Mikä on paras tapa rahoittaa auto?

|Posted by | Kaikki artikkelit, Lainat, Ostaminen
Tags: , , ,
Mikä on paras tapa rahoittaa auto?

Auton omistaminen on Suomen olosuhteissa usein lähes välttämätöntä. Onpa sitten hankkimassa ensimmäistä omaa autoa tai vaihtamassa vanhaa kulkupeliä uuteen, ei ole yhdentekevää, miten auton rahoitus hoidetaan. Tänään esittelyssä neljä eri rahoitusvaihtoehtoa auton hankintaan hyvine ja huonoine puolineen.

Autolaina

Autolaina on tyypillinen tapa rahoittaa etenkin kalliimman auton osto. Autolainaa voi hakea sekä vakuudellisena että vakuudettomana. Autolainan vakuudeksi ei kuitenkaan kannata laittaa muuta omaisuutta kuin hankittava auto, jotta maksuvaikeuksien yllättäessä ei menetä esimerkiksi kesämökkiään.

Kun ostat auton lainalla, yleensä autosi toimii lainan vakuutena. Auton osto rahoituksella onnistuu useimmissa autoliikkeissä, ja ne tarjoavat siis lainaa autoa vastaan. Lainaa voi myös hakea ainoastaan auton käsirahaa varten.

Rahoitustarjouksia kannattaa vertailla netissä ennen päätöksentekoa. Autoliikkeestä saatu rahoitustarjous voi tulla kalliimmaksi, kuin autolainan ottaminen toiselta taholta. Jos lainoja taas on jo ennestään, voi olla järkevää miettiä yhdistelylainaa, jolloin kuluja kertyy vain yhdestä lainasta.

Käytetyissä autoissa autorahoitus ei aina ole mahdollista, varsinkin jos ostat auton yksityiseltä omistajalta. Tällöin esimerkiksi matalakorkoinen kulutusluotto on hyvä vaihtoehto.

Autolainan huono puoli on, että auton kokonaishinnasta tulee lainan lisäkulujen takia korkeampi kuin auton varsinainen ostohinta on. Autolainan hyvä puoli puolestaan on, että lainaa ottamalla auton saa heti käyttöönsä, toisin kuin odottamalla, että saa säästettyä auton hankintahinnan kokonaan itse. Autolainojen hinnoissa on kuitenkin eroja, joten on tärkeää muistaa vertailla lainat ennen lainapäätöksen tekemistä. Vertailussa pääsee helposti alkuun autorahoituslaskurilla.

Lainaa kannattaa ehdottomasti hakea vain tarpeeseen, ja oma maksukyky on syytä arvioida realistisesti, jotta ei myöhemmin joudu maksuvaikeuksiin liian ison lainan takia. Järkevästi otettu laina ei kuitenkaan automaattisesti ole huono asia, eikä auton hankkimista lainalla kannata liiaksi pelätä.

Kun siis tarvitset lainaa auton hankintaa varten, toimi seuraavasti:

  • Etsi sopiva auto, käytä tähän riittävästi aikaa
  • Tee auton kuntotarkastus jos mahdollista, tämä on tärkeätä erityisesti käytetyissä autoissa
  • Neuvottele auton hinta kohdalleen ja mieti sovittuun hintaan sopiva lainamäärä valmiiksi
  • Vertaile edullinen autolaina ennen auton ostoa valmiiksi
  • Hae lainaa
  • Nauti uudesta autostasi!

Auton rahoitus omasta pussista

Yksi varsin hyvä vaihtoehto on ostaa auto omilla säästöillä. Tällä hetkellä säästötilien korot ovat varsin alhaiset, joten rahan makuuttaminen pankissa ei juurikaan tuota. Jos hankkii auton omilla säästöillä, on kuitenkin tärkeää ottaa huomioon, että hankintakustannusten jälkeen tilille jää vielä riittävä puskurirahasto pahan päivän varalle. Myös auton maksaminen osittain säästöillä kannattaa: Mitä vähemmän velkaa tarvitsee ottaa, sen lyhyempi laina-aika ja pienemmät kokonaiskustannukset lainasta muodostuvat.

