BIC koodi tai SWIFT -koodi, mitä ne ovat?

| | Aihe: Pankit ja luottokortit
bic koodi ja swift koodi


Monelle suomalaiselle IBAN-tilinumero on jo tuttu, mutta usein tulee vastaan myös kirjainyhdistelmät SWIFT tai BIC koodi. Tässä artikkelissa selviää, mitä näillä tarkoitetaan ja miten voit löytää oman pankin BIC tai SWIFT -koodin. Jos mietit mikä on Nordean BIC tai mikä on Osuuspankin BIC, niin vastaus löytyy täältä.

Jos sen sijaan etsit IBAN-tilinumeroa, katso aikaisempi artikkelimme eri pankkien tilinumeroiden tunnistamisesta.

Mikä on BIC koodi BIC-tunniste?

BIC on pankin tunnistetieto, ja sitä käytetään kansainvälisesti IBAN-tilinumeroiden yhteydessä. BIC-lyhenne tulee sanoista Bank Identification Code. Nimensä mukaisesti tällä koodilla voi siis tunnistaa mikä pankki on kyseessä. BIC on 8-11 merkkiä pitkä tunnus, johon sisältyy pankkitunnus, maatunnus, sijaintitunnus sekä konttoritunnus.

Mikä on SWIFT koodi tai -tunniste?

Kaikessa yksinkertaisuudessaan SWIFT-tunniste on sama asia kuin BIC. Eri maissa käytetään eri nimeä samasta tunnisteesta. Jos sinulta siis kysytään BIC-tunnistetta voit antaa SWIFT-koodin, ja toisinpäin.

Suomalaisten pankkien BIC- ja SWIFT-tunnisteet

Pankki tai rahoituslaitosBIC-tunniste
Aktia PankkiHELSFIHH
BigbankBIGKFIH1
Bonum PankkiPOPFFI22
CitibankCITIFIHX
Danske BankDABAFIHH, DABAFIHX
HandelsbankenHANDFIHH
HolviHOLVFIHH
NordeaNDEAFIHH
OPOKOYFIHH
POP PankitPOPFFI22
SEBESSEFIHX
S-PankkiSBANFIHH
SwedbankSWEDFIHH
SäästöpankitITELFIHH
ÅlansbankenAABAFI22

Mihin SWIFT- tai BIC-tunnistetta tarvitaan?

BIC- ja SWIFT-tunnistetta käytetään yleisesti ulkomaanmaksuissa. Jos siis haluat tehdä maksun muuhun maahan kuin Suomeen, varaa BIC valmiiksi ennen maksun suorittamista. Useat nettikaupat saattavat kysyä BIC-tunnistetta, jos saat esimerkiksi maksunpalautuksia. Myös useat lentoyhtiöt pyytävät lomakkeissaan erilaisia pankkitunnisteita, joten on hyvä tietää mikä on oman pankin tunniste.

Kotimaan maksuliikenteessä BIC-koodia ei yleensä tarvita. Kansainvälisten pankkien tai vakuutusyhtiöiden kanssa toimiessa, esimerkiksi lainaa hakiessa, BIC-koodi saattaa olla tarpeen tietää. Myös jotkin virastot, esimerkiksi Kela voivat silti kysyä laajempia pankkitietoja.

On siis hyvä tietää mikä on oman pankin BIC-tunniste. Hyvä tapa on tallettaa oma pankkitilin IBAN numero, sekä BIC-tunnus selkeään paikkaan.

Mistä BIC-tunnisteen löytää?

Kun teet tilisiirtoa tai maksat laskua ulkomaille, IBANin ja BICin löydät yleensä laskulomakkeesta, jossa se on yleensä laskun alaosassa. Jos et löydä tunnusta, voit yleensä pyytää sen myös maksun vastaanottajalta. BIC- ja SWIFT-tunnukset ovat yleistä tietoa, joten niiden kysyminen on normaali toimenpide pankeille.

Suomalaisten pankkien tunnisteet löytää tämän artikkelin taulukosta. Ulkomaisten pankkien tunnisteita voi löytää pankkien omilta sivuilta tai erilaisilta finanssialan nettisivuilta.

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen

Juuso Korhonen on VertaaEnsin.fi PR- ja markkinointistrategi. Juuso on opiskellut kansainvälistä markkinointia ja työskennellyt finanssialalla viimeiset kahdeksan vuotta. Hän on kiinnostunut laajasti finanssiasioista ja taloudellisesta hyvinvoinnista.

Tarjoukset