Näin brexit vaikuttaa Suomessa vuonna 2021

|Nita Joutsen
brexitin vaikutus suomessa

Britannia erosi EU:sta 1.2.2020, ja EU:n ja Britannian erosopimus astui voimaan. Täysimääräisesti Ison-Britannian EU-ero astui voimaan 1.1.2021. 

Miten brexit vaikuttaa matkustamiseen? 

Brexit ja Eurooppa

Euroopan komissio ja Iso-Britannia ovat saaneet päätökseen pitkät neuvottelut kauppa- ja yhteistyösopimuksesta sekä sitä täydentävistä tietoturvaa ja ydinenergia-alan yhteistyöstä koskevista sopimuksista.

Kolmea sopimusta voidaan soveltaa väliaikaisesti 1.1.2021 alkaen, enintään 28.2.2021 saakka. Tuohon päivään mennessä Euroopan parlamentin pitäisi ehtiä antamaan sopimuksille hyväksyntänsä.

Brexit ja talous – merkittävimmät muutokset

Aikaansaadun kauppasopimuksen merkittävimpiä saavutuksia molemmille osapuolille on se, että uusia tavarakauppaa rajoittavia tekijöitä ei oteta käyttöön. Sopimus on taloustieteilijöiden mukaan suomalaisille yritykselle selvästi parempi vaihtoehto kuin se, ettei sopimusta olisi saatu aikaan.

Kauppasopimuksen tarkat vaikutukset kotimaisten yritysten liiketoimintaan selviävät kuitenkin vasta ajan kuluessa. Kaupankäynnin esteet EU:n jäsenvaltioiden ja Ison-Britannian välillä joka tapauksessa kasvavat byrokratian lisääntyessä. Iso-Britannia on Saksan jälkeen Euroopan toiseksi suurin kansantalous. 

Miten matkustaa Isoon-Britanniaan brexitin jälkeen?

Siirtymäkauden päätyttyä vuoden 2020 lopussa myös EU-kansalaisten vapaa liikkuvuus Isoon-Britanniaan päättyi. Nyt maahan saapuvien EU-kansalaisten maahantuloon ja oikeuksiin asetettiin rajoituksia, ja maahantulijaan sovelletaan ns. kolmansien maiden kansalaisia koskevia maahantulosäännöksiä. Kannattaa huomioida, että myös viisumisäännöt muuttuvat.

Ulkoministeriön sivujen mukaan 1.1.2021 alkaen EU-maiden kansalaiset voivat oleskella Isossa-Britanniassa enintään kuusi kuukautta viisumivapaasti. Ajantasaiset maahantulosäädökset on aina hyvä tarkistaa kohdemaan viranomaisilta.

Miten brexit vaikuttaa brittiläisiin nettikauppoihin?

Euroopan Unionin ja Ison-Britannian jouluna solmiman kauppasopimuksen myötä muuttui myös ostosten tilaaminen brittiläisistä verkkokaupoista.

EU-maiden ja Ison-Britannian väliseen kauppaan iskevät kyntensä tullimaksut, joita tähän asti ole tarvinnut maksaa. Kuluttajien on nyt otettava huomioon myös monia muita asioita tilatessaan tuotteita brittiläisistä verkkokaupoista. Samalla monimutkaistuu tuotteiden palauttaminen. Byrokratian lisääntyessä ostoksen palauttaminen saattaa tulla jo postimaksujenkin osalta kalliimmaksi – ostaja voi nyt entistä useammin joutua maksamaan palautuskustannukset.

Tämän lisäksi EU:n ulkopuolelle lähtevästä palautuksesta on muistettava tehdä tullille vienti-ilmoitus. Vasta tämän jälkeen voi hakea palautusta tuotteesta maksetuista maahantuontiveroista. Niitä hakiessa henkilöllä tulee olla myös dokumentaatiota siitä, että kyseinen tuote on poistunut EU:n alueelta. Joidenkin tuotteiden tilaaminen Isosta-Britanniasta ei enää ole edes mahdollista.

Brexit ja tulli

Yli 22 euron ostoksesta on maksettava Suomen arvonlisävero ja yli 150 euron ostoksesta tulee arvonlisäveron lisäksi maksaa myös tullimaksu siinä tapauksessa, että Isosta-Britanniasta toimitettava ostos on valmistettu Ison-Britannian tai EU:n ulkopuolella. Kuitenkin esimerkiksi alkoholi ja hajuvedet ovat aina verollisia. Karkean nyrkkisäännön mukaan yli 150 euron ostoksesta maksettava tullimaksu nostaa ostoksen hintaa noin 30 prosentilla. 

Miten brexitin vaikutukset suomalaisiin, jotka ovat Isossa-Britanniassa?

Lähes kaikkien Isossa-Britanniassa asuvien EU-kansalaisten sekä myös heidän perheenjäsentensä on ollut pakollista hakea uutta oleskelulupaa EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta, mikäli he ovat halunneet jatkaa asumistaan maassa 31.12.2020 jälkeen.

Rekisteröintijärjestelmä koskee ennen siirtymäajan päättymistä maahan tulleita EU-kansalaisia sekä heidän perheenjäseniään. EU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä tulee tehdä hakemus uudesta oleskeluluvasta EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta viimeistään kesällä 30.6.2021 mennessä. Jos näin ei toimita, oleskelu Isossa-Britanniassa voi muuttua laittomaksi. Kaikkia maassa asuvia Suomen kansalaisia sekä heidän perheenjäseniään kehotetaan hakemaan uutta oleskelulupaa järjestelmän kautta niin pian kuin mahdollista. Hakeminen on maksutonta.

Kannattaa myös huomioida, että pre-settled statuksen saaneet saavat olla pois maasta yhteensä kuuden kuukauden ajan 12 kuukauden ajanjakson aikana. Muutamat painavat syyt voivat muodostaa tähän poikkeuksen. Koronaviruspandemia saattaa oikeuttaa joissakin rajatuissa tilanteissa yhteen pidempään 6–12 kuukauden ajanjaksoon, mutta tämä kannattaa aina tarkistaa tapauskohtaisesti.  

Tähän asti sellainen Suomen kansalainen, joka on tietyt ehdot täyttäen asunut Isossa-Britanniassa pysyvästi vähintään viiden vuoden ajan, on voinut rekisteröidä pysyvän oleskeluoikeutensa. Tämä oikeus pohjautuu EU-säädöksiin ja saattaa olla hyödyllinen sellaisille ihmisille, jotka esimerkiksi haluavat hakea Ison-Britannian kansalaisuutta. 

Tässä on kuitenkin kyseessä eri asia kuin EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmä. Jos siis Suomen kansalainen haluaa jatkaa asumista Isossa-Britanniassa siirtymäkauden jälkeen, tulee hänen hakea uutta statusta EU Settlement Scheme -rekisteröintijärjestelmän kautta – vaikka hänellä siis olisi jo aiemmin saatu ns. registration certificate tai ns. permanent residence document.

Muista aina ennen matkaa tarkistaa ajankohtaiset uutiset brexitiin liittyen.

Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen on työskennellyt VertaaEnsin.fi:llä vuodesta 2019 alkaen. Hänen erikoisosaamistaan ovat rahoitusalan trendit, sekä oman talouden hallinta.