Black Friday 2020 tarjoukset – Katso vinkkimme!

|Posted by Juuso Korhonen | Kaikki artikkelit, Ostaminen
Tags: black friday, luottokortti, nettiostokset, omatalous
black_friday

Mikä on Black Friday?

Black Friday eli musta perjantai on Suomessa shoppailupäivänä uudempi tulokas, hieman Sinkkujen päivän tapaan. Siinä missä Sinkkujen päivä on tullut meille Kiinasta, Black Fridayn juuret ovat Amerikassa.

Perinteisesti Suomessa on menty kaupoille tapaninpäivänä eli vasta joulun jälkeen. Tämähän on sopinut kaupoille, sillä ihmiset ovat silloin jo ostaneet joululahjat ja muut jouluostokset – ja vieläpä tavalliseen hintaan.

Yhdysvalloissa on kuitenkin hieman toisin. Siellä kuluttaja on ollut pitkään kuningas, ja niinpä kiitospäivän jälkeisenä perjantaina lähestulkoon kaikki kaupat – olivat ne sitten netti- tai kivijalkakauppoja – tarjoavat asiakkaille alennuksia tuotteistaan ja palveluistaan. Monille Black Friday onkin lähtölaukaus jouluostosten tekemiseen.

Milloin on Black Friday 2020?

Black Friday on tänä vuonna perjantaina 27. marraskuuta eli 27.11.2020. Tarjoukset keskittyvät juuri perjantaille, mutta monet kauppaketjut avaavat alennusmyyntinsä jo samalla viikolla, ja jatkavat viikonlopun yli.

Luottokortti on turvallisin tapa nettiostosten maksamiseen. Valitse sopivin luottokortti vertailustamme!

Vertaa luottokortit Me vertaamme, sinä säästät!

Vinkit vuoden 2020 Black Fridayn hyödyntämiseen

 • Muista myös Black Week
  • Monet kivijalkaliikkeet, sekä nettikaupat aloittavat Black Friday alennukset jo ennen kyseistä päivää. Viimevuosien aikana Suomessakin ollaan siirrytty pelkistä Black Friday alennuksista myös Black Week alennuksiin, jolloin tarjouksia satelee koko viikon ajan. Jos sinulla on siis tietty asia hankintalistalla, kannattaa tarkkailla tarjouksia jo hyvissä ajoin. Saatat löytää haluamasi tuotteen normaalia edullisemmin jo ennen Black Friday ruuhkia.
 • Tutustu tarjouslehtiin ja tuotteisiin etukäteen ja mieti mitä todella tarvitset
  • Black Friday tunnetaan myös ylikuluttamisen juhlana, mutta fiksu kuluttaja keskittää harkitut ostoksensa nimenomaan tälle päivälle, eikä tuhlaile turhuuksiin. Etenkin elektroniikkaostoksia kannattaa harkita siirtävänsä tälle viikolle, tai päivälle, sillä esimerkiksi Gigantilla ja Verkkokaupalla on usein hyvät Black Friday alennukset. Tutustumalla tarjouksiin etukäteen nappaat varmasti parhaan diilin.
 • Muista vertailla
  • Tänä päivänä todella monesta liikkeestä löytyy alennuksia, joten jos tiedät tarkalleen mitä olet ostamassa kannattaa katsoa kyseisen tuotteen tarjoukset eri liikkeissä. Tarjouksissa saattaa olla suuriakin eroja ja voit säästää vielä enemmän.
 • Hoida ostokset netissä
  • Etenkin korona-aikaan Black Fridayn aiheuttamat ihmismassat eivät ole toivottuja. Kuka haluaisi muutenkaan jonottaa ostoksille? Netistä löytyy aivan yhtä hyviä tarjouksia ja alennukset alkavat usein jo heti vuorokauden vaihduttua. Jos jaksat valvoa vuorokauden vaihteeseen, pääset ensimmäisten joukossa hyödyntämään parhaat tarjoukset netissä. Näin vältyt ihmismassoilta ja varmistat, että saat haluamasi.
 • Maksa ostokset luottokortilla
  • Jos et ole ihan varma aiotko palauttaa tuotteen, kannattaa maksutavaksi valita luottokortti. Näin vältyt nettikauppojen laskutuskustannuksilta, sillä kaupan kanssa sovitun jälkikäteen maksamiseen liittyy aina lisäkuluja. Jos päädyt palauttamaan tuotteen ja olet käyttänyt luottokorttia, et joudu odottelemaan rahojesi palautumista käyttötilillesi, vaan rahat palautuvat luotonmyöntäjällesi eivätkä vaikuta luottokorttilaskuusi. Muista vertailla etukäteen myös luottokorttisi, jotta saat sen mukana parhaat edut.

Mikä on Black Fridayn historia?

Mistä Black Friday on saanut alkunsa? Kuten aiemmin mainittiin, kyseinen kulutusjuhla on saanut alkunsa Yhdysvalloista.

Black Fridayn synty ajoittuu 1950-luvun alkupäiviin, jolloin kauppaketjut halusivat keksiä keinon saada joulun sesonki käyntiin aikaisemmin. Black Fridayta on siis vietetty marraskuun viimeisenä perjantaina jo lähes seitsemänkymmentä vuotta!

Termi, sekä siihen liittyvä kulutusorientoitunut päivä ei ole kuitenkaan yleistynyt kuin vasta 2000-luvulla. Alun perin nimi tarkoittikin aivan jotain muuta.

Miksi nimi Black Friday tai Musta Perjantai?

Kiitospäivän jälkeinen shoppailupäivä tunnetaan nykyisin jo laajalti Black Fridayna, mutta tämä nimi on yleistynyt vasta viime vuosina. Nimen alkuperästä esitetäänkin usein mielenkiintoisia teorioita, mutta varmuutta näistä ei ole.

