Digitsunami iskee pankkeihin – Ålandsbanken muutoksen etulinjassa

|Posted by Maria Mankinen | Kaikki artikkelit, Uutiset
Tags: ålandsbanken, digitalisaatio

uutisjuttu vertaaensin

Start upit haastavat vanhat toimijat digitalisaatiossa

Startupit sekä teknologiajätit kuten Google ja Apple uhkaavat perinteisten pankkien liiketoimintaa. Konsulttiyhtiö Accenture arvioi tutkimuksessaan, että suuret pohjoismaiset pankit saattavat menettää jopa kolmanneksen liikevaihdostaan vuoteen 2020 mennessä uusille haastajille: varainhoidon tuotoista puolet on uhattuna nettipalvelujen takia, kun varainhoitoa automatisoidaan robottien avulla.

Lue lisää Fintech-ilmiöstä!

Vertaislainat uhkaavat viedä kymmenen prosenttia kulutusluotoista ja asuntolainoistakin jopa kahdeksan prosentin siivun, ja samalla pankeille tärkeä korkokate pienenee. Barclays-pankin entinen toimitusjohtaja Antony Jenkins ennusti pankkien joutuvan vähentämään henkilöstöä ja konttoreita 20–50 prosenttia seuraavan 10 vuoden aikana.

Myös meidän vertailussamme on tarjolla vertaislainoja, esimerkiksi Fellow Finance ja Bondora. Voit vertailla eri lainoja kätevästi ilmaisessa lainavertailussamme:

Pankit investoivat digitalisaatioon – haastajina startupit ja teknologiajätit

Nordealla on parhaillaan työn alla noin miljardin euron Simplification-hanke, jossa pankin it-järjestelmä uudistetaan ja yksinkertaistetaan. ”Vanha järjestelmä on kuin spagetti. Se pitää uusia tai muuten emme pärjää”, valitti Nordean toimitusjohtaja Casper von Koskull Kauppalehdessä aiemmin tänä vuonna. OP-ryhmä taas aikoo käyttää viidessä vuodessa jopa kaksi miljardia euroa palveluiden digitalisoimiseen.

”Pääongelma on, että pankkien mutkikkaista systeemeistä on vaikea kaivaa tietoa raportoitavaksi. Uusilla innovaattoreilla taas on järjestelmät, joista saa tietoa nappia painamalla”, sanoo PWC:n fintech-ohjelmaa johtava Alfy Louis.

Pankeilla investoinneista valtaosa menee järjestelmien ylläpitoon ja uusimiseen, kun taas Startupien rahat menevät innovaatioihin. Tätä pääomaa finanssialan startupit keräsivät viime vuonna globaalisti noin 20 miljardia euroa.

Startupien lisäksi pankkien uhkana on Googlen tai Applen kaltaisten teknologiayritysten laajeneminen pankkipalveluihin. Accenturen kyselyn mukaan 30–50 prosenttia alle 34-vuotiaista eli ”millenniaaleista” on valmis antamaan pankkiasiat Google Wallet, Apple Pay tai Paypal-palveluiden hoitoon.

Muutoksen on siis tuomassa uusi asiakassukupolvi, joka vaikuttaa luottavan enemmän teknologiajätteihin kuin perinteisiin pankkeihin palveluntarjoajina.

Ålandsbanken muutoksen etulinjassa

Myös Ålandsbanken on mukana digimuutoksen etulinjassa, kun se avasi järjestelmänsä uudelle Dreams-mobiilisovellukselle. ”Äkkiä ei tarvitakaan suurta konttoriverkkoa palveluiden välittämiseen. Nyt tapahtuu oikeasti se, minkä sanottiin tapahtuvan it-kuplan aikaan 15 vuotta sitten”, sanoo Ålandsbankenin toimitusjohtaja Anders Wiklöf.

”Säästä unelmiisi” on ruotsalaisen Henrik Rosvallin Dreams-startupin mainoslause. Lauseen taustalla oleva ajattelu vetosi Ålandsbankeniin, ja pankki päätti aloittaa yhteistyön. Sovellus kannustaa säästämään tavoitteisiin eli niin sanotusti unelmiin. Rosvallin mukaan nuoria pitää opettaa säästämään eikä lainaamaan, jotta he voivat tehdä asioita.

Kun kuluttaja päättää jättää esimerkiksi pikkuostoksen tekemättä, hän siirtää säästyneen summan matkapuhelimen sovelluksessa pankkitililtään Ålandsbankenin hoitamalle Dreams-tilille, jonne käyttäjä säästää unelmien säästökohteita varten. Ensi vuonna palvelu tulee myös Suomeen.

Lue myös Penno-sovelluksesta, joka auttaa talouden suunnittelussa

Dreams-palvelua voisi kehittää jatkossa esimerkiksi niin, että säästetyn rahan voisi sijoittaa sovelluksen välityksellä. Ålandsbankenin ja Dreamsin kumppanuus kertoo, että pankkien tulee kehittää digipalveluitaan ja yhdistää voimansa startupien kanssa, jos ne eivät halua menettää niille osaa liiketoiminnastaan.

Maria Mankinen

Maria Mankinen

VertaaEnsin.fi viestintä- ja markkinointivastaava. Maria on tarkka raha-asioissaan ja kiinnostunut säästövinkeistä.