Paras puoli auton ostossa säästöillä onkin lainoihin liittyvien ylimääräisten kustannusten välttäminen. Vaikka lainan korko olisi alhainenkin, lainasta kertyy aina ylimääräisiä menoja, kuten avausmaksu, tilinhoitomaksut sekä tietenkin korkokulut.

Kannattaa aina kiinnittää huomiota siihen, mikä on autolainan todellinen vuosikorko.

Jos juuri nyt ei kuitenkaan ole säästössä auton ostoon tarvittavaa rahasummaa, ei välttämättä kannata lykätä auton ostoa siihen, kun saa summan säästettyä kasaan itse. Auto voi olla investointi esimerkiksi uuden työn saamiseen, tai työmatkojen kulkemiseen. Oma auto voi säästää aikaa, ja näin ollen myös rahaa. Näin ollen auto rahoituksella voi olla kannattava.

Jos käytät autoa työkäyttöön, käy lukemassa myös vertailumme oman auton ja työsuhdeauton käytöstä.

Leasing

Myös leasing on yksi tapa saada auto käyttöönsä. Käytännössä leasing tarkoittaa auton pitkää, määräaikaista vuokraamista. Leasingin etu on, että auton omistamisen kustannukset ovat ainakin jossain määrin etukäteen tiedossa, koska leasing-sopimus kattaa auton määräaikaishuollot. Hyvä puoli leasingissa on myös se, että auto on aina uusi ja hyvässä kunnossa, koska leasing-sopimuksia tehdään yleensä vain 2-5 vuodeksi.

Leasing ei välttämättä sovi paljon autoilevalle, koska joissakin leasing-sopimuksissa on enimmäiskilometrimäärä, jonka vuodessa saa ajaa. Huonona puolena leasingissa on myös, että auto ei koskaan siirry omaan omistukseen, ellei sopimuksessa ole lunastusoptiota. Lisäksi leasing tulee kalliiksi pitkässä juoksussa, koska autosta joutuu maksamaan vuokraa joka kuukausi niin kauan kun mielii autoilla, kun taas esimerkiksi autolainan maksu loppuu jossakin vaiheessa.

Yhteiskäyttöauto

Yhteiskäyttöauto ei ole varsinaisesti tapa rahoittaa auton hankintaa, mutta se on kuitenkin harkitsemisen arvoinen vaihtoehto. Yhteiskäyttöauto ei tarkoita perinteistä auton vuokraamista, vaan auton vuokraamista käyttöön erilaisten mobiili- ja nettipalveluiden kautta. Suomessa yhteiskäyttöautoja tarjoavat mm. Rent24, EkoRent ja OP:n masinoima Drive Now. Yleensä yhteiskäyttöautoja vuokrataan käyttöön varsin lyhyeksi ajaksi, esimerkiksi kotoa töihin menoa varten, eikä päiviksi niin kuin perinteisiä vuokra-autoja.

Yhteiskäyttöauton hyvä puoli on ehdottomasti palvelun joustavuus ja nopeus verrattuna auton perinteiseen vuokraamiseen. Auton omistamiseen verrattuna yhteiskäyttöautoilu on edullista, jos autoa tarvitsee vain harvoin. Yhteiskäyttöautoilu myös vapauttaa auton omistamisen vastuullisesta puolesta, kuten auton huolloista ja vakuutusten hankkimisesta.

Se, mikä on paras tapa rahoittaa auto, riippuu ennen kaikkea omasta tilanteesta. Toiselle sopii yhteiskäyttöauto, toiselle auton osto lainalla. Autoa hankkiessa ei kuitenkaan kannata jumittua omiin ennakkokäsityksiin siitä, miten auto muka kuuluisi hankkia, vaan kaikkia vaihtoehtoja on hyvä pohtia avoimin mielin.

Lähteet: Investopedia, Jakamistalous.fi

Hvad tænker du?

Your email address will not be published. Required fields are marked *