Näin teet Excel-budjetin perheellesi

|Posted by Anleena Haustola | Kaikki artikkelit, Vinkit
Tags: omatalous, säästäminen, Taloudenhallinta, vinkit

Budjetin tekeminen

Miten kannattaa tehdä budjetti?

Raha-asioiden suunnitteleminen kannattaa, jottei rahanpuute pääse yllättämään ennen seuraavaa palkkapäivää. Autamme sinua tekemään budjetin ja kerromme, kuinka voit pitää paremmin huolta taloudestasi:

Listaa säännölliset kuukausittaiset tulot:

  1. palkka ja mahdolliset etuudet kuten esim. lapsilisä tai opintotuki.
  2. Listaa kiinteät kuukausittaiset menosi: esim. vuokra, sähkö- ja vesilasku, puhelinlasku, kuntosali.
  3. Listaa muut vaihtelevat menot: esim. ruokaostokset. Arvioi menot hieman yläkanttiin, sillä yllättäviä menoja tulee usein.

Muista myös muut menot ja tulot:

Laske mukaan myös ne menot, joita ei aina makseta kuukausittain vaan harvemmin, esimerkiksi vakuutusmaksut. Laske mukaan myös epäsäännölliset tulot, kuten lomarahat ja veronpalautukset

Käytettävissä olevat varat:

Kun lasket kaikkien tulojesi ja menojesi välisen erotuksen, saat selville paljonko sinulle jää jäljelle ns. ylimäräistä rahaa joka kuukausi. Jäljelle jäävän summan voit laittaa säästöön tai käyttää muihin ylimääräisiin menoihin.

Säästötilien vertailu Löydä paras korko!

Luo erillinen tili kaikille kiinteille menoillesi:

Laske yhteen kaikki menosi vuositasolla. Jaa summa 12 osaan, niin tiedät paljonko sinun tulee kuukausittain laittaa rahaa sivuun erilliselle tilille, jotta saat kaikki kiinteät menosi maksettua.

Arvioi kulutustasi säännöllisesti:

Älä maksa palveluista tai asioista joita et käytä (jäsenyysmaksut, lehtitilaukset…)

Vertaa säännöllisesti hintoja ja kilpailuta palveluita. Katso, ettet maksa samasta asiasta kahteen kertaan: esimerkiksi luottokorttiisi saattaa sisältyä matkavakuutus, jolloin erillisestä matkavakuutuksesta ei kannata maksaa.

Jos budjettisi vaikuttaa todella kireältä, voit miettiä mahdollisuuksia esimerkiksi maksuvapaisiin kuukausiin luottokorteissa tai lainoissa. Esimerkiksi Nordax tarjoaa lainoihinsa tietyin ehdoin maksuvapaita kuukausia.

Maksuvapaat kuukaudet kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan – ne eivät ole suinkaan ilmaisia kuukausia!

Kaikki alkaa fiksuista päätöksistä

Säästää voi, jos valitsee viisaasti. Jos sinulla on esimerkiksi luottokortti, joka on aikoinaan otettu omasta pankista sen kummemmin miettimättä tai vertailematta, kannattaa ehkä pysähtyä hetkeksi miettimään, että maksatko ehkä turhasta tai puuttuuko kortistasi jotain sellaisia ominaisuuksia, jotka olisi mukava olla, vaikkapa matkavakuutus?

Voit vertailla eri luottokortteja ilmaiseksi luottokorttivertailustamme:

Vertaa luottokortteja Parhaat edut löytyvät vertailemalla

Onnittelut!

Olet nyt laatinut itsellesi realistisen budjetin, jonka avulla osaat suunnitella kulutustasi ja pystyt tekemään parempia päätöksiä oman taloutesi suhteen.