Milloin autoveroa maksetaan?

| | Aihe: Verotus ja lainsäädäntö
autovero

Autovero tulee maksaa, kun ajoneuvo rekisteröidään Suomessa ensimmäistä kertaa. Henkilöautojen lisäksi autoveroa peritään esimerkiksi moottoripyöristä ja pakettiautoista. 

Käytännössä yksityishenkilön tulee maksaa autoveroa vain, jos hän tuo ajoneuvon ulkomailta Suomeen tai ottaa käyttöön aiemmin rekisteröimättömän ajoneuvon. Uuden auton autovero on sisällytetty kauppahintaan, eikä sitä tarvitse maksaa erikseen. 

Milloin autoveroa ei tarvitse maksaa?

Vuoden 2022 alussa astui voimaan lakimuutos, jonka mukaan täyssähköautojen autoveroprosentti on 0. Sähköautojen lisäksi nollavero koskee kokonaan vetykäyttöisiä henkilö- ja pakettiautoja. 

Autoveroa ei siis tarvitse maksaa, jos tuo Suomeen sähköauton, joka on otettu käyttöön aikaisintaan 1.10.2021. Myös nollaveroprosentin autoista täytyy kuitenkin tehdä autoveroilmoitus.

Miten autovero määräytyy? 

Autoveron määrä perustuu ajoneuvon yleiseen myyntihintaan ja hiilidioksidipäästöihin. Autoveroprosentti on sitä suurempi, mitä korkeammat päästöt ajoneuvo aiheuttaa. Auton yleinen myyntihinta puolestaan määrittää, mistä summasta veroprosentti lasketaan. 

Uusien autojen hiilidioksidipäästöt mitataan lähtökohtaisesti WLTP-menetelmällä, joka otettiin käyttöön vuonna 2017. Vanhempien autojen päästöt on yleensä mitattu NECD-menetelmällä. Jos päästötietoja ei ole saatavilla, voidaan CO2-päästöt arvioida auton kokonaismassan ja käyttövoiman perusteella.

Verottajan arvio auton yleisestä myyntihinnasta perustuu Suomessa myytävänä olevien autojen hintapyyntöihin. Autoveron pohjana käytetty hinta-arvio ei siis välttämättä vastaa hintaa, joka autosta on todellisuudessa maksettu. Auton on esimerkiksi voinut löytää edullisemmin ulkomailta, mutta autovero täytyy silti maksaa vastaavien Suomessa myytyjen autojen keskihinnan mukaan. 

Paljonko autovero on?

Vuosina 2021 ja 2022 käyttöön otettujen ajoneuvojen alin autoveroprosentti on 2,7 % ja korkein 50 %. Jos kyseessä kuitenkin on 1.10.2021 tai myöhemmin käyttöön otettu sähköauto, on veroprosentti 0. 

Seuraavaan taulukkoon on merkitty tyypillinen autoveroprosentti vuonna 2021 käyttöön otetuille autoille käyttövoiman mukaan. Autotyyppien keskivertopäästöt perustuvat Autoalan Tiedotuskeskuksen tilastoihin. Päästöt on mitattu WLTP-menetelmällä.

Esimerkkejä autoveron määrästä keskivertopäästöjen perusteella:

Auton käyttövoimaAuton CO2-päästöt keskimäärinAutoveroprosentti
Ladattava hybridi, diesel343,4 %
Ladattava hybridi, bensiini393,5 %
Kaikki henkilöautot keskimäärin1037,1 %
Bensiini13011,5 %
Diesel15618,6 %

Aiemmin käyttöön otettujen ajoneuvojen autoveroprosentti voi poiketa uusimmista lukemista, vaikka auton päästöt olisivat samat. Eri ikäisten autojen autoveroprosentit voi tarkistaa Verohallinnon sivuilta löytyvistä taulukoista

Lisäksi Verohallinto tarjoaa autoverolaskurin, jolla autoveron määrää voi arvioida eri hintaisille ja eri vuosina käyttöön otetuille autoille. Lopullinen autoveron määrä selviää kuitenkin vasta verotuspäätöksestä.

Miten autovero maksetaan?

Yleisin tilanne, jossa yksityishenkilön täytyy maksaa autovero erikseen, on ajoneuvon tuominen ulkomailta. Tilanteessa tulee menetellä seuraavasti: 

  • Tee käyttöönottoilmoitus, jos haluat käyttää ajoneuvoa ennen sen rekisteröimistä Suomessa. Ajoneuvolla on oltava voimassa oleva rekisteröinti toisessa ETA-valtiossa tai Traficomin myöntämä suomalainen siirtolupa.
  • Tee autoveroilmoitus 5 päivän kuluessa ajoneuvon käyttöönotosta. Jos et ole tehnyt käyttöönottoilmoitusta, tulee autoveroilmoitus tehdä ennen auton käytön aloittamista Suomessa. 
  • Maksa autovero eräpäivään mennessä autoverotuspäätöksessä mainittujen maksutietojen perusteella. Autoveropäätös saapuu noin 12 viikossa. Autoveron eräpäivä on saman tai seuraavan kuun 24. päivä, kuitenkin vähintään 14 päivää veropäätöksestä.
  • Rekisteröi ajoneuvo katsastuskonttorilla. Rekisteröinti on mahdollista, kun maksettu autovero näkyy Verohallinnon tilillä.

Autoveroa ei voi maksaa erissä, vaan koko summa on maksettava kerralla. Lisäksi EU-alueelta tuodusta uusista ajoneuvosta tulee maksaa 24 %:n arvonlisävero. Ajoneuvo lasketaan uudeksi, jos sillä on ajettu korkeintaan 6 000 kilometriä tai jos se on myyty 6 kuukauden sisällä alkuperäisestä käyttöönottopäivästä.

Mitä tapahtuu, jos autoveroa ei maksa ajoissa? 

Eräpäivän jälkeen maksetusta autoverosta tulee maksaa viivästyskorkoa. Viivästyskorko on 7 %, eikä sille ole vähimmäismäärää, vaan se tulee maksaa sentin tarkkuudella. Maksamattoman autoveron ja viivästyskoron yhteissumman voi tarkistaa ajantasaisesti OmaVero-palvelusta.

Jos autoveron maksu myöhästyy, Verohallinto voi määrätä ajoneuvon käyttökieltoon. Käyttökiellon saa purettua maksamalla veron ja mahdolliset viivästyskorot.

Mikäli olet kiinnostunut verotukseen liittyvistä kysymyksistä laajemmin, löydät blogistamme runsaasti sisältöä aiheesta. Tutustu esimerkiksi veronpalautuksia ja jäännösveroa käsitteleviin artikkeleihimme.

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen

Pihla Pietiläinen työskentelee VertaaEnsin.fi:llä markkinoinnin ja sisällöntuotannon parissa. Pihla on opiskellut valtiotieteitä ja tarkastelee rahoitusalaa mielellään yhteiskunnallisesta näkökulmasta.

Tarjoukset