Perinteisesti termi ”musta” on yhdistetty negatiivisiin asioihin historiassa. Monia historiallisia ikäviä tapahtumia on nimetty musta-etuliitteellä, ja siksi Black Friday onkin mielenkiintoinen poikkeus.

black friday Suomessa

Aikaisin maininta Black Fridaysta ajoittuu 1950-luvun Philadelphiaan, jossa termiä käytettiin kuvaamaan kiitospäiväjuhlinnan jälkeistä ruuhkaa kaduilla. Ihmiset ja autot täyttivät kaupungin kadut niin, että kadut muuttuivat mustiksi ihmismassoista.

Toinen looginen selitys Black Friday -nimelle kävi esille parikymmentä vuotta myöhemmin. Kun termi oli yleistynyt, sitä alettiin selittää talousterminä. Kauppaketjut alkoivat ymmärtää Black Fridayn päivänä, jolloin alettiin vihdoin tehdä tuottoa hiljaisen syksyn jälkeen. Tilikirjassa ikävä punainen kääntyi siis positiiviseksi, ja näin syntyi selitys termille Musta Perjantai.

Black Fridayn alkuperää on joskus selitetty myös siitä yksinkertaisesta syystä, että kiitospäivän juhlinnan aikoihin monet työntekijät halusivat vielä nautiskella yhden ylimääräisen päivän, ja ilmoittivat olevansa sairaslomalla. Tämä ”musta” selitys on työnantajapuolen kannalta ymmärrettävä, mutta ei ole saanut laajempaa huomiota.

Black Friday Suomessa

Kuten monet muutkin yhdysvaltalaiset ilmiöt, myös Black Friday on rantautunut Suomeenkin. Tällä hetkellä monet kauppaketjut arvioivat sen olevan vuoden suurin ostosryntäys joulun jälkeen.

Suomessa Black Friday on kuitenkin kasvattanut suosiotaan vasta viime vuosina, ja sekä verkkokaupat ja kivijalkamyymälät ovat alkaneet osallistua myyntipäivään suurilla kampanjoilla.

Useat kauppaketjut valmistautuvat kuluttujaryntäykseen ja joulusesongin alkuun jo kesällä. Varsinkin pääkaupunkiseudulla on järjestetty monenlaisia Black Friday-tempauksia, ja suuria alennusmyyntejä jo useita vuosia. Black Fridayn perinteeseen kuuluukin useita erityispiirteitä, jotka tekevät tapahtumasta isomman kuin perinteiset alennusmyynnit.

Black Fridayn erityispiirteitä

Kuten aikaisemmin mainittiin, Black Friday-kulutusjuhlaan kuuluu monenlaiset tempaukset. Perinteisesti kauppaketjut ovat avanneet ovensa aikaisin aamulla, tai olleet avoinna myöhään yöhön. Jotkin liikkeet saattavat pitää ovensa auki jopa koko torstain ja perjantain välisen yön.

Black Friday on ajoittain ollut esillä myös negatiivisessa mielessä. Varsinkin Yhdysvalloissa väkivalta shoppailijoiden keskuudessa on ollut yleistä. Vuodesta 2006 lähtien Yhdysvalloissa on raportoitu 10 tapahtumaan liittyvää kuolemaa ja 111 loukkaantumista. On yleistä, että ostosoikeuttaan suojelevat shoppailijat leiriytyvät kauppojen edustalla varmistaakseen paikkansa jonossa. On siis ymmärrettävää, että riskejä ja ongelmatilanteita voi syntyä.

Black Fridayn vanavedessä verkkokaupat keksivät 2000-luvulla oman ostosjuhlansa. Kiitospäivää seuraavaa maanantaita on yleisesti alettu kutsua Cyber Mondayksi. Lue lisää Cyber Mondaysta artikkelistamme.

Maksa Black Friday ostokset luottokortilla

Varsinkin netissä ostaessa on hyvä maksaa luottokortilla. Erityisesti mikäli mielit shoppailla yhdysvaltalaisissa nettikaupoissa on hyvä varautua kaivamaan luottokortti esiin, sillä luottokortti on Yhdysvalloissa käytännössä elinehto, ostitpa sitten puhelimen netistä tai varasit hotellihuonetta.

Vaikka luottokortti ei olekaan aina ainoa maksamisvaihtoehto nettikaupoissa, se on kuitenkin yksi turvallisimmista.

Luottokortti on turvallisempi maksutapa nettikaupoissa

Ensinnäkin luottokortit tarjoavat osto- ja tuoteturvavakuutuksen. Luottokorttien tuoteturvavakuutus korvaa jo ostetut, vahingoittuneet tuotteet – tutustu kuitenkin oman luottokorttisi ehtoihin ennen ostoksille lähtöä, jottei tule ikäviä yllätyksiä, sillä ostovakuutusten kokonaisrajoituksissa on huomattavia eroja eri luottokorttien välillä. Siinä missä vaikkapa Aktian World Elite MasterCard kattaa 3 vahinkoa vuodessa ilman euromääräistä ylärajaa niin esimerkiksi Handelsbankenin MasterCard korvaa vain 5 000 € koko kortin voimassaoloaikana. 

Mikäli kaupat menevät mönkään tuotteen ollessa virheellinen tai toimituksen takkuillessa, voit myös vaatia luottokorttiyhtiöltäsi korvauksia.

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointistrategi. Juuso on opiskellut kansainvälistä markkinointia ja työskennellyt finanssialalla viimeiset kahdeksan vuotta. Hän on kiinnostunut laajasti finanssiasioista ja taloudellisesta hyvinvoinnista.