Lasten ja nuorten harrastusten kustannukset – Frisbeegolf

| | Aihe: Vertailut ja testit
Frisbeegolfin hinta

Frisbeegolf ei ole erityisen fyysinen laji. Se muistuttaakin tämän suhteen paljon perinteistä golfia, jossa henkinen hyvinvointi korostuu fyysisen puolen sijaan. Laji voi siksi soveltua vähemmän liikkuville, jotka haluavat aloittaa liikunnan kevyesti.

Frisbeegolf on myös harrastusvertailumme edullisin harrastus. Frisbeegolfkentät ovat joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta ilmaisia käyttää ja pelaamista varten tarvitsee käytännössä ainoastaan frisbeen. Harrastuksen vakavoituessa lisäkustannuksia tulee käytännössä ainoastaan laajemmasta frisbeekokoelmasta, lisenssistä ja kilpailumaksuista.

Frisbeegolfin vuosikustannukset aloittelijalla

Frisbeegolfin aloittaminen on todella halpaa vertailun muihin lajeihin verrattuna. Alkuun kustannuksia tulee käytännössä vain yhdestä yleisfrisbeestä.

Frisbeegolfin aloittamisen kustannukset yhteensä:

 • Yleisfrisbee: 9,99 €
 • Yhteensä: 9,99 € koko vuodelta tai 0,83 €/kk

Frisbeegolfin jatkaminen hieman paremmilla varusteilla

Hieman vakavammin harrastavalle frisbeegolfaajalle suositellaan ainakin kolmen käyttötavaltaan erilaisen frisbeen hankintaa. Jos harrastuksen aloittava pelaaja haluaa hankkia nämä 3 frisbeetä, niiden tulisi mielellään olla driveri, midrangekiekko ja putteri. Tällöin pelaaja pystyy heittämään kiekkojensa puolesta pitkiä, keskipitkiä ja lyhyitä heittoja vaaditusta tilanteesta riippuen.

Alle 18-vuotiaalla pelaajalla on oikeus osallistua lähes kaikkiin NBDG:n tapahtumiin ilmaiseksi ja ilman lisenssiä. Tällä tavoin nuoria houkutellaan lajin pariin ja kannustetaan muokkaamaan frisbeegolfin harrastamista kilpailullisempaan suuntaan. Myös frisbeegolfseurojen järjestämiin viikkokisoihin voi yleensä osallistua ilmaiseksi. Korkeimmillaankin viikkokisojen osallistumismaksut ovat noin 5 euron luokkaa.

Frisbeegolfin kustannukset yhteensä hieman paremmilla varusteilla pelattaessa:

 • Frisbeet (3x kappaletta): 29,97 €
 • Kilpailumaksut: 0 €
 • Yhteensä: 29,97 € koko vuodelta tai 2,50 €/kk

Kilpailullisempaan frisbeegolfiin siirtyminen

Frisbeegolfin kustannukset yhteensä harrastuksen muuttuessa kilpailullisemmaksi:

 • Frisbeet (5x kappaletta): 84,95 €
 • Kilpailumaksut: 150 €
 • Lisenssi (ei vakuutusta): 33,50 €
 • Jäsenmaksu: 4,50 €
 • Yhteensä: 272,95 € koko vuodelta tai 22,75 €/kk

Frisbeegolfin pelaaminen kilpailullisesti

Frisbeegolfin kustannukset yhteensä kilpatasolla:

 • Frisbeet (10x frisbeetä): 239,90 €
 • Kilpailumaksut: 300 €
 • Lisenssi (ei vakuutusta): 33,50 €
 • Jäsenmaksu: 4,50 €
 • Yhteensä: 577,90 € koko vuodelta tai 48,16 €/kk

Suomen frisbeegolfliiton puheenjohtajan kommentit

Suomen frisbeegolfliitto ry:n puheenjohtaja Laura Heikkilä kommentoi pyynnöstämme frisbeegolfharrastuksen hintaa. Frisbeegolf on Heikkilän mukaan paitsi todella edullinen myös joustava ja monipuolinen harrastus.

