Moni suomalainen haaveilee eläkepäivistä ulkomailla

| | Aihe: Verotus ja lainsäädäntö
eläkeläispari eläkepäivien vietossa

Ulkomailla eläkeiällä asuvien suomalaisten määrä on lisääntynyt viime vuosien aikana huomattavasti. Ulkomaille lähteminen houkuttelee eläkeikäisiä muun muassa rennommasta elämäntyylistä, halvemmasta hintatasosta ja lämpimämmästä ilmastosta johtuen. Etelä-Euroopassa myös hintataso on usein huomattavasti Suomen hintatasoa alhaisempi. Kohteissa eläke siis riittää mukavampaan elämään.

Eläkeläisten suosimat ulkomaan kohteet

EU- ja ETA maihin muuttaminen on helppoa, ja EU:n alueella suomalaisen on helppoa liikkua. Osa ulkomaille muuttavista päätyy kuitenkin esimerkiksi Floridaan saakka. Kaikki eläkeläiset eivät suuntaa kauas, vaan suuri osa lähtee Suomesta myös naapurimaihin – pääosin Ruotsiin tai Viroon. Ruotsissa asuukin valtaosa Suomesta ulkomaille muuttaneista eläkkeensaajista.

Viro

Ainakin Tallinnassa ja Pärnussa asuu suomalaisia eläkeläisiä, jotka saavat Suomesta eläkettä, mutta maksavat asumisesta ja ruuasta paikalliset, usein huomattavasti huokeammat hinnat. Myös terveyspalveluista ja hammashoidosta pääsee nauttimaan etelänaapurissa selvästi edullisemmin. Eikä sovi unohtaa myöskään laajaa ja hintatasoltaan edullisempia spa-palveluita, joita suomalaiset innokkaasti varsinkin kylpyläkaupungeissa käyttävät! Virolaiset puhuvat edelleen ainakin osittain hyvää suomea, mutta suomalaisen on niin helppo oppia viroa, että perusasioiden opettelu paikallisella kielellä kannattaa.

Espanja

Aurinkoinen sää ja edullinen hintataso houkuttelevat suomalaisia viettämään eläkepäiviä Espanjaan. Varsinkin talvisin asuntojen vuokrataso on selvästi edullisempi kuin Suomessa; on kuitenkin hyvä huomioida, että asuntojen eristystaso on heikompi ja asunnot voivat olla suomalaisittain hyvinkin viileän tuntuisia. Varsinkin Aurinkorannikon suomalaisyhteisö on suuri, joten esimerkiksi lääkäriasioinnit hoituvat tarvittaessa suomeksi. Suomen televisio näkyy Espanjassakin, ja kotimaisiin verkkolehtiin pääsee helposti käsiksi kauempaakin. Ennen Espanjaan muuttoa kannattaa kuitenkin opetella espanjaa, joka ääntyy suomalaisen suussa aika mukavasti.

Portugali

Upeita rantoja, kauniita kaupunkeja, ystävällisiä ihmisiä, ja edullinen hintataso – Portugali on monen suomalaisen eläkeläisen ykköskohde. Ennen maahan veti myös poikkeuksellinen veroetu, sillä suomalaisten oli aiemmin mahdollista saada Portugalissa kymmenen vuoden veroton eläke. Sopimuksen päättymisen jälkeen Suomi sai kuitenkin oikeuden verottaa Portugaliin maksamiaan yksityisen sektorin eläkkeitä. Jos osaat espanjaa, osaat myös portugalia – ainakin luetun tasolla. Maassa pärjää osittain englannilla, mutta kannattaa opetella perusasiat myös paikallisella kielellä.

Kreikka

Maata kutsutaan nykyään jo uudeksi eläkeparatiisiksi, sillä Kreikka tarjoaa seitsemän prosentin tasaveroa kaikille maahan asettuville eläkeläisille. Taustalla on tietysti tavoite saada maahan maksukykyisiä kuluttajia, jotka nauttivat lämpöisen ilmaston lisäksi esimerkiksi ravintolapalveluista. Kreikan houkuttimena on myös harrastusmahdollisuudet, kuten upeat golfkentät. Paikallisen kielen perussanasto on hyvä ottaa myös täällä haltuun, vaikka kielen lukemista voikin vaikeuttaa sen kirjoittaminen kreikkalaisilla aakkosilla. 

Ulkomaille haikailevan eläkeläisen tulee selvittää käytännön asiat huolella

Muista, että Kelan suhtautuminen tilapäisesti ulkomailla asuviin ja toisaalta pysyvästi ulkomailla asuviin on hyvin erilainen. Selvitä siis tarkoin, mikä sosiaaliturvan ja muiden etuuksien laita on omalla kohdallasi, mikäli harkitset muuttoa ulkomaille.

