Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää autoverosta

| | Aihe: Verotus ja lainsäädäntö
autovero

Autovero on alkujaan tilapäinen vero, joka säädettiin vuonna 1958 valtion painiskellessa kireän rahatilanteen kanssa. Väliaikaisesta tuli kuitenkin pysyvä kymmenisen vuotta myöhemmin. Eikä ole ihme, ettei autoverosta ole päästy eroon, sillä se tuo valtion kassaan vuosittain noin miljardi euroa.

Autovero maksetaan Suomeen rekisteröitäviksi aiotuista ajoneuvoista. Autoverotuksessa Suomessa vakinaisesti eli vähintään 185 päivää kalenterivuodessa asuvan henkilön tulisi käyttää Suomessa rekisteröityä ja verotettua ajoneuvoa.

Autovero ei ole sama kuin ajoneuvovero, eli Suomessa liikennekäytössä olevista ajoneuvoista perittävä vuosittainen vero, joka määräytyy hiilidioksidipäästöjen ja käyttövoiman mukaan.

Vertaile lainoja auton hankintaan

Miten autovero määräytyy ja paljonko autovero on?

Vaikka puhutaankin autoverosta, kannetaan vero myös kaksipyöräisistä kulkuneuvoista. Autoveron määrään vaikuttavat ajoneuvon tyypin lisäksi muun muassa käyttöönottoajankohta ja hiilidioksidipäästöt eli CO2-lukema. Päästölukema lasketaan auton yhdistetyn kaupunki- ja maantieajon polttoaineen keskikulutuksesta. Mikäli tällaista lukemaa ei ole saatavilla, käytetään auton kokonaismassaa ja käyttövoimaa autoveron suuruuden määrittelyyn.

Pähkinänkuoressa: mitä suuremmat päästöt, sitä suurempi autoveroprosentti.

Autoveron tarkistus on helppo tehdä verottajan taulukoista tai esimerkiksi autoverolaskurilla. Autoveron osuus uudesta autosta on vajaasta kolmesta prosentista lähes 50 prosenttiin. EU:n sisältä tuotaviin uusiin autoihin mätkäistään vielä 24 prosentin arvonlisävero. Uudeksi lasketaan ajoneuvo, joka on myyty enintään 6 kuukauden kuluttua sen ensimmäisestä käyttöönotosta tai jolla on ajettu enintään 6000 kilometriä.

Esimerkkejä autoveron määrästä CO2-päästöjen perusteella:

Auton CO2-päästöt Autovero 2020
604,3%
704,7%
805,3%
906,0%
1006,8%
1209,5%
15016,8%
20029,7%
30044,8%

Huom! Syksystä 2018 lähtien henkilöautojen päästöt on laskettu uudella tarkemmalla mittaustavalla, mikä nosti päästölukemia siinä määrin, että veroprosentteja puolestaan pudotettiin, jotta maksettava vero pysyisi suunnilleen samana. Muuten tuloksena olisi ollut autoveron nousu.

Uusien autojen kohdalla autovero on verrattain yksinkertaisempi laskea kuin käytettyjen autojen kohdalla. Käytetyissä autoissa lisämuuttujaksi tulee auton arvo, joka ei ole välttämättä se, mitä esimerkiksi ulkomailta tuodusta käytetystä autosta on todellisuudessa maksettu. Autovero määräytyy tällöin yleisen kuluttajahinnan perusteella. Käytettyjen autojen verotusarvo perustuu markkinoilla tehtyihin hintahavaintoihin ja -analyyseihin.

Eri autojen arvot määritellään useiden eri ominaisuuksien mukaan. Auton verotettavaan arvoon vaikuttavat muun muassa malli, ikä, ajokilometrit, teho, vaihteisto (manuaali vai automaatti), käyttövoima sekä mallisukupolvi.

Tietyt autot ovat myös autoverosta vapaita. Tällaisia ovat esimerkiksi lääkintä- ja pelastusajoneuvot, mutta tavallisen auton ostajan ei tarvitse tällaisia miettiä.

Milloin ja miten autovero maksetaan?

Ostaessasi jo Suomessa rekisterissä olevan ajoneuvon, ei autoverosta tarvitse kantaa huolta. Autokaupan uusiinkin autoihin on autovero jo leivottu sisään. Mikäli tuot auton ulkomailta, tulee sinun edetä seuraavasti:

  • Tee käyttöönottoilmoitus, mikäli haluat käyttää ajoneuvoa ennen sen rekisteröimistä. Tässä tapauksessa on kuitenkin oltava voimassa oleva rekisteröinti toisessa ETA-valtiossa tai suomalainen siirtolupa, jonka voi hankkia Traficomilta.
  • Tee autoveroilmoitus 5 päivän kuluessa käyttöönottoilmoituksesta. Autoveroilmoituksen voi antaa heti, kun auto on Suomessa. Autoveropäätöstä ei kuitenkaan saa heti, vaan siinä voi kestää muutamia viikkoja.
  • Maksa autovero eräpäivään mennessä. Käyttöönottoilmoitukseen perustuva ajoneuvon käyttöoikeus päättyy viimeistään autoveron eräpäivänä, joten tämän asian kanssa kannattaa olla tarkkana. Autoveroon voi kyllä saada maksun lykkäystä, mutta se ei tarkoita sitä, että ajoneuvoa saisi käyttää liikenteessä alkuperäisen eräpäivän jälkeen.
  • Rekisteröi ajoneuvo katsastuskonttorilla. Ajoneuvon voi viedä rekisteröintikatsastukseen jo ennen autoveroilmoitusta.

Autoveroa ei voi maksaa erissä, toisin kuin ajoneuvoveron, jonka voi jakaa vuoden sisällä vaikka neljään erään.

Jos olet kiinnostunut verotukseen liittyvistä kysymyksistä laajemmin, löydät blogistamme runsaasti sisältöä aiheesta. Tutustu esimerkiksi veronpalautuksia, jäännösveroa ja ennakkoperintöä käsitteleviin artikkeleihimme.

Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen on työskennellyt VertaaEnsin.fi:llä vuodesta 2019 alkaen. Hänen erikoisosaamistaan ovat rahoitusalan trendit, sekä oman talouden hallinta.

Tarjoukset