Millaisia olivat ensimmäiset luottokortit?

|Posted by | Kaikki artikkelit, Luottokortit
Tags: , , , , ,

ensimmaiset_luottokortit_diners_amex

Paljon on muuttunut luottokorteissa

Aina ei tule miettineeksi arkipäiväisissä asioissa, että miksi ne ovat olemassa ja milloin ne on keksitty. Esimerkiksi jääkaappi ja pyykinpesukone on pelastanut monen arjen, mutta kuka tulee ajatelleeksi niiden historiaa?

Sama pätee luottokortteihin. Lue, milloin ensimmäinen luottokortti tuli markkinoille ja miten luottokorttien ominaisuudet ovat kehittyneet ajan myötä!

Katso myös lisää tietoa luottokorttioppaastamme!

Diners Club oli ensimmäinen luottokortti

Vuonna 1950 Diners Clubin perustaja Frank McNamara kehitti uuden maksuvälineen, mitä hän kutsui luottokortiksi. Luottokorttia esitellessään McNamara ei puhunut koroista, tilinhoitomaksuista tai palkintopisteistä, vaan hänen ideansa oli tarjota maksuväline, millä voisi maksaa luotolla useammassa kuin yhdessä paikassa. Aiemmin tämä ei ollut vielä mahdollista.

Kortilla saisi kaikki kulut yhdelle laskulle, eikä tarvitsisi kantaa suuria määriä käteistä mukana. Lisäksi kortilla saisi laskun ja kuitit kaikista menoista, mikä olisi erittäin hyödyllistä monelle esimerkiksi työkulujen erittelyyn ja verovähennysten tekemiseksi.

Vaikka McNamara nimesi kortin luottokortiksi, se ei ollut luottokortti vaan maksuaikakortti. Kortille kertynyt laskun loppusaldo piti siis maksaa kokonaisuudessaan pois kuun loppuun mennessä.

Lue myös: Luottokortti vai maksuaikakortti?

Bank of America tarjosi ensimmäistä joustavaa luottokorttia

Ensimmäisinä vuosina Diners Clubissa ei ollut korko- tai viivästyskuluja, vaikka koko laskua ei maksanut heti kuun loppuun mennessä. Yrityksen tulonlähde oli 7% komissio, mitä se laskutti kauppiailta jokaisesta Diners Clubilla tehdystä ostoksesta.

American Express tuli pian perässä Diners Clubin jälkeen. Amex julkaisi ensimmäisen korttinsa vuonna 1958, jonka lasku tuli myös maksaa pois kerralla. Korttien tarkoitus oli yhdistää eri kauppapaikkojen laskut, eikä niinkään pidemmän maksuajan tarjoaminen.

Dinersin ja Amexin haastoi Bank of American BankAmericard, mikä oli ensimmäinen ”joustoluottokortti”. Tämä uusi kortti mahdollisti kuluttajia ottamaan lyhytaikaista lainaa ja maksamaan laskun takaisin joustavalla maksuaikataululla, tosin korkojen kera.

Joustavaa lainaa tarjoavat luottokortit ovat nykyään normi, ja ainoa pelkkiä maksuaikakortteja tarjoava yhtiö on American Express. Suomessa Diners Club tarjoaa myös maksuaikakortteja, mutta kortteihin on saatavilla myös luotto-ominaisuus.

Lue myös: Amex vai Diners? Kumpi on parempi?

Luottokorteilla maksettiin ravintoloissa ja matkoilla

Kuten Diners Club-kortin nimi viittaa, kortti hyväksyttiin aluksi vain ravintoloissa, mikä oli McNamaran alkuperäinen idea. Kuitenkin ravintoloitsijoilta perittävä korkea 7 % komissio oli este kortin hyväksymisestä useaan paikkaan.

Ravintolat, jotka pystyivät maksamaan 7 % maksun olivat kalliimpia ja siksi luottokortista tuli pääasiassa varakkaiden henkilöiden maksuväline. Pian ravintoloiden jälkeen Diners Club laajensi toimialaansa myös hotelleihin.

Myös Amex kävi maksuvälineenä useissa ravintoloissa ja hotelleissa. Kortin julkaisuvuonna 1958 se hyväksyttiin jopa 17 500 eri maksupaikassa. Amex veloitti 6% komissiota kauppapaikoista sekä 6 $ vuosimaksua, mikä oli 1 $ enemmän kuin Diners Clubin vuosimaksu.

Nykyinen luottokorttien käytettävyys on maailmanlaajuinen, sillä lähes kaikki luottokortinmyöntäjät eli pankit tarjoavat Visan (kehittyi BankAmericardista) tai MasterCardin (alun perin ”MasterCharge”) operoimaa luottokorttia.

Visa ja Mastercard solmivat sopimuksia kauppiaiden kanssa luottokortinmyöntäjien eli pankkien puolesta. Visa ja Mastercard veloittavat kauppiailta tyypillisesti noin 2 – 3 % komission.

Lue myös: Kumpi on parempi, Visa vai Mastercard?

Luottokorttien palkinto-ohjelmat

Monet kaupat tarjosivat palkinto-ohjelmia paljon ennen luottokortteja. Sears-tavarataloketjun 80-luvulla lanseeraama Discover-luottokortti tarjosi cashback-palkinto-ohjelman, mikä palautti pienen osan ostoksen loppusummasta kortinhaltijalle.

Pian Citi lanseerasi yhdessä American Airlinesin kanssa lentopisteluottokortin, millä kortinhaltija pystyi ansaitsemaan lentomaileja. 1990- ja 2000-luvulla palkintoja ja pisteitä tarjoavien luottokorttien määrä lähti kovaan kasvuun ympäri maailmaa.

Lue lisää lentopisteluottokorteista täältä

Nykyään luottokortit tarjoavat alkuperäisen tarkoituksen mukaan kätevän maksutavan maksaa ostokset yhdellä laskulla sekä joustavaa maksuaikaa, laajan käyttöverkoston ja monia etuja kuten vakuutuksia ja palkintopisteitä.

Suomessakin on tarjolla yli 40 eri luottokorttia. Korttien kustannukset ja etuudet vaihtelevat toisistaan huomattavasti, joten kannattaa valita itselleen parhaat hyödyt tarjoava kortti. Voit vertailla Suomessa tarjottavia luottokortteja helposti vertailussamme:

Vertaile kaikkia luottokortteja

Hvad tænker du?

Your email address will not be published. Required fields are marked *