Miten eSIM mullistaa markkinoita?

|Saana Helmi
Puhelin kädessä

E-sim on sähköinen sim-kortti, joka toimii ihan tavallisen sim-kortin tavoin. Ainoa ero näiden välillä on se, että perinteinen sim-kortti asennetaan puhelimeen, kun taas e-sim on siru, joka löytyy valmiina puhelimen sisältä. Laitteeseen ei siis tarvitse asentaa erikseen sim-korttia.

Ennen e-simiä edistyksellisin sim-kortti oli nano sim kortti, joka oli edeltäjiään huomattavasti pienempi. Tulevaisuudessa e-sim saattaa korvata muoviset sim kortit käytöstä kokonaan. Tällöin lähes kaikki älylaitteet ja jopa kodinkoneet voisi liittää verkkoyhteyteen esim-teknologian ansiosta.

 Perinteisiä-sim kortteja tulee olemaan käytössä kuitenkin vielä pitkään, sillä suurin osa käytössä olevista puhelimista eivät vielä tue elektronista simiä. 

E-simin käyttömahdollisuus riippuu tällä hetkellä puhelinmallista ja liittymätyypistä. Vain osassa puhelinmalleista on sisäänasennettu sim. Esimerkiksi uusimmat Applen puhelimet, kuten iPhone xr ja Iphone xs max -mallit, tukevat e-simiä.

Uusia eSIMiä tukevia malleja tulee kuitenkin koko ajan lisää markkinoille. Apple valmistaa myös e-simejä tukevia tabletteja. Ajankohtaisin tieto kannattaa tarkistaa oman operaattorin sivuilta.

Listasimme alle Suomen suurimpien teleoperaattorien tilanteet e-simin suhteen. Voit vertailla markkinan kaikki liittymät puhelinliittymävertailumme avulla. Lue täältä miten liittymävertailu toimii.

Vertaile puhelinliittymät täällä

Elisa (Saunalahti)

Elisalta saa Samsungin puhelinmallit ja Applen uusimmat puhelin- ja tablettimallit, jotka tukevat e-simiä. eSIM kortti on saatavilla Elisan kaikkiin kuluttaja- ja yritysasiakkaiden liittymiin.

Voit tilata liittymän Elisan verkkokaupasta. Liittymä otetaan käyttöön OmaElisa-palvelusta löytyvän aktivointikoodin avulla. Yritysasiakkaat saavat koodin sähköpostitse.

Elisan liittymäasiakkaat voivat vaihtaa perinteisen SIM-kortin liittymän eSimin liittymään OmaElisa-palvelussa.

Elisan henkilöasiakkaat eivät saa liittymiinsä MultiSIM-palvelua. MultiSIM on Elisan palvelu yritysasiakkaille. Sen avulla yritysasiakas voi käyttää kahta eri puhelinnumeroa samalta matkapuhelimelta. Esim on saatavilla vain joihinkin yritysasiakkaiden MultiSIM-liittymiin.

Telia

Telia oli ensimmäinen Suomen matkapuhelinoperaattori, joka tarjosi eSIMiä asiakkailleen. Sähköinen sim on saatavilla kaikkiin Telian puhelinliittymiin.

E-sim liittymän saa myös yritysliittymiin. Operaattori neuvoo tilaamaan liittymän verkkokaupasta tai kivijalkamyymälästä. Myös soittamalla asiakaspalveluun, voi tilata e-simin.

Telian kautta saa tilattua Samsungin ja Applen älykelloja, jotka tukevat eSIMiä. Puhelimessa ja kellossa tulee molemmissa olla Telian liittymä. Telian liittymissä on noin viikon siirtymäaika, mikäli vaihdat toiselta operaattorilta Telialle.

DNA

DNA:n useimmat liittymät tukevat sähköistä simiä. Operaattori neuvoo käyttämään QR-koodia, joka luetaan puhelimen tai tabletin eSIM-lukijalla. Kun aktivointikoodi on luettu, liittymä on heti käyttövalmis.

Tällä hetkellä DNA:n kautta voi tilata Applen matkapuhelimet, sekä Samsung Galaxy Watch älykellon, joissa on sisäänrakennettu sim.

Mitä hyötyä e-simistä on?

Puhelimet, jotka toimivat e-simillä, ovat kevyempiä ja pienempiä, koska laitteessa ei tarvitse olla sisäänrakennettua paikkaa muoviselle sim kortille. Uuden liittymän käyttöönotto on helppoa, kun tilauksen saapumista ei tarvitse enää odottaa, eikä fyysistä sim-korttia tarvitse enää asentaa paikoilleen.

Uusimmat, e-simiä tukevat puhelimet mahdollistavat sen, että pystyt käyttämään kahta eri puhelinnumeroa samalla puhelimella. Tämän ansiosta et tarvitse enää esimerkiksi erillistä työpuhelinta.

Miten e-sim liittyy älykelloon?

E-sim kortin avulla sinun ei enää tarvitse kantaa puhelinta mukanasi puhuaksesi puhelimessa tai lähettääksesi tekstiviestejä. Pystyt yhdistämään nettiyhteyden ja puhelinnumerosi älykelloon, esimerkiksi Apple Watch -kelloihin.

Lenkille voi lähteä ilman puhelinta. Kuulokkeiden avulla pystyt soittamaan puheluita suoraan älykellon kautta.

Perinteisellä sim-kortilla toimivan puhelimen on täytynyt olla suhteellisen lähellä älykelloa, jotta kellolla on voinut vastaanottaa esimerkiksi viestejä. Yhteys on muodostettu Bluetoothin avulla. eSIMiä tukevat älykellot muodostavat yhteyden verkon avulla.

Applen älykellot sisältävät lisäksi treeniohjelmia ja maksuominaisuuden. Kello seuraa myös sijaintiasi. Kello myös tunnistaa, jos kaadut ja loukkaat itsesi. Tällöin kello ilmoittaa sijaintisi hätäkeskukseen.

Onko uuden teknologian sim-kortissa rajoituksia?

Ainakaan toistaiseksi prepaid-liittymät eivät toimi e-simin kanssa. Sisäänrakennettu sim ei myöskään tue mobiilivarmennetta.

Myös liittymän siirto toiselle operaattorille, kestää e-sim liittymissä edelleen yhtä kauan, kun tavallisen sim-kortin liittymissä. Siirtymäaika riippuu operaattorista. Keskimäärin se on noin viikko.

Vertaile puhelinliittymät täällä
Saana Helmi

Saana Helmi

Saana Helmi on VertaaEnsin.fi sisällöntuottaja. Saana opiskelee Turun yliopistossa mediatutkimusta ja liiketoimintaa. Taloudellinen mielenrauha on hänelle tärkeä asia.