Black Friday 2021 – Vinkit ostosten rahoitukseen

| | Aihe: Yleiset talousvinkit
black_friday

Mikä on Black Friday?

Black Friday eli musta perjantai on Suomessa viime vuosina yleistynyt shoppailupäivä, jonka juuret ovat Amerikassa.

Perinteisesti Suomessa on menty kaupoille tapaninpäivänä, eli vasta joulun jälkeen. Tämähän on sopinut kaupoille, sillä ihmiset ovat silloin jo ostaneet joululahjat ja muut jouluostokset – ja vieläpä tavalliseen hintaan.

Yhdysvalloissa on kuitenkin toisin. Siellä kuluttaja on ollut pitkään kuningas, ja niinpä kiitospäivän jälkeisenä perjantaina lähestulkoon kaikki kaupat – olivat ne sitten netti- tai kivijalkakauppoja – tarjoavat asiakkaille alennuksia tuotteistaan ja palveluistaan. Monille Black Friday onkin lähtölaukaus jouluostosten tekemiseen.

Milloin on Black Friday 2021?

Black Friday on tänä vuonna perjantaina 26. marraskuuta eli 26.11.2021. Tarjoukset keskittyvät juuri perjantaille, mutta monet kauppaketjut avaavat alennusmyyntinsä jo samalla viikolla ja jatkavat niitä viikonlopun yli.

Vinkit vuoden 2021 Black Fridayn hyödyntämiseen

 • Muista myös Black Week
  • Monet kivijalkaliikkeet ja nettikaupat aloittavat Black Friday alennukset jo ennen perjantaita. Viime vuosien aikana Suomessakin ollaan siirrytty pelkistä Black Friday -alennuksista myös Black Week -alennuksiin, jolloin tarjouksia satelee koko viikon ajan. Jos sinulla on siis tietty asia hankintalistalla, kannattaa tarkkailla tarjouksia jo hyvissä ajoin. Saatat löytää haluamasi tuotteen normaalia edullisemmin jo ennen Black Friday ruuhkia.
 • Tutustu tarjouslehtiin ja tuotteisiin etukäteen ja mieti mitä todella tarvitset
  • Black Friday tunnetaan myös ylikuluttamisen juhlana, mutta fiksu kuluttaja keskittää harkitut ostoksensa nimenomaan tälle päivälle, eikä tuhlaile turhuuksiin. Etenkin elektroniikkaostoksia kannattaa harkita siirtävänsä tälle viikolle, tai päivälle, sillä esimerkiksi Gigantilla ja Verkkokaupalla on usein hyvät Black Friday alennukset. Tutustumalla tarjouksiin etukäteen nappaat varmasti parhaan diilin.
 • Muista vertailla
  • Tänä päivänä todella monesta liikkeestä löytyy alennuksia, joten jos tiedät tarkalleen mitä olet ostamassa, kannattaa katsoa kyseisen tuotteen tarjoukset eri liikkeissä. Tarjouksissa saattaa olla suuriakin eroja ja voit säästää vielä enemmän.
 • Hoida ostokset netissä
  • Etenkin korona-aikaan Black Fridayn aiheuttamat ihmismassat eivät ole toivottuja. Kuka haluaisi muutenkaan jonottaa ostoksille? Netistä löytyy aivan yhtä hyviä tarjouksia ja alennukset alkavat usein jo heti vuorokauden vaihduttua. Jos jaksat valvoa vuorokauden vaihteeseen, pääset ensimmäisten joukossa hyödyntämään parhaat tarjoukset netissä. Näin vältyt ihmismassoilta ja varmistat, että saat haluamasi.
 • Vertaile myös maksutapoja
  • Jos satut löytämään mielenkiintoisen Black Friday -tarjouksen, mutta pankkitilin kate ei riitä kattamaan hankintaa, voit tarvittaessa hakea ulkopuolista rahoitusta esimerkiksi kulutusluoton muodossa. Tämä voi olla kannattavaa tilanteessa, jossa alennus on merkittävä ja tuotteen saa paljon normaalihintaa edullisemmin. Lainavaihtoehdot kannattaa kuitenkin aina vertailla huolellisesti.

Milloin Black Friday -ostokset kannattaa maksaa lainarahalla?

Black Fridayn aikana voi tulla vastaan tarjouksia, joissa alennushinta on jopa useita satoja euroja tuotteen normaalihintaa edullisempi. Tällöin hankinnan rahoittaminen lainarahalla voi olla taloudellisesti järkevää, kunhan lainasta maksettu korko on summaltaan normaalihinnan ja alennushinnan erotusta pienempi.

Vertaile lainoja ostosten rahoitukseen

Esimerkki: Samsung Galaxy S21 5G Verkkokauppa.com Black Friday -alennuksella

 • Normaalihinta: 879 €
 • Alennushinta: 699 €
 • Alennus: 180 €
 • Lainasumma: 700 €
 • Lainan korko: 9,5 %, tilinhoitomaksu 3 €/kk, takaisinmaksuaika 12 kk ja todellinen vuosikorko 25,9 %
 • Lainan kuukausierä on 64 € ja kokonaisuudessaan maksettavaksi tulee 768 €
 • Säästö on 111 €

Puhelin kannattaa siis ostaa alennusmyynnistä, sillä lainakustannukset ovat 111 € edullisemmat verrattuna puhelimen hankintaan normaalihinnalla.

Jos maksuaikaa tarvitsee enemmän, on puhelimen ostaminen lainarahalla edelleen kannattavaa, jos takaisinmaksuaika on vuoden sijaan kaksi vuotta.

Toinen vaihtoehto puhelimen hankintaan on osamaksu. Verkkokauppa.com:n oman laskelman mukaan 700 €:n osamaksulle todellinen vuosikorko olisi noin 30 %, eli huomattavasti kalliimpi.

 • 24 kk takaisinmaksuajalla todellinen vuosikorko on 19,7 %, kuukausierä 35 € ja takaisinmaksu yhteensä 840 €.
 • Tällöin säästö on 39 €

Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että lainan korko on aina henkilökohtainen. Laske siis aina ennen lainatarjouksen hyväksymistä, että lainan ottaminen tulee myös omalla kohdallasi normaalihinnan maksamista edullisemmaksi.

Vertaile lainat ja löydä sinulle edullisin korko

Ilmaisen lainavertailumme avulla voit kilpailuttaa yli 20 rahoituslaitoksen lainat Black Friday -ostoksiasi varten. Vertailusta saat itsellesi mahdolliset, henkilökohtaiset lainatarjoukset muutamassa minuutissa.

Siirry ilmaiseen lainavertailuun
Juuso Korhonen

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointistrategi. Juuso on opiskellut kansainvälistä markkinointia ja työskennellyt finanssialalla viimeiset kahdeksan vuotta. Hän on kiinnostunut laajasti finanssiasioista ja taloudellisesta hyvinvoinnista.

Tarjoukset