Onko bullet-laina kannattava lainamuoto?

| | Aihe: Lainat
bullet-laina ja käänteinen asuntolaina

Tyypillisesti lainaa lyhennetään kuukausittain lainapääomasta, korosta ja tilinhoitomaksusta koostuvissa maksuerissä. Koko lainasumma voidaan kuitenkin maksaa takaisin myös yhdellä kertaa laina-ajan lopuksi. Tällöin puhutaan bullet-lainasta.

Mikä on bullet-laina?

Bullet-laina eli kertalyhennyslaina on laina, josta maksetaan laina-ajan kuluessa ainoastaan korkoja, ja jonka varsinainen lyhennys hoidetaan yhdessä erässä laina-ajan päätyttyä.

Bullet-lainat ovat nykyään melko harvinaisia. Suomen suurimmat pankit eivät näkyvästi markkinoi bullet-lainoja, mutta ne ovat silti tapauskohtaisesti mahdollisia.

Bullet-lainan korko on yleensä jonkin verran suurempi kuin pidemmän ajan kuluessa lyhennettävissä lainamuodoissa. Tämä johtuu siitä, että korko maksetaan aina koko lainapääomasta, joka ei bullet-lainan tapauksessa pienene laina-ajan kuluessa.

Kenelle bullet-laina sopii?

Bullet-laina sopii hyvin tilanteisiin, joissa rahoitustarve on väliaikainen ja itse laina-ajan kulut halutaan minimoida. Hakijalta edellytetään vakaata taloudellista tilannetta sekä hyviä perusteluja sille, miten laina maksetaan takaisin laina-ajan päätyttyä.

Bullet-lainaa otetaan usein jonkinlaista sijoitustoimintaa varten. Esimerkiksi sijoitusasunto voi olla järkevää ostaa bullet-lainalla, jolloin laina-ajan päätyttyä asunto voidaan myydä ja tällä rahalla maksaa lainasumma takaisin. Asunnosta kertyneet vuokratulot ja mahdollinen arvonnousu ovat tällöin ainakin sijoittajan toiveissa sellaiset, että kokonaisuus jää voitolliseksi.

Bullet-laina voi olla käytännöllinen myös yrityksille, jotka tarvitsevat väliaikaista rahoitusta. Periaatteessa laina-aika voi olla hyvinkin lyhyt, esimerkiksi vuoden. Yrityksen taloudellinen tilanne määrittelee pitkälti sen, miten helppo tällaista ratkaisua varten on saada lainalupaus.

Mikäli bullet-lainaan on hyvä takaus tai vakuus, kuten asunto, ei se lainanantajan näkökulmasta ole juurikaan sen riskialttiimpi kuin mikä tahansa muu lainamuoto. Vakuudeton bullet-laina vaatii sen sijaan lainanantajalta jo melkoista luottamusta. Vakavarainen yritys voi kuitenkin joissain tapauksissa saada bullet-lainaa ilman vakuuksia.

“Tavallisen ihmisen” bullet-lainat: asunnon vaihto ja käänteinen asuntolaina

Yritysten ja asuntosijoittajien lisäksi myös tavalliset yksityishenkilöt voivat saada bullet-lainaa asuntovarallisuutta vastaan. Asunnon vaihdon yhteydessä voidaan myöntää bullet-laina, joka maksetaan takaisin, kun vanha asunto on saatu kaupaksi. Esimerkiksi Osuuspankki tarjoaa bullet-lainaa tapauskohtaisesti asuntoa vaihtamassa oleville asiakkaille.

Myös käänteinen asuntolaina voidaan katsoa bullet-lainaksi. Käänteisessä asuntolainassa pankki myöntää henkilölle lainan velatonta omistusasuntoa vastaan esimerkiksi kymmenen vuoden laina-ajalla. Kuukausittain lainasta maksetaan vain korkoa, ja lainapääoma maksetaan takaisin vasta laina-ajan päätteeksi. Useimmiten takaisinmaksuun käytetään asunnon myymisestä saatuja tuottoja. Asukkaan tulee siis luopua asunnostaan ja muuttaa esimerkiksi vuokralle tai palveluasuntoon.

Vaikka bullet-laina on nykyään aiempaa harvinaisempi lainamuoto, voi sitä harkita yllä esitellyissä tilanteissa. Muista silti tutustua myös muihin lainan lyhennystapoihin, kuten annuiteettilainaan ja tasalyhenteiseen lainaan.

Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen on työskennellyt VertaaEnsin.fi:llä vuodesta 2019 alkaen. Hänen erikoisosaamistaan ovat rahoitusalan trendit, sekä oman talouden hallinta.

Tarjoukset