Parhaat talousvinkit etätyöskentelyyn

|Juuso Korhonen

Etätyön tekeminen on tullut useimmille tutuksi viime viikkojen aikana. Työn siirtyminen kotitoimistolle tuo mukanaan useita liikkuvia tekijöitä, ja myös henkilökohtainen talous sekä sen hoitaminen kokee ison muutoksen. Keräsimme parhaat säästövinkit etätyöskentelyyn, lue lisää alta!

Etätyöskentelijän säästövinkit

Etätyötä tehdessä puskurirahastoa on helppo kerätä seuraavien vinkkien avulla. Riippuen tuloista voit saada säästötilille jopa satasia kuukaudessa. Henkilökohtaisen talouden pienet viilaukset eivät rikastuta nopeasti, mutta pienistä puroista kertyy usein isoja säästöjä.

1. Tulojen ja menojen automatisointi

Ensimmäinen vinkki on helpoin – pakota itsesi säästämään automatisoinnilla. Useissa nettipankeissa on helppo asettaa suoraveloitus säästötilille, tai sijoitustilille. Kun teet automaattisen säästösuunnitelman palkkapäivänä, etkä koske säästöihin, sijoitusomaisuutta kertyy automaattisesti.

Tärkeintä on miettiä summa sopivaksi, jotta se ei sekoita omaa taloutta, mutta kerryttää kuitenkin varallisuutta. Esimerkiksi osakesäästötilille voi siirtää helposti rahaa jokaisena palkkapäivänä.

2. Kotikokkaus ja ruoan preppaaminen

Etätyöntekijänkin pitää syödä lounas, ja vaihtoehtoja on monia. Oletetaan että syöt keskimääräisen 10 euron lounaan joka päivä, ja maksat kustannukset omasta budjetista. Vuositasolla puhutaan jo 2400 euron lounasbudjetista.

Etätyöskennellessä on kätevää syödä myös koska, koska sinulla on pääsy omiin päivittäistavaroihisi, eikä sinun tarvitse viettää ylimääräistä aikaa aterian pakkaamiseen ja kuljettamiseen. Kotona ruoanlaitto on yksi isoimmista keinoista, joilla voit säästää rahaa kun työskentelet etänä.

Jos kotona lounastamisen lisäksi preppaat eli esivalmistat useamman päivän ruoan, säästät rahan lisäksi myös aikaa. Preppaamalla keskität ruoanlaiton yhteen ajankohtaan.

3. Sivutyöt

Sivutyö, tai englanniksi side hustle, on työ jota teet päivätyön tai kokopäivätyön ulkopuolella. Sivutyön tai -projektin tarkoitus on tuottaa tuloja, joita et välttämättä käytä päivittäiseen elämiseen.

Sivutyö voi olla kevytyrittäjyyttä, joka on helppo tapa aloittaa laskutus omasta työstä, tai voit olla yrittäjä y-tunnuksella. Sivutyön ei tarvitse olla loistokas ura, vaan se voi olla hyvinkin yksinkertaista työtä josta saat hieman lisätuloja.

4. Kuukausisopimusten katkaisu

Useat palvelut laskutetaan nykyisin kuukausisopimuksina. Vaikka muutaman euron suoratoistopalvelu voi tuntua pieneltä summalta, se kuormittaa kokonaiskulutusta pitkällä aikavälillä.

Suomessa on useita ilmaisia suoratoistopalveluja, kuten Katsomo tai Yle Areena. Esimerkiksi näitä hyödyntämällä voit säästää kohtuullisen summan vuodessa. Tee luettelo kaikista tilaamistasi kuukausipalveluista. Suurin osa näistä eivät ole välttämättömiä kuluja.

Myös puhelin- tai nettiliittymässä voi olla lisäpalveluja, joita et käytä. Kannattaa käydä läpi kaikki kuukausikulut, ja tarvittaessa vertailla omat palvelut koko muuhun markkinaan.

5. Tee budjetti ja taloustavoitteet

Paras tapa tehdä säästötavoitteistasi todellisuutta on aloittaa budjetin pitäminen. Oma taloudellinen hyvinvointi kasvaa varmasti, kun teet suunnitelman ja seuraat edistymistäsi. Voit asettaa online-budjetin ilmaiseksi useilla nettisivuilla.

