Etätyö – 7 keskeistä kysymystä ja vastausta

| | Aihe: Verotus ja lainsäädäntö
etätyö kahvilassa

Useilla työpaikoilla etätöiden mahdollisuus on varsinkin viime aikoina kasvanut. Tulevaisuudessa etätyö on monilla aloilla kasvava työnteon muoto, joka jää työpaikoilla pysyväksi vaihtoehdoksi lähityön rinnalle. Ideaalitilanteessa etätyö lisää niin työnantajan, yrittäjän kuin työntekijänkin mahdollisuuksia valita missä, miten ja milloin työskennellä. Käytännössä etätyöskentely sisältää kuitenkin lukuisia haasteita esimerkiksi työn ja vapaa-ajan yhteensovittamisen sekä työtilojen suhteen. Vastaamme tässä artikkelissa seitsemään keskeiseen etätyötä koskevaan kysymykseen. 

Voiko työntekijän määrätä etätöihin?

Lähtökohtaisesti työnantaja ei voi määrätä työntekijää etätöihin yksipuolisesti. Käytännöistä tulisi sopia yhteisesti ja kirjallisesti etukäteen. Jos etätyöskentely on yrityksen yleinen käytäntö ja sen mahdollisuudesta on aikaisemmin sovittu, voi työnantaja poikkeustilanteessa määrätä työntekijän työskentelemään etänä. 

Kuka vastaa etätoimiston työvälineistä?

Työvälineiden hankinta on etätöidenkin aikana työnantajan vastuulla. Kotona tehdyn työn sujumiseksi työntekijän asunnossa tulee olla tehtäviin soveltuva laajakaistayhteys ja työn mahdollistavat työtilat ja -välineet, kuten ergonomiset istuimet, pöytä ja kunnollinen valaistus. 

Työnantaja vastaa työntekoon liittyvien laitteiden ja ohjelmistojen hankinnasta, huollosta sekä laitteiden vakuuttamisesta ja niiden aiheuttamista vahingoista. Etätyöntekijän oletetaan huolehtivan käyttöönsä annetuista työvälineistä. Kaikki etätyökäyttöön saadut laitteet, kalusteet ja tarvikkeet palautetaan työn päättyessä.

Työntekijälle ei korvata esimerkiksi kannettavan tietokoneen kuluttamaa sähköä tai muita vastaavia kustannuksia. Kustannukset kuitenkin hyvitetään verotuksessa työhuonevähennyksen kautta.

Miten huolehtia työn ja vapaa-ajan tasapainosta?

Ergonomia, työn tauotus ja työajanseuranta jäävät etänä työskentelevän työntekijän vastuulle. Puolen tunnin ruokatauon kellotus oman kodin ruokapöydässä tuntuu aluksi hupaisalta, mutta saattaa myöhemmin osoittautua välttämättömäksi, jotta tauko todella tulee pidettyä.

Ruokatunnista lipsumisen lisäksi työpäivä venähtää helposti ylityön puolelle, kun töistä ei fyysisesti tarvitse lähteä ja läppäri on koko ajan käden ulottuvilla. Vapaa-ajan ja työajan erillään pitäminen on taitolaji, johon jokaisen tulee löytää omanlaisensa toimiva ratkaisu. Omatoimisesta työajanseurannasta kannattaa pitää kiinni.

Toisaalta etänä työskentelystä löytyy helposti monia hyviä puolia. Etäkonttoria voi pitää paikoissa, joihin ei töiden ohella normaalisti ehtisi. Omalta kesämökiltä tai etätyökaverin terassilta käsin työskentely tuo uutta sisältöä ja vaihtelua tavalliseen työviikkoon.

Useat meistä ovat tehokkaampia etätöissä, sillä esimerkiksi avotoimistoissa tiettyjen keskittymistä vaativien työtehtävien suorittaminen voi olla haasteellista. Myöskään työmatkustamiseen tai aamutoimenpiteisiin ei etänä kulu yhtä paljon aikaa.

Miten palaverit järjestetään etätöiden aikana?

