BIC koodi tai SWIFT -koodi, mitä ne ovat?

|Posted by | Maksaminen, Termit
Tags: , , ,

swift koodi
Monelle suomalaiselle IBAN-tilinumero on jo tuttu, mutta usein tulee vastaan myös kirjainyhdistelmät SWIFT tai BIC koodi.

Mitä näillä tarkoitetaan ja miten voit löytää oman pankin BIC tai SWIFT -koodin? Mikä on Nordean bic? Mikä on Osuuspankin bic?
Jos sen sijaan etsit IBAN-tilinumeroa, katso aikaisempi artikkelimme.

Vertaa kulutusluottojen korot ilmaiseksi Oletko kyllästynyt pankkiisi? Vertailussa markkinoiden kaikki lainat

Mikä on BIC koodi BIC-tunniste?

BIC on pankin tunnistetieto, ja sitä käytetään kansainvälisesti IBAN-tilinumeroiden yhteydessä. BIC-lyhenne tulee sanoista Bank Identification Code. Nimensä mukaisesti tällä koodilla voi siis tunnistaa mikä pankki on kyseessä. BIC on 8-11 merkkiä pitkä tunnus, johon sisältyy pankkitunnus, maatunnus, sijaintitunnus sekä konttoritunnus.

Mikä on SWIFT koodi tai -tunniste?

Kaikessa yksinkertaisuudessaan SWIFT-tunniste on sama asia kuin BIC. Eri maissa käytetään eri nimeä samasta tunnisteesta. Jos sinulta siis kysytään BIC-tunnistetta voit antaa SWIFT-koodin, ja toisinpäin.

Suomalaisten pankkien BIC- ja SWIFT-tunnisteet

Pankki tai rahoituslaitos BIC-tunniste
Aktia Pankki HELSFIHH
Bigbank BIGKFIH1
Bonum Pankki POPFFI22
Citibank CITIFIHX
Danske Bank DABAFIHH, DABAFIHX
Handelsbanken HANDFIHH
Holvi HOLVFIHH
Nordea NDEAFIHH
OP OKOYFIHH
POP Pankit POPFFI22
SEB ESSEFIHX
S-Pankki SBANFIHH
Swedbank SWEDFIHH
Säästöpankit ITELFIHH
Ålansbanken AABAFI22

Mihin SWIFT- tai BIC-tunnistetta tarvitaan?

BIC- ja SWIFT-tunnistetta käytetään yleisesti ulkomaanmaksuissa. Jos siis haluat tehdä maksun muuhun maahan kuin Suomeen, varaa BIC valmiiksi ennen maksun suorittamista. Useat nettikaupat saattavat kysyä BIC-tunnistetta, jos saat esimerkiksi maksunpalautuksia. Myös useat lentoyhtiöt pyytävät lomakkeissaan erilaisia pankkitunnisteita, joten on hyvä tietää mikä on oman pankin tunniste.

Kotimaan maksuliikenteessä BIC-koodia ei yleensä tarvita, mutta kansainvälisten pankkien tai vakuutusyhtiöiden kanssa toimiessa tämä saattaa olla tarpeen. Myös jotkin virastot, esimerkiksi Kela voivat silti kysyä laajempia pankkitietoja. On siis hyvä tietää mikä on oman pankin BIC-tunniste. Hyvä tapa on tallettaa oma pankkitilin IBAN numero, sekä BIC-tunnus selkeään paikkaan.

Mistä BIC-tunnisteen löytää?

Kun teet tilisiirtoa tai maksat laskua ulkomaille, IBANin ja BICin löydät yleensä laskulomakkeesta, jossa se on yleensä laskun alaosassa. Jos et löydä tunnusta, voit yleensä pyytää sen myös maksun vastaanottajalta. BIC-&SWIFT-tunnukset ovat yleistä tietoa, joten niiden kysyminen on normaali toimenpide pankeille. Suomalaisten pankkien tunnisteet löytää tämän artikkelin taulukosta, ja ulkomaisten pankkien tunnisteita voi löytää pankkien omilta sivuilta, tai erilaisilta finanssialan nettisivuilta.

Lähde
Finanssiala

Löydä juuri sinulle sopivin laina helposta lainavertailustamme: