Etämaksaminen – mikä se on ja miten se toimii?

|Posted by | Kaikki artikkelit, Luottokortit, Maksaminen
Tags: , ,

EtämaksaminenMitä on etämaksaminen?

Etämaksaminen on laaja sateenvarjokäsite, jonka alle mahtuu esimerkiksi perinteinen laskun maksaminen nettipankissa. Etämaksamista on Fintechbuumin myötä kehitetty eteenpäin isoin harppauksin, eikä nettipankki suinkaan ole enää sen keihäänkärkiä.

Lue myös, mitä on lähimaksaminen

Etämaksamista voi hoitaa niin pöytäkoneelta töissä kuin kännykän selaimella. Etämaksamista kehutaankin nopeaksi ja turvalliseksi tavaksi hoitaa maksuasioita.

Mutta miten se käytännössä toimii? Me selvitimme käyttäen esimerkkinä Osuuspankin Pivo-sovellusta.

Lue myös, miten maksaminen käy Kiinassa WeChat-sovelluksella!

Etämaksaminen käytännössä tietokoneelta (esimerkkinä OP:n Pivo)

Työpöytäkoneella shoppailessa käyttäjä joutuu hieman sambailemaan kahden välineen eli tietokoneen ja kännykän välillä, koska tietokoneella hoidetaan ostaminen ja puhelimella maksaminen.

  1. Asiakas menee tietokoneellaan nettikauppaan, selailee, vertailee ja valitsee haluamansa tuotteen: tulppaanihameen, kirjoja isälleen joululahjaksi sekä uuden lampun.
  2. Kun asiakas siirtyy maksamiseen, maksutavaksi valitaan esimerkiksi OP:n Pivo.
  3. Puhelimeesi ilmestyy maksupyyntö.
  4. Maksupyyntö vahvistetaan.
  5. Valmista!

Lue lisää verkkokaupan maksutavoista

Etämaksaminen käytännössä puhelimella (esimerkkinä OP:n Pivo)

Siinä missä työpöytäkoneella ostaessa asiakas joutuu käyttämään kahta laitetta (tietokoneella ostetaan, puhelimella maksetaan). Jos sen sijaan alun perinkin selaili nettikauppaa kännykällään, voi puhelimella hoitaa koko prosessin:

  1. Asiakas selailee nettikauppojen tarjontaa puhelimensa selaimella. Kun sopiva ostos tupsahtaa eteen, siirrytään maksuvaiheeseen.
  2. Maksuvaiheessa valitaan maksutavaksi etämaksu, esimerkiksi Pivo.
  3. Maksupyyntö vahvistetaan syöttömällä puhelimeen PIN-koodi.
  4. Valmista!

Pankit tarjoavat erilaisia etämaksutapoja ja -sovelluksia. Pääperiaate on niissä keskenään hyvin samankaltainen. Voit esimerkiksi valita tilin, jolta maksu veloitetaan sekä sen, veloitetaanko maksut korttisi debit- vai credit-puolelta.

Etämaksamista markkinoidaan turvallisuudella

Etämaksaminen on nopeaa ja turvallista. Maksu voidaan näet vahvistaa joka omalla, henkilökohtaisella koodilla tai sitten Touch ID:llä. Touch ID eli sormenjälkitunnistus onkin osa niin sanottuja biometrisiä tunnistusmenetelmiä, joissa käyttäjä vahvistaa identiteettinsä esimerkiksi sormenjäljellä tai kasvoillaan sen sijaan, että syöttäisi järjestelmiin erilaisia koodeja. Kiinnostus biometrisiin maksutapoihin onkin ollut kasvussa jo jonkin aikaa.

Kun etämaksamisessa voidaan käyttää esimerkiksi henkilökohtaista suojakoodia tai Touch ID tai muita tunnistautumismenetelmiä säästytään korttitietojen syöttämiseltä. Ei tarvitse edes kirjautua omaan verkkopankkiinsa verkkopankkitunnuksilla. Sovellukset myös lähettävät puhelimeesi heti tiedot maksutapahtumista ja osa myös sähköpostiisi. 

Muita pankkien kehittämiä sovelluksia on muun muassa Danske Bankin Mobile Pay.

Etämaksun vahvuus on nopeuden lisäksi sen turvallisuus. Maksaminen vahvistetaan käyttämällä omaa henkilökohtaista suojakoodia tai TouchID-tunnistautumista. Sinun ei tarvitse missään vaiheessa syöttää maksukorttisi tietoja vieraalle verkkosivustolle tai kirjautua omaan verkkopankkiisi. Saat myös kaikista tapahtumista välittömästi kuitin Pivoon sekä valitsemaasi sähköpostiosoitteeseen. Näin pystyt helposti taloutesi tasalla.

Lue myös 8 vinkkiä turvallisempaan nettishoppailuun

Luottokortti on sekä fyysinen että sähköinen

Luottokortti on hyvä maksuväline niin fyysisenä korttina kuin erilaisilla mobiilisovelluksilla maksettaesakin. Luottokortti antaa hyvää turvaa esimerkiksi konkurssitilanteissa, minkä lisäksi moniin luottokortteihin kuuluu osto-ja tuoteturvia.

Voit vertailla eri luottokortteja näppärästi ilmaisessa vertailussamme:

Vertaile luottokortteja

Hvad tænker du?

Your email address will not be published. Required fields are marked *