Excel-budjetti auttaa tasapainottamaan tulot ja menot

| | Aihe: Säästäminen ja sijoittaminen
Näin teet Excel-budjetin

Lataa maksuton Excel-budjettipohja taloudenpidon tueksi

Seuraavasta painikkeesta voit ladata ilmaisen Excel-pohjan kotitalouden tulojen ja menojen budjetointiin:

Olemme pyrkineet tekemään budjettipohjasta mahdollisimman helppokäyttöisen.

Ohjeet Excel-budjetin käyttöön

  1. Aloita tuloista. Palkan lisäksi budjetissa on oma sarake tuille (esim. opintotuki ja lapsilisä) sekä muille tuloille (esim. pääomatulot).
  2. Listaa kiinteät kuukausittaiset menot, kuten vuokra, sähkö- ja vesilasku, puhelinlasku ja kuntosali. Kun olet listannut tulot ja kiinteät menot, näet budjetista suoraan, kuinka paljon rahaa jää käyttöön.
  3. Arvioi muut vaihtelevat menot, kuten ruokaostokset, vaatteet ja ravintolakäynnit. Menot kannattaa arvioida hieman yläkanttiin, sillä yllättäviä menoja tulee usein.
  4. Kirjaa toteutuneet menot budjettiin. Tarkista samalla, miten hyvin suunnittelemasi budjetti piti paikkansa. Jos kuluja tulee toistuvasti suunniteltua enemmän, tulee budjettia joko muokata realistisemmaksi tai kulutustottumuksia muuttaa.

Huomioi myös epäsäännölliset tulot ja menot

Usein budjetoinnin kannalta hankalinta on arvioida ne menot, joita ei makseta kuukausittain. Esimerkiksi vuosittain perittävät vakuutusmaksut ja auton huoltokulut kannattaa pyrkiä budjetoimaan suuntaa antavasti jo etukäteen. Lisäksi budjetista tulisi löytyä riittävästi joustoa odottamattomien kuluerien varalle.

Tulopuolella mukaan tulisi laskea myös epäsäännölliset tulot, kuten lomarahat, mahdolliset pääomatulot ja passiiviset tulonlähteet.

Muista säästöjen tärkeys

Kun lasket tulojen ja pakollisten menojen välisen erotuksen, saat selville paljonko sinulle jää ns. ylimääräistä rahaa joka kuukausi. Osan tästä summasta voi budjetoida elämästä nauttimiseen, kuten matkusteluun, ulkona syömiseen ja elokuvissa käyntiin. Osa kannattaa kuitenkin siirtää säästöön, sillä riittävä puskurirahasto auttaa selviytymään yllättävistä tilanteista tulevaisuudessa.

Jos rahaa ei jää jäljelle, on tämä merkki yli varojen elämisestä. Tällaisessa tapauksessa vaihtoehtoja on kaksi: kulujen karsiminen tai lisätulojen hankkiminen esimerkiksi osa-aikatöitä tekemällä.

Arvioi kulutustasi säännöllisesti

Jo muutaman kuukauden kirjanpidon jälkeen on helppo huomata, mihin rahat todellisuudessa menevät. Jos säästöön ei näytä jäävän riittävästi rahaa, kannattaa kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin asioihin:

  • Älä maksa palveluista tai asioista, joita et käytä (jäsenyysmaksut, suoratoistopalvelut…).
  • Vertaa säännöllisesti hintoja ja kilpailuta esimerkiksi sähkösopimus ja puhelinliittymä vähintään kerran vuodessa.
  • Varmista, ettet maksa samasta asiasta kahteen kertaan. Esimerkiksi luottokorttiin saattaa sisältyä matkavakuutus, jolloin erillisestä matkavakuutuksesta ei kannata maksaa.

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen työskentelee VertaaEnsin.fi:llä markkinoinnin ja sisällöntuotannon parissa. Pihla on opiskellut valtiotieteitä ja tarkastelee rahoitusalaa mielellään yhteiskunnallisesta näkökulmasta.

Tarjoukset