Etätyö ja kotona tehtävä työ – Näin se onnistuu käytännössä

|Nita Joutsen
etätyö kahvilassa

Monilla työpaikoilla hypättiin lyhyellä varoitusajalla täysipäiväisiin etätöihin keväällä 2020 hallituksen antaman etätyösuosituksen johdosta. Monet näiden työpaikkojen työntekijöistä ovat pian työskennelleet etänä jo kymmenen kuukautta. Etätyöt olivat aluksi pakon edessä tehty väliaikaisratkaisu.

Nyt uskaltaa kuitenkin jo väittää, että etätyö on kasvava työnteon muoto, joka jää monilla työpaikoilla pysyväksi vaihtoehdoksi lähityön rinnalle.

Etätyö lisää niin työnantajan, yrittäjän kuin työntekijänkin mahdollisuuksia valita missä, miten ja milloin työskennellä. Vapauden mukana tulee kuitenkin myös suurempi vastuu oman motivaation ja työhyvinvoinnin ylläpitämisestä.

Etätyön mahdollisuudet ja haasteet jakautuvat yksilöllisesti

Työnantajalla sekä työntekijällä on omat vastuunsa etätöiden sujumisen takaamiseksi. Yhteydenpitoa varten käytetyt ohjelmistot sekä muut laitteet ovat yleensä työnantajan vastuulla. Työnteon sujuvuus ja motivaation ylläpito jää kuitenkin yleensä työntekijän vastuulle.

Koronakevään aikana monet etänä työskennelleet ovat kokeneet työnsä tavallista kuormittavammaksi. Monet kokevat erkaantuneen työyhteisöstä ja kärsivät motivaation puutteesta. Terveyden ja hyvinvointilaitoksen kyselytutkimuksen mukaan etätöihin siirryttyä työikäisten liikkuminen on vähentynyt. (Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat 6.12.2020.)

Etätyöskentely vaatiikin harjoittelua sekä oman hyvinvoinnin entistä tarkempaa tarkkailua. Ergonomia, työn tauotus ja työajanseuranta jäävät etänä työskentelevän työntekijän vastuulle. Puolen tunnin ruokatauon kellotus oman kodin ruokapöydässä tuntuu aluksi hupaisalta, mutta osoittautuukin myöhemmin välttämättömäksi, jotta tauko tulisi pidettyä.

Ruokatunnista lipsumisen lisäksi työpäivä venähtää helposti ylityön puolelle, kun töistä ei fyysisesti tarvitse lähteä, vaan läppäri on koko ajan käden ulottuvilla. Vapaa-ajan ja työajan erillään pitäminen on taitolaji, johon tulee kunkin löytää omanlainen toimiva ratkaisu. Omatoimisesta työajanseurannasta kannattaa pitää kiinni.

Toisaalta etänä työskentelystä löytyy helposti monia hyviä puolia. Etäkonttoria voi pitää paikoissa, joihin ei töiden ohella normaalisti ehtisi. Omalta kesämökiltä tai etätyökaverin terassilta käsin työskentely tuo uutta sisältöä ja vaihtelua tavalliseen työviikkoon.

Monet ovat tehokkaampia etätöissä, sillä esimerkiksi avotoimistoissa tiettyjen keskittymistä vaativien työtehtävien suorittaminen on haasteellista. Myöskään työmatkustamiseen tai aamutoimenpiteisiin ei etänä kulu yhtä paljon aikaa.

Tässä artikkelissa etätöistä keskustellaan vaihtoehtoratkaisuna, jonka osuuden työajasta voi itse määrittää. Poikkeusolojen aikana on kuitenkin noussut keskustelua myös siitä, voiko etätyöhön määrätä?

Lyhyesti – työnantaja ei voi määrätä työntekijää etätöihin, jos etänä tehtyä työtä ei koskaan aikaisemmin ole tehty. Jos etätyöskentely on yrityksen yleinen käytäntö ja sen mahdollisuudesta on aikaisemmin sovittu, voi työnantaja poikkeustilanteessa määrätä työntekijän työskentelemään etänä. Käytännöistä tulisi yhteisesti ja kirjallisesti sopia hyvissä ajoin etukäteen.

Etätyöskentelystä syntyneitä kuluja voi vähentää verotuksessa

Ei ole yksiselitteistä vastausta siihen, säästääkö työntekijä rahaa, jos hän työskentelee kotoa käsin. Tämä riippuu esimerkiksi työsuhteesta ja työsuhde-eduista, työpaikan ja kodin sijainneista sekä etätyöpäivien määrästä. Liikkuminen on mahdollisesti suurin yksittäinen tekijä hintavertailussa.

Kuten lähitöissä, myös tiettyjä etätyökuluja voi vähentää verotuksessa. Suomessa palkansaajat saavat automaattisesti 750 euron tulonhankkimisvähennyksen. Jos kuitenkin etänä tehtyä työtä varten kertyy tätä enemmän kustannuksia, ne voi lisätä veroilmoitukseen tulonhankkimismenoina.

Vähennyksiä voi hakea esimerkiksi työvälineistä ja niiden korjauskuluista, kalusteista, tietoliikenneyhteyksistä tai työhuoneesta. Vähennyksen määrä riippuu siitä, miten pitkään ja miten paljon työtä tehdään etänä. Työtarvikkeiden hankinnan voi ottaa huomioon jo verokortissa tai sitten tulevan vuoden veroilmoituksessa.

Jos on tarve panostaa pikaisesti työhuoneeseen ja ergonomiseen työtuoliin ja -pöytään, voi rahoitusta hakea heti netistä. Voit hakea lainatarjoukset netistä ja lainapäätös on mahdollista saada jopa saman päivän aikana, joten voit tehdä tärkeimmät hankinnat heti. Kilpailuta lainat kuitenkin ennen rahoituspäätöksen tekoa ja säästät huomattavasti lainakuluissa.

Millaisia etätyömahdollisuuksia on olemassa?

Etätyöksi mielletään usein teknologiavälitteisesti tehty työ. Etätöiden kirjo on kuitenkin paljon tätä laajempi. Etänä tehdyksi työksi voidaan käsittää kaikki muukin työpaikan ulkopuolella tehty työ. Etätyönteosta haaveilevan kannattaa ensiksi miettiä, minkälaista työtä ja miten suuren osan viikoittaisesta työajasta haluaisi tehdä etänä.

Monilla työpaikoilla etätyöskentely ei ehkä ole ollut käytäntönä, mutta kannattaa silti miettiä, voisiko omaa nykyistä työtään tehdä osittain etänä. Tämä on helpoin tie päästä kokeilemaan työskentelyä etänä.

Jos tämä ei onnistu, mutta haluat silti työskennellä etänä, kannattaa tutustua sivustoihin, jotka listaavat avoimia etätyöpaikkoja. Tällaisten työpaikkojen pääkonttori saattaa olla kokonaan toisessa maassa ja pääset töitä kotona tekemällä osaksi globaalia työyhteisöä.

Teknologian myötä yrittämiselle on tullut uusia vaivattomia muotoja, jotka eivät vaadi suurta starttipääomaa. Etäkonttorilta käsin pystyy erilaisilla alustoilla myymään lähes mitä tahansa; leivoksia, tekstejä, valokuvia tai vaikka itsetehtyjä koruja. Näillä kartuttaa helposti lisätienestiä ja laskutuksen voi hoitaa kätevästi netissä erilaisten laskutuspalveluiden kautta.

Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen on työskennellyt VertaaEnsin.fi:llä vuodesta 2019 alkaen. Hänen erikoisosaamistaan ovat rahoitusalan trendit, sekä oman talouden hallinta.