Budjetin lisäksi on hyvä tehdä konkreettinen taloussuunnitelma. Kun olet selvittänyt tulot ja välttämättömät menot, voit analyyttisesti miettiä mistä voi tinkiä ja mistä ei. Aseta myös taloustavoitteita. Taloustavoitteet voivat olla konkreettisia, ja hyvin arkisiakin päätöksiä. Esimerkiksi seuraavat taloustavoitteet vaikuttavat pitkällä aikavälillä omaan talouteen positiivisesti:

  • Säästän joka kuukausi 50 euroa
  • Käytän vain yhtä luottokorttia, ja irtisanon muut
  • Kilpailutan tässä kuussa sähkö-, vakuutus- ja puhelinsopimukset
  • Vähennän viikottaista kulutusta, ja siirrän rahat sijoitustilille

6. Tavaroiden myynti

Meillä kaikilla on kertynytta omaisuutta, jota emme käytä jatkuvasti. Elämän yksinkertaistaminen, tai minimalismi on muotia, ja siihen sisältyy yleensä tarpeettoman tavaran myyminen.

Kun myyt tavaraa pois, ansaitse rahaat ja siivoat samanaikaisesti! Kerää siis tavarat, joita et käytä, ja myy kaikki mitä et käytä aktiivisesti. Tavaroiden myynti voi olla erinomainen ​​tapa ansaita nopeita tuloja.

Myös joidenkin välttämättömien ostosten tekeminen nettihuutokaupoista tai käytettynä voi säästää huomattavan määrän rahaa.

7. Ylimääräisten rahoituskulujen välttely

Pankki- ja rahoituslaitokset laskuttavat yleensä lainasta tai luottokortista kuluja vain kun ne ovat käytössä. Jos sinulla on tapana tehdä ostoksia luottokortilla, pidä huoli että maksat mahdollisuuksien rajoissa saldon aina pois ennen kuin korkoa alkaa kertyä.

Luottokorttien korot voivat olla jopa enemmän kuin joissain pikalainoissa, joten pidä tarkkaa kirjaa luottokortin käytöstä. Kotona työskenteltäessä voi olla kiusauksena nettishoppailla ja käyttää luottokorttia, mutta pidä kulutus kurissa, ja maksa avoin saldo aina pois. Näin välttät ylimääräiset kuukausikulut, ja korkeat korot.

8. Työergonomiaan panostaminen

Etätyötä tehtäessä työvälineet, esimerkiksi työpöytä tai -tuoli eivät ole aina toimistotasoa. Näihin kannattaa kuitenkin panostaa, koska työergonomiaan panostamalla voi ylläpitää myös omaa terveyttä.

Satulatuoli, jumppapallo, läppärin seisontatuki tai älyranneke, voivat olla perusteltuja hankintoja jotka parantavat pitkässä juoksussa myös omaa henkilökohtaista taloutta.

9. Ajan säästäminen

Etätyötä tehdessä säästyy aikaa. Kun ei tarvitse matkustaa töihin, tai istua aamuruuhkassa, voi säästyä päiväkohtaisesti jopa parikin tuntia aikaa. Jos ajan käyttää hyödyllisesti esimerkiksi sijoittamisen opiskeluun, oma talous kiittää.

Kun ylimääräistä aikaa jää, tee suunnitelma miten sen käytät. Jos normaalisti käytät työmatkaan puoli tuntia, miksi et käyttäisi samaa aikaa nyt vaikka lyhyeen opiskeluhetkeen?

10. Kilpailuttaminen

Omia tuloja läpikäydessä huomaat varmasti, että useat palvelut eivät ole välttämättömiä, mutta joitakin tarvitsee päivittäin. Ne palvelut, joita käytät, kannattaa aina kilpailuttaa ja vertailla huolellisesti.

Vertailutyökaluilla voit vertailla muun muassa lainat, osakesäästötilit, ja säästämisen ratkaisut. Samalla onnistuu myös tehdä esimerkiksi puhelinsopimusten liittymävertailu.

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointistrategi. Juuso on opiskellut kansainvälistä markkinointia ja työskennellyt finanssialalla viimeiset kahdeksan vuotta. Hän on kiinnostunut laajasti finanssiasioista ja taloudellisesta hyvinvoinnista.