Yhä useammalla yrityksellä on nykyään käytössään erilaisia käytännöllisiä työkaluja etäpalavereiden pitämiseen. Tärkeintä verkon välityksellä kokoustamisessa on tekniikan toimiminen. 

Kun osallistujilla on kamerat päällä ja he näkevät toisensa, on palaveriin keskittyminen usein helpompaa. Yrityksen sisällä voidaan myös sopia, ettei kukaan osallistujista puuhaile kokouksen aikana muuta. Näinhän toimitaan – tai ainakin kuuluisi toimia – myös fyysisissä palavereissa.

Etäpalaverin alkuun kannattaa jättää hieman joustovaraa tekniseen säätöön, sillä aina kokoukseen liittyminen ei onnistu saman tien. On myös hyvä varmistaa etukäteen, että kuva ja ääni todella toimivat. 

Miten etätyötä verotetaan?

Etätyön tekemiseen voi liittyä kustannuksia, jotka on mahdollista vähentää verotuksessa. 

 • Työhuonevähennys korvaa työhuoneeseen, työvälineisiin ja tietoliikenneyhteyksiin liittyviä kuluja.  Työhuonevähennys on korkeimmillaan 900 € vuodessa.
 • Tulonhankkimisvähennys myönnetään automaattisesti kaikille palkansaajille. Vähennyksen määrä on 750 euroa. Jos kuluja on tätä enemmän, ne voi ilmoittaa tulonhankkimismenoina veroilmoituksessa.
 • Matkakuluvähennyksen määrä pienenee, sillä matkakustannukset voi vähentää vain niiltä päiviltä, jolloin käy työpaikalla.
 • Työnantajan antamaa ravintoetua, kuten lounasseteleitä tai sähköisiä maksuvälineitä voi käyttää normaalisti myös etätyöpäivien aikana.

Mistä löytää etätöitä?

Etätyö on mahdollista lähinnä luovilla tai teknologiapainotteisilla aloilla. Uusia etätyömahdollisuuksia voi löytää tavallisilta työnvälityssivustoilta, kuten Duunitorista tai Oikotieltä. Etätyömahdollisuuksia tarjotaan esimerkiksi asiakaspalvelijan, teknisen tuen, kirjanpitäjän, sisällöntuottajan ja myyntihenkilön toimenkuvien muodossa.  

Onko kotona tehtävä etätyö hyvä valinta? 

Kotona tehdyn etätyön etuja ovat: 

 • Työmatkaan käytettävä aika poistuu
 • Laittautumiseen kuluva aika vähenee
 • Töitä voi tehdä joustavasti esimerkiksi mökiltä tai sohvalta käsin
 • Häiriötekijät voivat vähentyä (avotoimiston hälinä)
 • Työajan lomassa voi tehdä kotitöitä tai käydä esimerkiksi lenkillä
 • Etätyö voi olla ratkaisu lastenhoito-ongelmiin koululaisten pitkien lomien aikana

Kotona tehdyn etätyön haittoja ovat: 

 • Kodin ja työn välinen raja hämärtyy
 • Erillistä työtilaa ei ole usein saatavilla, jolloin työpisteeseen käytettävä tila on pois muusta elämisestä
 • Työterveys kärsii, ellei työnantaja huolehdi työpisteen ergonomiasta
 • Häiriötekijät voivat lisääntyä (puoliso, lapset, lemmikit, naapurit)
 • Sosiaalisuus vähenee ja työpaikan yhteishenki voi kärsiä

Kotona tehtävän etätyön sopivuus riippuu pitkälti omasta elämäntilanteesta. Osa työntekijöistä arvostaa lähityön tuomaa rakennetta, kun taas toisille etätyön vapaus sopii paremmin. Kyse ei myöskään ole tiukasta joko-tai-valinnasta: sopivin vaihtoehto voi olla joustava yhdistelmä toimistolla ja kotona suoritettua työtä.

Mikaela Katro

Mikaela Katro

Mikaela Katro on toimittaja, sisällöntuottaja ja copy. Miksua kiinnostavat tässä maailmassa kamerat, kirjat, kulttuuri, kielet ja keskustelut. Ja sijoittaminen, mutta se alkaa s-kirjaimella!

Tarjoukset