Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää autoverosta

|Nita Joutsen
autovero

Autovero on alkujaan tilapäinen vero, joka säädettiin vuonna 1958 valtion painiskellessa kireän rahatilanteen kanssa. Väliaikaisesta tuli kuitenkin pysyvä kymmenisen vuotta myöhemmin. Eikä ole ihme, ettei autoverosta ole päästy eroon ja väliaikainen autoverolaki ehti täyttää jo 60 vuotta, se tuo nimittäin valtion kassaan vuosittain noin miljardi euroa.

Suomessa autovero maksetaan siis Suomeen rekisteröitäviksi aiotuista ajoneuvoista. Autoverotuksessa Suomessa vakinaisesti eli vähintään 185 päivää kalenterivuodessa asuvan henkilön tulisi käyttää Suomessa rekisteröityä ja verotettua ajoneuvoa.

Autovero ei ole sama kuin ajoneuvovero, joka on Suomessa liikennekäytössä olevista ajoneuvoista perittävä vuosittainen vero, joka määräytyy hiilidioksidipäästöjen ja käyttövoiman mukaan.

Miten autovero määräytyy ja paljonko autovero on?

Vaikka puhutaankin autoverosta, kannetaan vero myös kaksipyöräisistä. Autoverotus ei ole mikään yksinkertainen asia. Siihen vaikuttaa ajoneuvon tyypin lisäksi muun muassa käyttöönottoajankohta ja hillidioksidipäästöt eli CO2-lukema. Käytännössä se vastaa auton yhdistetyn kaupunki- ja maantieajon polttoaineen kulutusta. Mikäli tällaista lukemaa ei ole saatavilla, käytetään auton kokonaismassaa ja käyttövoimaa määriteltäessä autoveron määrä.

Pähkinänkuoressa: mitä suuremmat päästöt, sitä suurempi veroprosentti.

Autovero tarkistus on helppo tehdä verottajan taulukoista tai esimerkiksi autoverolaskurilla. Autoveron osuus uudesta autosta on vajaasta kolmesta prosentista lähes 50 prosenttiin. EU:n sisältä tuotaviin uusiin autoihin mätkäistään vielä 24 prosentin arvonlisävero. Uudeksi lasketaan ajoneuvo, joka on myyty enintään 6 kuukauden kuluttua sen ensimmäisestä käyttöönotosta tai sillä on ajettu enintään 6000 kilometriä.

Esimerkkejä autoveron määrästä CO2-päästöjen perusteella:

Auton CO2-päästöt Autovero 2020
604,3%
704,7%
805,3%
906,0%
1006,8%
1209,5%
15016,8%
20029,7%
30044,8%

Huom! Syksyllä 2018 henkilöautojen päästöt lasketaan uudella tarkemmalla mittaustavalla, mikä nosti päästölukemia siinä määrin, että veroprosentteja puolestaan pudotettiin, jotta maksettava vero pysyisi suunnilleen samana. Muuten tuloksena olisi ollut autoveron nousu.

Uusien autojen kohdalla autovero on verrattain yksinkertaisempi asia kuin käytettyjen autojen kohdalla, jolloin vaikeammaksi lisämuuttujaksi tulee vielä auton arvo, joka ei ole välttämättä se, mitä esimerkiksi ulkomailta tuodusta käytetystä autosta on todellisuudessa maksettu. Autovero määräytyy tällöin yleisen kuluttajahinnan perusteella. Käytettyjen autojen hinnat perustuvat markkinoilla tehtyihin hintahavaintoihin ja -analyyseihin.

Eri autojen arvot määritellään useiden eri ominaisuuksien mukaan. Auton verotettavaan arvoon vaikuttavat muun muassa malli, ikä, ajokilometrit, teho, vaihteisto (manuaali vai automaatti), käyttövoima sekä mallisukupolvi.

Tietyt autot ovat myös autoverosta vapaita. Tällaisia ovat esimerkiksi lääkintä- ja pelastusajoneuvot, mutta tavallisen auton ostajan ei tarvitse tällaisia miettiä.

Milloin ja miten autovero maksetaan?

Ostaessasi jo Suomessa rekisterissä olevan ajoneuvon, ei autoverosta tarvitse kantaa huolta. Autokaupan uusiinkin autoihin on autovero jo leivottu sisään. Mikäli tuot auton ulkomailta, tulee sinun edetä seuraavasti:

  • Tee käyttöönottoilmoitus, mikäli haluat käyttää ajoneuvoa ennen sen rekisteröimistä. Tässä tapauksessa on kuitenkin oltava voimassa oleva rekisteröinti toisessa ETA-valtiossa tai suomalainen siirtolupa, jonka voi hankkia Traficomilta.
  • Tee autovero ilmoitus 5 päivän kuluessa käyttöönottoilmoituksesta. Autoveroilmoituksen voi antaa heti, kun auto on Suomessa. Autoveropäätöstä ei kuitenkaan saa heti, vaan siinä voi kestää muutamia viikkoja.
  • Maksa autovero eräpäivään mennessä. Käyttöönottoilmoitukseen perustuva ajoneuvon käyttöoikeus päättyy viimeistään autoveron eräpäivänä, joten tämän asian kanssa kannattaa olla tarkkana. Autoveroon voi kyllä saada maksun lykkäystä, mutta se ei tarkoita sitä, että ajoneuvoa saisi käyttää liikenteessä alkuperäisen eräpäivän jälkeen.
  • Rekisteröi ajoneuvo katsastuskonttorilla. Ajoneuvon voi viedä rekisteröintikatsastukseen jo ennen autoveroilmoitusta.

Autoveroa ei voi maksaa erissä, toisin kuin ajoneuvoveron, jonka voi jakaa vuoden sisällä vaikka neljään erään.

Avatar

Nita Joutsen

Nita Joutsen on työskennellyt VertaaEnsin.fi:llä vuodesta 2019 alkaen. Hänen erikoisosaamistaan ovat rahoitusalan trendit, sekä oman talouden hallinta.