Alle kuusi kuukautta ulkomailla asuvat eläkeläiset pysyvät yleensä Suomen sosiaaliturvan piirissä, jos vakituinen osoite ja kotikunta säilyvät Suomessa.

Jos muutat ulkomaille vakituisesti, Suomen sosiaaliturva päättyy yleensä ilmoittamaasi muuttopäivään. Muuttopäivä määräytyy muuttoilmoituksen mukaisesti. EU- tai Eta-maiden ulkopuolelle vakituisesti muuttavat eivät yleensä ole sairasvakuutuksen piirissä Suomessa.

Eläke voidaan pääsääntöisesti maksaa pysyvästi Suomesta ulkomaille muuttavalle eläkeläiselle. Ulkomaillakin asuva on kuitenkin yleensä velvollinen maksamaan verot eläkkeestään Suomeen. Tässä tapauksessa veroprosentti pysyy samana kuin Suomessa.

Suomi on solminut Espanjan ja Portugalin kanssa uudistetut verosopimukset. Uusien sopimuksien periaatteena on, että eläkkeet, jotka on ansaittu Suomessa, verotetaan Suomessa – asuipa sitten ulkomailla tai ei.

Kielitaidottoman kannattaa harkita kohdetta tarkasti, kun haaveena on eläke ulkomaille

Vanhemmat ihmiset osaavat pääsääntöisesti nykynuoria vähemmän kieliä. Voidaan siis olettaa, että esimerkiksi Portugaliin muuttava vanhemman ikäluokan edustaja ei välttämättä löydä yhteistä kieltä niin helposti.

Jos kielitaito ei ole vahvimmasta päästä, kannattaa siis mahdollisuuksien mukaan harjoitella kohdemaaksi valikoituneen maan kielellä ainakin perusasiat, kuten kaupassa asiointi. Tämän lisäksi olisi hyvä myös hioa englannin kieltä vaativampiin tilanteisiin.

Heikon kielitaidon omaavien ei kuitenkaan tarvitse luopua haaveistaan. Useista maista löytyy suomalaisyhteisöjä ja ulkomailla asuvat suomalaiset auttavat mielellään toisiaan. Parhaassa tapauksessa eläkeläisen perheestä löytyy ulkomailla asuvia sukulaisia, joiden kanssa ulkomailla asumisen ilojen sekä neuvojen jakaminen on arvokasta.

Alempi hintataso houkuttelee eläkeläisiä ulkomaille

Monella eläkkeelle jääminen tietää myös tarkempaa talouden suunnittelua, kun tulot pienenevät. Alla olevasta taulukosta nähdään vuoden 2020 mukaisen yksityisen kulutuksen kokonaishintatason vaihtelu Euroopan maiden välillä. Jos maan indeksi on esimerkiksi 120, se tarkoittaa, että hintataso on 20 prosenttiyksikköä EU:n keskiarvoa korkeampi (EU:n indeksin ollessa 100).

Suomen hintataso ylittää EU:n keskiarvon 26 prosenttiyksiköllä. Suomalaisten suosimista eläkekohteista Espanjassa hintataso on 30 prosenttiyksikköä ja Portugalissa 37 prosenttiyksikköä alle Suomen vertailuluvun. Viron hintataso on 42 prosenttiyksikköä Suomen hintatasoa edullisempi.

Yksityisen kulutuksen kokonaishintataso 2020, EU=100

MaaKeskiarvo
Sveitsi169
Tanska141
Norja139
Islanti137
Irlanti136
Luxemburg136
Ruotsi130
Suomi126
Iso-Britannia119
Alankomaat116
Belgia115
Itävalta115
Ranska114
Saksa108
Italia101
EU100
Espanja96
Kypros90
Portugali89
Slovakia88
Malta88
Slovenia87
Kreikka86
Viro84
Latvia77
Tsekki76
Kroatia69
Liettua69
Unkari62
Puola58
Serbia58
Albania58
Montenegro56
Bulgaria56
Romania55
Bosnia-Hertsegovina55
Pohjois-Makedonia50
Turkki38

Lähde: Tilastokeskus

Mikaela Katro

Mikaela Katro

Mikaela Katro on toimittaja, sisällöntuottaja ja copy. Miksua kiinnostavat tässä maailmassa kamerat, kirjat, kulttuuri, kielet ja keskustelut. Ja sijoittaminen, mutta se alkaa s-kirjaimella!

Tarjoukset