Vinkit ensimmäisen auton ostoon

|Niina Tuttavainen

ensimmäinen auto

Taustatyö on tärkeää auton valinnassa

Yksi ensimmäisistä askeleista autokauppoja suunnitellessa on päättää, millaisen auton haluaa. Yksi varsin oleellinen kysymys on tietenkin, hankkiiko uuden vai käytetyn auton. Uusi auto on luonnollisesti hankintahinnaltaan kalliimpi kuin käytetty, ja autot ovat surullisen kuuluisia siitä, miten niiden arvo laskee dramaattisesti heti, kun auton ajaa liikkeen ovesta ulos. Uusi auto voi kuitenkin säästää rahaa muilla tavoin:

  • uusi auto kuluttaa vähemmän
  • uutta autoa ei oletettavasti tarvitse korjata piakkoin
  • alhaisempien päästöjen myötä autovero on matalampi

Käytetyn auton hankintahinta on luonnollisesti kohtuullisempi kuin uuden auton. Käytettyä autoa ostaessa kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota ainakin seuraaviin asioihin:

  • auton huoltohistoria: onko isoja korjauksia edessä? Yksi tärkeimmistä määräajoin tehtävistä korjauksista on jakopäähihnan vaihto, mikä on melko hinnakas projekti
  • auton kolarihistoria: kolaroitua ja korjattua autoa kannattaa harvoin ostaa
  • kulutus ja päästöt: jos auton päästöt ovat korkeat, pitää autoveroa maksaa enemmän

Tarkan markan vartija kiinnittää autoa ostaessa huomiota myös kyseisen mallin varaosien hintaan. Kannattaa myös perehtyä suunnitellun auton tyyppivikoihin: kuinka yleisiä ne ovat ja kuinka paljon niiden korjaaminen maksaa? Autokatsastustilastot sekä Trafin ja Autoliiton tiedot antavat hyvän käsityksen eri automallien turvallisuudesta ja luotettavuudesta.

Ota autoasiantuntija mukaan kaupoille

Autokaupoille kannattaa ottaa mukaan joku, joka oikeasti ymmärtää autoista jotakin. Varsinkin käytettyä autoa ostettaessa asiantuntevan kaverin kommentit ovat enemmän kuin tervetulleita. Autot tunteva osaa lisäksi kuunnella, kuuluuko autosta asiaankuulumattomia ääniä ja kolinoita.

Älä nolostele auton jokaisen nurkan syynäämistä, vaan tutki autoa huolella niin paljon kuin tahdot. Tarpeen vaatiessa voit viedä auton kuntotarkastukseen esimerkiksi katsastusasemalle. Kannattaa valita kuntotarkastuksen suorittava paikka itse, eikä käyttää kauppiaan suosittelemaa paikkaa puolueettoman tarkastuksen takaamiseksi. Jos myyjä ei halua, että autolle tehdään kuntotarkastus, kertoo se yleensä jostakin piilevästä viasta ja auto on parempi jättää ostamatta.

Koeaja huolellisesti

Auto kannattaa koeajaa huolellisesti erilaisilla alustoilla ja nopeuksilla. Jälleen kerran tämä on erityisen tärkeää käytettyä autoa ostettaessa. Liikennesääntöjen puitteissa autolla kannattaa kiihdyttää kunnolla sekä myös jarruttaa rajusti ja varmistua, että ABS-jarrut varmasti toimivat.

Kilpailuta lainat ja vakuutukset

Jos auton hankkii lainarahalla, on varsin tärkeää muistaa vertailla ja kilpailuttaa autolainat ennen lainapäätöksen tekemistä. Lainoja vertaillessa huomio kannattaa kiinnittää ennen kaikkea lainan kokonaiskustannuksiin, joka kertoo, paljonko lainasta kaikkine sivukuluineen joutuu maksamaan takaisin. Pelkkä lainan nimelliskorko ei siis vielä kerro lainan todellisista kustannuksista juuri mitään, sillä koron lisäksi lainoihin sisältyy muitakin sivukuluja. Helpoiten autolainojen vertailu onnistuu puolueettoman vertailumme kautta!

Löydä edullinen autolaina vertailusta

Lainojen vertailun jälkeen on tärkeää muistaa vertailla ja kilpailuttaa myös autovakuutusten hinnat, sillä samat asiat kattavien vakuutusten hinnoissa on eri yhtiöiden välillä jopa satojen eurojen erot vuositasolla. Kannattaa myös miettiä, kuinka kattava vakuutus omaan autoon on järkevää ottaa. Jos auto esimerkiksi on ikivanha rottelo, ei siihen välttämättä kannata ottaa pakollista liikennevakuutusta kummempia vakuutuksia. Auton uuden omistajan tulee ottaa liikennevakuutus autoon 7 päivän kuluessa omistajanvaihdoksesta.

Hoida paperiasiat kuntoon

Kun auto on tutkittu perin pohjin ja ostopäätös on syntynyt, on aika hoitaa autokaupan paperiasiat kuntoon. Yksi tärkeimmistä papereista on luovutustodistus, se todistaa niin myyjälle kuin ostajallekin että auton kaupasta on sovittu.

Luovutustodistuksen lisäksi kannattaa laatia kauppakirja, johon merkitään auton hinta sekä päivä, jolloin omistajuus siirtyy myyjältä ostajalle. Kauppakirja kannattaa laatia aina, kun auton ostaa tai myy, jotta vältytään riidoilta mahdollisten erimielisyyksien sattuessa.

Viimeiseksi auton ostajan täytyy tehdä rekisteri-ilmoitus auton omistusoikeiden siirtymisestä 7 päivän kuluessa omistajanvaihdoksesta. Helpoiten rekisteri-ilmoituksen tekeminen onnistuu netissä Trafin verkkosivujen kautta.

Auton mukana kuuluu oston yhteydessä saada lisäksi rekisteriote, käyttöohjekirja sekä huoltokirja. Jos jokin edellä mainituista dokumenteista puuttuu, on se aina riski, jota ei kevyin perustein kannata ottaa.

Lähteet: Trafi