskurssin ja saa tätä kautta Green Cardin. Tämän suoritettuaan hän jatkaa harrastustaan käymällä rangella kerran viikossa harjoittelemassa lyöntitekniikoita omatoimisesti.

Golfin aloittamisen kustannukset yhteensä:

 • Golfin alkeiskurssi: 129 €
 • Pallojen vuokraus (5600x palloa): 200 €
 • Yhteensä: 329 € koko vuodelta tai 27,42 €/kk

Golfin pelaaminen vajaalla setillä, ei valmentajaa

Kun lapsi tai nuori on päättänyt aloittaa golfin harrastamisen hieman vakavammin, hänen on syytä harkita omien mailojen hankkimista. Kokonainen golfsetti sisältää 14 mailaa, mutta alkuun pääsee vähemmälläkin.

Välinekustannukset:

 • Golfsetti (5x mailaa): 209 €
 • Golfkengät: 72,99 €
 • Golfpallot (25x palloa): 19,99 €
 • Golfhanska: 11,99 €
 • Tiit (1 000x kappaletta): 59,90 €
 • Yhteensä: 373,87 €

Välineiden lisäksi kustannuksia tulee pelimaksuista, jotka kuitenkin vaihtelevat erittäin paljon kentästä riippuen. Jos lapsi tai nuori haluaisi käydä 18 reikäisellä kentällä pelaamassa kahdesti viikossa ja jokainen pelikerta maksaa itsessään noin 20 euroa, vuosittaiset kustannukset olisivat näiltä osin 2 080 euroa. Tällaisilla pelimäärillä on kuitenkin syytä harkita rajatonta pelioikeutta tai sarjakorttia, jolla yksittäisten pelikertojen kustannuksia saadaan alennettua merkittävästi.

Esimerkiksi yksi Suomen halvimmista golfkentistä on Paloheinä Golfissa, jossa rajaton pelioikeus maksaa 495 euroa koko vuodelta. Jos pelaamassa käy kahdesti viikossa, yksittäisen pelikerran kustannukseksi tulee 4,76 euroa, joka on muihin harrastuslajeihin verrattaessa suhteellisen edullista. Hinnat kuitenkin vaihtelevat paljon ja esimerkiksi Tapiola Golfissa rajaton pelioikeus maksaa 1 680 euroa vuodessa. Tässä laskelmassa on käytetty Paloheinä Golfin rajattoman pelioikeuden hintaa.

 • Varusteet: 373,87 €
 • Pelioikeus: 495 €
 • Yhteensä: 868,87 € koko vuodelta tai 72,41 €/kk

Golfin pelaaminen puolikkaalla setillä ja valmentajan kanssa

Valmentajien hinnat vaihtelevat paljon valmentajan taitotasosta riippuen, mutta yleisesti tunnin valmennuksen voi saada noin 40 eurolla. Hinta voi kuitenkin olla myös helposti yli 100 € tunnilta.

Valmennuksen tarve on hyvin yksilökohtaista. Laskelmassa on oletettu, että nuorella on joka viikko yksityistunti valmentajan kanssa, joka maksaa tässä esimerkissä 42 € tuntia kohden. Tästä tulee lisäkustannuksia 2 184 € vuodessa. Lisäksi hänelle hankitaan 495 euron hintainen rajaton pelioikeus Paloheinä Golfiin.

Lisäksi pelaajalle tulee lisäkustannuksia kilpailuosallistumisista. Kilpailujen hinnat vaihtelevat kilpailujärjestäjästä riippuen, mutta yleisimmin hinnat ovat noin 100 eurossa. Tässä esimerkissä on oletettu, että harrastaja käy kilpailemassa 3 kertaa vuoden aikana, jolloin kilpailemisesta kertyvät kustannukset ovat noin 300 euroa.

Välinekustannukset:

 • Golfsetti (8x mailaa): 804 €
 • Golfkengät: 161 €
 • Golfpallot (24x palloa): 67,99 €
 • Golfhanska: 23,49 €
 • Tiit (1 000x kappaletta): 79,90 €
 • Yhteensä: 1 136,38 €

Kustannukset yhteensä:

 • Varusteet: 1 136,38 €
 • Valmennus: 2 184 €
 • Kilpailumaksut: 300 €
 • Pelioikeus: 495 €
 • Yhteensä: 4 115,38 € koko vuodelta tai 342,95 €/kk

Kilpatason harrastus

Tässä vaiheessa pelaaja tarvitsee hieman monipuolisemman maila-arsenaalin. Mikäli mailakustannukset haluaa pitää minimissä, yksittäisen mailan voi hankkia halvimmillaan noin 40 eurolla. Golfmailojen hintahaarukka yltää kuitenkin moniin tuhansiin euroihin per maila, joten mailoihin voi saada teoriassa uppoamaan jopa 25 000 euroa. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole järkevää, ellei nuori pelaa lajia jo ammattimaisesti. Tässä esimerkissä pelaaja hankkii itselleen 11 mailan golfsetin.

