Budjetointi voi olla myös helppoa!

|Posted by Niina Tuttavainen | Kaikki artikkelit, Säästäminen, Vinkit
Tags: budjetti, oma talous, säästäminen, Taloudenhallinta
budjetointi

Kaikki tietävät, että oman talouden tuloista ja menoista olisi hyvä pitää kirjaa, mutta monilla kirjanpito unohtuu aina alkuinnostuksen jälkeen. Netti on pullollaan erilaisia Excel-budjetteja, ja oman talouden hallintaan on myös olemassa roppakaupalla siihen tarkoitettuja mobiilisovelluksia.

Mikä sopii yhdelle, ei sovi toiselle, pitää paikkaansa myös oman budjetin seuraamisessa. Budjetointitapoja on olemassa varmaan yhtä paljon kuin on budjetoijiakin. Tänään esittelyssä kärsimättömälle ja yksinkertaisuutta arvostavalle helppo kolmen kohdan budjetti. Tämän helpommaksi ei oman talouden seuranta enää muutu!

Selkeyttä budjetointiin

Tyypillinen Excel-budjetti voi sisältää parhaimmillaan (tai pahimmillaan) jopa yli 20 kategoriaa erilaisille kuluille vuokrasta ja sähköstä ulkona syömiseen ja elokuvissa käyntiin. Ongelmana monen kategorian budjeteissa kuitenkin on kokonaisuuden hahmottamisen vaikeus. Kun kuluja on kirjattu viiteentoista sarakkeeseen, on vaikea hahmottaa, mihin rahaa todellisuudessa menee, ja mistä voisi alkaa säästää.

Lue myös: Helpot säästövinkit opiskelijalle

Kolmen kategorian budjetin idea onkin yksinkertaistaa budjetointiprosessi, jotta menojen kokonaiskuva on helppo hahmottaa. Lisäksi yksinkertaista budjettia jaksaa oikeasti täyttää ja seurata.

Mitä ne kolme budjetoinnin mullistavaa kategoriaa sitten ovat?

  1. Kiinteät kulut: pakolliset kulut, jotka ovat aina saman suuruisia, kuten vuokra ja lainanlyhennykset
  2. Muuttuvat kulut: pakolliset kulut, joiden suuruus vaihtelee, kuten sähkölasku ja ruokakulut
  3. Ylimääräiset kulut: kulut, jotka eivät ole pakollisia, kuten ulkona syöminen ja lomamatkat

Kulujen lisäksi budjettiin on hyvä kirjata oma sarake tuloille. Kaikkiaan budjettitaulukkoon tulee siis neljä saraketta, yksi tuloille ja kolme menoille. Menoja kirjatessa voi summan viereen halutessaan kirjoittaa, mistä menosta on kyse, ja selkeyden vuoksi se järkevää olisikin. Tästä huolimatta budjetti kuitenkin pysyy helposti seurattavassa muodossa, koska loppupeleissä tarvitsee vain laskea kolmen menosarakkeen summa kokonaiskulutuksen selvittämiseksi. Kolmen kategorian budjetti voi siis näyttää esimerkiksi tältä:

Kolmen kategorian budjetti
 TulotKiinteät kulutMuuttuvat kulutYlimääräiset kulut
 2 500 €Vuokra 700 €Sähkö 40 €Elokuvat 30 €
  Matkakortti 50 €Ruoka 250 €Ravintolat 50 €
  Netti 20 €Puhelin 15 €Vaatteet 40 €
Yht:2500 €770 €305 €120 €
Kaikki yht:2500 €770 + 305 + 120 = 1195 €
Erotus2 500 € – 1 195 € = 1 305 €

On jokaisen oman harkinnan varassa, ovatko esimerkiksi vaateostokset muuttuvia kuluja vai ylimääräisiä kuluja, ja tilanteesta riippuen ne voivat olla kumpaa tahansa. Tärkeää budjetin teossa onkin olla itselleen rehellinen.

Jos ylimääräiset kulut tuntuvat karkaavan käsistä, kulutusta voi yrittää hillitä määräämällä itselleen maksimisumman, jonka saa kuukaudessa käyttää ylimääräisiin huvituksiin. Summan päättämisen jälkeen tarvitaan enää itsehillintää ja selkärankaa.

Budjetointi helpottaa säästämistä

Kun menoja on seurannut hetken aikaa, on helppo alkaa keksiä säästökohteita. Ilmeisimmät säästökohteet löytyvät tietenkin ylimääräiset kulut -sarakkeesta, mutta kannattaa kiinnittää huomiota myös säännöllisiin kuluihin.

Budjettia analysoidessa on hyvä miettiä, milloin on viimeksi kilpailuttanut palvelut, kuten sähkösopimuksen, vakuutukset ja pankkiasioinnin. Jos viime kerrasta on vierähtänyt vuosi jos toinenkin, kannattaa ehdottomasti tarkistaa, onko markkinoilla edullisempia ja paremmin omiin tarpeisiin sopivia tuotteita tarjolla.

Ehdottoman tärkeää on myös muistaa vertailla ja kilpailuttaa luottokortit ja lainat! Helpointa lainojen ja luottokorttien vertailu on ilmaisen vertailumme avulla: