Onko Bitcoin ympäristöystävällinen sijoituskohde?

| | Aihe: Säästäminen ja sijoittaminen
Bitcoinin louhinta kuluttaa paljon sähköä

Iso osa kryptovaluutoista kiinnostuneista ihmisistä ostaa bitcoineja jostain, mutta niiden liikkeellelasku tapahtuu hajautetusti vertaisverkoston prosessissa, jota kutsutaan louhinnaksi. Louhinnassa serverit työstävät monimutkaisia laskutoimituksia, joiden avulla suojataan ja rakennetaan Bitcoin-järjestelmää. Näin syntyy uusia bitcoineja ja samalla vahvistetaan olemassa olevilla bitcoineilla tehtäviä maksuja. Tämän toimintamallin vahvuutena on ennen kaikkea turvallisuus, mutta toisaalta louhinnan ympäristöhaitat ovat merkittäviä.

Bitcoinin hiilijalanjälki on valtava

Bitcoin on täysin virtuaalinen, eikä sillä ole perinteisten ja virallisten valuuttojen tapaan minkäänlaista fyysistä muotoa, joten tässä mielessä se ei kuluta resursseja tai luonnonvaroja. Mutta koska virtuaalivaluuttojen louhimiseen käytettävät tietokoneet kuluttavat valtavasti energiaa, on Digiconomistin mukaan esimerkiksi bitcoinin hiilijalanjälki tällä hetkellä saman suuruinen kuin Kreikan valtiolla. Yksi tähän vaikuttavat tekijä on esimerkiksi se, että valtaosa bitcoinin louhinnasta tapahtuu Kiinassa, jossa valtaosa sähköstä tuotetaan hiilellä.

Bitcoinin louhinta kuluttaa sähköä saman verran kuin koko Malesiassa ja elektroniikkajätettä koko bitcoin-systeemi tuottaa vuodessa saman verran kuin Luxemburg.

Vielä hurjemmaksi luvut muuttuvat, kun ne suhteutetaan bitcoinien käyttömääriin. Yksi bitcoin-kauppa aiheuttaa yhtä suuren hiilijalanjäljen kuin 1,8 miljoonaa VISA-maksua tai 135 000 tuntia Youtuben katselua. Sähköä yksi bitcoin-kauppa kuluttaa tämän laskutavan mukaan saman verran kuin keskimääräinen talous parin kuukauden aikana. Vaikka sähköä saisi kuinka edulliseen hintaan, on bitcoinin louhintaa Suomessa on vaikeaa saada kannattavaksi kotioloissa.

Onko kryptosijoittajalla vihreämpiä vaihtoehtoja?

Moni sijoittaja haluaa nykyään pohtia myös sijoitustensa ekologisuutta, joten nämä huomiot eivät varmastikaan lisää bitcoinin suosiota. Bitcoinin aiheuttama ympäristörasitus on saanut aikaan myös sen, että esimerkiksi Chia-virtuaalivaluuttaa on markkinoitu ympäristöystävällisempänä vaihtoehtona bitcoinille. Virtuaalivaluutoista on nimittäin innostunut sama sukupolvi, jolle myös ympäristötietoisuus näyttäytyy hyvin tärkeänä.

Keijo Kortelainen

Keijo Kortelainen

Keijo Kortelainen vetää VertaaEnsin.fi:n markkinointi- ja sisällöntuotantotiimiä. Markkinoinnin ja teknologian ohella Keijon mielenkiintoa sykähdyttävät vaihtoehtoiset sijoituskohteet sekä henkilökohtaisen talouden hallinta.

Tarjoukset