Laskelmassa on lähdetty siitä lähtökohdasta, että nuori käy pelaamassa Tapiola Golfissa itsenäisesti kahdesti viikossa, jota varten hän hankkii rajattoman pelioikeuden. Lisäksi hänellä on joka viikko yksityistunti valmentajan kanssa, joka maksaa tässä esimerkissä 85 € tuntia kohden.

Välinekustannukset:

 • Golfsetti (11x mailaa): 1 399 €
 • Golfkengät: 249 €
 • Golfpallot (24x palloa): 115,98 €
 • Golfhanska: 34,99 €
 • Tiit (1 000x kappaletta): 99,90 €
 • Yhteensä: 1 898,87 €

Lisäksi nuori osallistuu tässä esimerkissä kuuteen eri kilpailuun vuoden aikana, josta tulee yhteensä 600 euron lisäkustannukset.

 • Varusteet: 1 898,87 €
 • Pelioikeus: 1 680 €
 • Valmennus: 4 420 €
 • Kilpailumaksut: 600 €
 • Yhteensä: 8 598,87 € koko vuodelta tai 716,57 €/kk

Tukea lapsen tai nuoren golfharrastukseen

Golfissa ei ole yhtä suurta rahastoa, joka tukisi vähävaraisia golfin pelaajia. Tukea voi kuitenkin saada esimerkiksi golffari Mikko Korhosen perustamasta The 59 Fund -rahastosta. Tämä rahasto ei kuitenkaan suoraan tue vähävaraisia perheitä, vaan sen päätehtävänä on tukea lahjakkaita golffareita, jotka ovat siirtymässä ammattilaisgolfin pariin. Lisäksi tukea on mahdollista saada Mikko Korhosen ja Minea Blomqvist-Kakon yhdessä perustamasta M&M Fund -rahastosta, joka on keskittynyt junioritoiminnan kehittämiseen.

Suomen Golfliiton toiminnanjohtajan kommentit

Suomen Golfliitto ry:n toiminnanjohtaja Juha Korhonen kommentoi pyynnöstämme golfharrastuksen hintaa. Korhosen mukaan golfin pelaaminen on edullista moneen yleisempään harrastukseen verrattuna.

Onko golfin harrastaminen yleisellä tasolla mielestänne liian kallista?

Ei ole. Seuran vuosijäsenmaksu on normaalisti 30–100 € välillä. Pelaamisen kertamaksu on normaalisti 30-50€ paikkeilla ja erilaisilla paketeilla ja tarjouksilla voi pelata myös edullisemminkin. Lisäksi yleensä junioreiden jäsenmaksu on alhaisempi kuin aikuisten ja monissa golfyhteisöissä juniorit saa pelata jopa ilmaiseksi. Käytettyjä välineitä saa hankittua erittäin huokeasti ja kentiltä saa vuokravälineet jopa ilmaiseksi käyttöön. Golf on yksi halvimmista lajeista harrastaa. Oman kokemukseni mukaan nyt jo aikuisten lasteni ”yleisistä” harrastuksista verrattuna golfiin, golf oli ylivoimaisesti halvin harrastus.

Juha Korhonen
Toiminnanjohtaja
Suomen Golfliitto ry

Miten vakuuttaisit vanhemman, joka harkitsee lapsen golfharrastuksen aloittamista, että laji on sen kustannusten arvoinen?

Golf on erinomainen harrastus. Golfissa korostuu sosiaalisuus, yhdessä oleminen ja tekeminen, toisten huomioon ottaminen ja kohteliaan käytöksen opettelu. Golf opettaa kärsivällisyyttä ja keskittymiskykyä, jotka nykynuorisolla tunnetusti ovat heikkoja ominaisuuksia. Golf on myös hyvää liikuntaa luonnossa. Tutkitusti golfilla on merkittäviä positiivisia terveysvaikutuksia ja tutkitusti golfarit elävät verrokkiryhmiä pidempään. Kun pelaaja lähtee viheriöille, aktivoituu joukko palautumismekanismeja. Golfia pelaamalla ihminen edistää arjen kuormituksesta palautumista, ja lisää samalla hyvinvointiaan. Golf tuo hyvin esiin tärkeitä arvoja kuten rehellisyys, kunnioitus, vastuullisuus ja huolenpito. Golf on erinomainen koko elämänmittainen harrastus.

Sebastian Remes

Sebastian Remes

Sebastian Remes työskentelee VertaaEnsin.fi:llä, jossa hänen asiantuntija-alueina ovat autot ja liikkuminen, harrastukset, raha ja talous. Hänen intohimojaan ovat musiikki, viihde, urheilu ja sijoittaminen.

Tarjoukset