Auton kustannukset eivät välttämättä ole tähtitieteelliset – näin pienennät niitä

|Posted by | Kaikki artikkelit, Lainat
Tags: ,

Auton rahoitus vertaamalla

Voi olla vaikeaa valita paras rahoitusvaihtoehto, kun autoliikkeiden rahoituksen lisäksi pankit ja muut rahoituslaitokset tarjoavat kukin omaa vaihtoehtoaan. Käteinen on tietysti halvin, mutta harvalla kuitenkaan on käteisenä tai säästöissä niin suurta summaa, mitä autoon vaaditaan.

Kun valitsee auton rahoituksen, usein kuulee keskusteltavan kannattaako leasing vai auton omistaminen. Nyrkkisääntönä on, että jos vaihtaa autoa parin vuoden välein, voi leasing olla hyvä vaihtoehto. Jos suunnittelee käyttävänsä autoa pidempään, kannattaa se omistaa.

Auton kustannukset keskittyvät suurimmaksi osaksi hankintahetkeen, muttei voi sanoa ettei niitä myöhemmin tulisi. Pieni ja käytetty auto maksaa vähemmän, uusi ja iso enemmän. Autoverossa taas toimii se periaate, että mitä vanhempi ja suurempi moottori, sitä enemmän veroa joutuu maksamaan. Toisaalta uudet ja vähäpäästöiset autot ovat kalliimpia hankintahinnaltaan. Kannattaakin harkita tarkkaan, miten pitkään ja millaista autoa aikoo pitää ja tehdä ostopäätös sen mukaan.

Ei ole myöskään olemassa yksinkertaista sääntöä sille, mistä vakuutusyhtiöstä saa halvimman autovakuutuksen ja kaskon. Usein vakuutusyhtiöillä on keskittämisetuja, joten kannattaa vertailla vakuutukset erikseen ja ja yhdessä. Usein alennukset eivät kuitenkaan kestä ikuisesti, joten kannattaa tehdä säännöllistä vertailua.

Korjaukset ja huollot

Kaikki eivät ole syntyneet ruuvimeisseli kourassa, eivätkä välttämättä tunne tällaisia henkilöitä. Jos taitoa riittää, auto kannattaa huoltaa niin pitkälle itse kuin mahdollista. Vaikka olisi millainen mämmikoura, pystyy kuitenkin opettelemaan esimerkiksi polttimon lamppujen vaihdon. Öljyjen säännöllinen tarkistus ei maksa mitään, mutta ehkäisee moottorin vahinkoja.

Auto on pakko käyttää katsastuksessa säännöllisesti, ja tähän hintaan ei voi vaikuttaa. On kuitenkin harmi, jos auto ei mene katsastuksesta läpi helposti korjattavissa olevan pikkuvian takia. Vaikka tarkoitus olisikin säästää lyhyellä aikavälillä jättämättä pikkuviat huomiotta, voit joutua menemään kahdesti katsastuksesta läpi, ellei auto ole riittävässä kunnossa. Aina kun autoon ilmestyy joku vika, kannattaa tarkistaa voiko se vaikuttaa katsastuksesta läpipääsyyn.

Bensa

Auton juoksevista kustannuksista suurin on varmaankin bensa. Ei välttämättä ole järkeä ajaa kaukaisemmalle huoltoasemalle edullisemman bensan perässä ellei se satu olemaan matkalla. Säästöseppo -tai seija muistaa tietysti kantaa autossa kanisteria, johon tankkaa edullisinta löytämäänsä bensaa. Nykyään on olemassa sähköautoja, mutta ne ovat vielä suhteellisen kalliita.

Kuitenkin helposti saattaa unohtua esimerkiksi sammuttaa auton ilmastointi, joka vaikuttaa polttoaineen kulutukseen. Jotkut uudet autot jopa ilmoittavat, kuinka paljon lyhyemmän matkan ajaa, jos kytkee ilmastoinnit, radiot ja lämmitykset pois päältä. Mieti siis, tarvitseeko lämmitystä pitää koko ajan päällä, ja riittäisikö kesällä ikkunan aukaisu ilmastoinnin sijaan.

Lisäksi ei kannata kuljettaa autossa tavaraa, jota ei välttämättä tarvitse sillä hetkellä. Esimerkiksi suksiteline ja katiskan kokoiset kaiuttimet takakontissa lisäävät polttoaineen kulutusta. Ostovaiheessa kannattaa siksi kiinnittää huomiota auton kokoon. Mitä enemmän massaa täytyy liikuttaa, sitä enemmän polttoainettakin menee.

Ajotapa vaikuttaa eniten bensan kulutukseen. Siispä moottorijarrutus kunniaan, turhat kiihdytykset ja jarrutukset pois. Lisäksi talvipakkaselle moottori on pantava lämpiämään hyvissä ajoin ennen ajoon lähtöä, ettei moottori hörpi bensaa.

Kimppakyydit ja yhteiskäyttö

Jakamistalous ei ole yleistymässä vain tavaroiden suhteen. Jos tiedät, että olet ajamassa kaupungista toiseen, joku toinen on varmaan menossa samaan paikkaan ja voi osallistua bensakuluihin. Yleensä tällaisia henkilöitä löytyy somen kimppakyytiryhmistä, Ridefy-sovelluksen kautta tai kyydit.net -sivustolta.