Frisbeegolfin harrastaminen on todella halpaa, onko tällä ollut vaikutusta frisbeegolfin suosioon?

Varmasti se madaltaa kynnystä lajin kokeiluun ja aloittamiseen. Harrastuksen aloittamiseen riittää kiekko tai pari. Suurin osa radoista on maksuttomia ja niitä löytyy lähes kaikista Suomen kunnista, joten ne ovat melko helposti saavutettavissa. Heittoja voi harjoitella myös muualla kuin radalla, esimerkiksi pallokentät ovat hyviä paikkoja heittojen harjoitteluun. Seurojen jäsenmaksut ja liiton kilpailulisenssi ovat myös edullisia moneen muuhun lajiin verrattuna. 

Laura Heikkilä
Puheenjohtaja
Suomen frisbeegolfliitto ry

Miten vakuuttaisit vanhemman, joka harkitsee lapsen frisbeegolfharrastuksen aloittamista, että laji on siihen laitetun ajan arvoinen?

Frisbeegolfissa yhdistyy monta hyvää asiaa. Frisbeegolfissa liikutaan ulkona luonnossa. Harrastaa voi yksin, kaverin kanssa tai isommalla porukalla. Vaikka frisbeegolf on yksilölaji, sitä pelataan yhdessä muiden kanssa ja se on hyvin yhteisöllistä. Lajina frisbeegolf sopii monenlaisille liikkujille. Se houkuttelee liikkumaan muuten vähän liikkuvia, mutta se sopii hyvin myös enemmän liikkuville ja muiden lajien harrastajille. Eri taitotasojen pelaajat voivat pelata yhdessä. 

Frisbeegolfia voi pelata ja harrastaa omaksi iloksi, mutta itseään on mahdollista haastaa erilaisilla kilpailuilla. Matalin kynnys kilpailemisen aloittamiseen on viikkokilpailut, joita järjestetään lähes joka radalla kesäkaudella. Liiton kilpailulisenssin hankkimisen jälkeen voi osallistua ns. virallisiin kilpailuihin, joita pääkaupunkiseudulla on kesäkaudella viikoittain eri seurojen järjestämänä. Juniori tourilta on mahdollisuus hakea paikkaan Junioreiden SM-kilpailuihin. 

Frisbeegolf on vielä melko tuore laji ja sen rakenteet ovat olleet kevyitä. Nyt seuroilta alkaa löytyä jo ohjattua toimintaa lapsille ja nuorille tavoitteelliseen harrastamiseen. Liiton puolelta olemme viime syksynä aloittaneet yläkoululeirit Varalan Urheiluopistolla ja SFL:n Junioriakatemia aloitti juuri toisen toimintavuotensa. Junioriakatemiaan valitaan vuosittain lahjakkaita nuoria pelaajia, joilla on tavoitteena kehittyä lisää ja päästä huipulle. 

Frisbeegolfia kannattaa siis harrastaa siksi, että sitä voi kukin harrastaa juuri niin kuin haluaa. Voi keskittyä vain kotiradalla kavereiden kanssa pelaamiseen, luonnossa liikkumiseen tai voi tähdätä Suomen tai maailman huipulle. Suomesta löytyy hyviä esimerkkejä. Viime vuoden Euroopan mestarit naisten, miesten, tyttöjen ja poikien luokissa ovat Suomesta. Tänä vuonna Suomen huiput pääsevät taas matkustamaan paremmin ulkomaille pelaamaan, joten uskon että myös maailmanluokan menestystä on tulossa. 

Sebastian Remes

Sebastian Remes

Sebastian Remes työskentelee VertaaEnsin.fi:llä, jossa hänen asiantuntija-alueina ovat autot ja liikkuminen, harrastukset, raha ja talous. Hänen intohimojaan ovat musiikki, viihde, urheilu ja sijoittaminen.

Tarjoukset