Vinkit autoloman suunnitteluun

|Posted by Mikko Murphy | Kaikki artikkelit, Matkustaminen, Vinkit
Tags: auton vuokraus, kesäauto, matkavinkit

Autoloma

Aurinko porottaa, moottoritie on kuumaa ja autossa täysi tankillinen bensaa. Onko suunnitelmissa autoloma, mutta suunnitelmat ovat vielä puolitiessään? Laitoimme kasaan lyhyen oppaan, jolla loihdit kasaan unelmiesi autoloman.

Jos kuitenkin oma auto vielä puuttuu, ja rahoitus on hakusessa, kannattaa tutustua puolueettomaan ja kattavaan autolainavertailuumme:

Vertaile autolainoja! Löydä paras laina uudelle autollesi!

Tiet

Teiden kunto
Kaikkialla maailmassa teitä ei pidetä niin hyvässä kunnossa kuin Suomessa on tapana. Onkin syytä kiinnittää huomiota kohdemaan tai maiden teiden kuntoon ennen autolomaa. Kannattaa esimerkiksi suunnitella etukäteen autoreitti, joka seuraa pääteitä, sillä pääteiden voidaan yleensä odottaa olevan ihan tyydyttävässä kunnossa, koska niitä käyttävät monet ihmiset.

Kiinnittämällä huomiota teiden kuntoon ja suunnittelemalla reittisi etukäteen säästät aikaa, omia renkaitasi sekä rahaa. Huonossa kunnossa olevan tien ajamiseen voi nimittäin mennä paljon enemmän aikaa, varsinkin jos joutuu väistelemään tiessä esiintyviä kuoppia. Myös renkaasi kuluvat nopeammin huonokuntoista tietä ajaessa, joten säästämällä renkaitasi säästät myös selvää rahaa.

Tiemaksut
Joissakin maissa voidaan veloittaa tiemaksuja käytetyistä teistä. Tiemaksujen tarkoitus on maksaa teiden kunnossapidosta paikoissa, joissa teiden kunnossapitomaksua ei esimerkiksi veloiteta erikseen verojen ohessa. Tämän vuoksi voi olla syytä miettiä, haluaako käyttää pääteitä, joista täytyy useammin maksaa, vai onko mieluisampaa vaikkapa ottaa se hitaampi mutta maisemallisempi sivutie. Tiemaksuja välttämällä voi hyvinkin säästää rahaa, mutta säästöt eivät välttämättä ole aina kovin suuria. Sivutiet voivat nimittäin kuluttaa enemmän bensaa jos ne ovat pidempiä tai huonommassa kunnossa kuin päätiet. Toisaalta sivuteitä käyttämällä voi myös säästää rahaa, jos niillä ajaa hitaammin kuin moottoritiellä.

Mahdollisia tie- ja parkkimaksuja varten kannattaa pitää autossa aina jonkin verran käteistä pienien seteleiden ja kolikoiden muodossa.

Ruokailu

Jos autolomanvietto-kohteeseen on tiedossa pitkäkin matka, voi olla hyödyllistä myös suunnitella mahdollista ruokailua etukäteen. Onko suunnitelmissa eväät, vai kenties paikallisessa ravintolassa tai ruokapaikassa syöminen? Eväillä säästää rahaa ja vaivaa, kun ei tarvitse nälissään etsiä mahdollista ruokapaikkaa keskellä autiota tieosuutta. Toisaalta ravintolassa syömällä pääsee maistelemaan paikallisia herkkuja ja hivelemään omia makunystyröitään.

Jos suunnittelee syövänsä ravintolassa, kannattaa katsoa etukäteen mahdollisia ruokapaikkoja automatkan varrelta, jottei ole sitten neuvoton jos nälkä sattuu tulemaan tien päällä.

Tauot

Yli 3 tunnin ajomatkoilla kannattaa aina tauottaa ajoa, koska pitkien matkojen ajaminen ilman taukoja altistaa onnettomuuksille ja ajovirheille. Pitkien ajomatkojen lisäksi taukoja on syytä aina myös pitää jos tuntee pienintäkään väsymystä, sillä keskittymisen hetkellinenkin herpaantuminen voi olla elämän ja kuoleman kysymys. Tauot kannattaa jaksottaa järkevästi, ja suunnitella millä tauoilla mahdollinen ruokailu tapahtuu.

Jos kyydissä on enemmänkin ajokortin omaavia matkustajia, voi taukojen pitämisen sijasta jakaa ajovastuuta heidän kanssaan. Tällä tavoin voit levätä samalla kun kanssamatkustaja jatkaa ajamista. Jos ajan säästäminen matkalla on kaikkein tärkeintä, ei välttämättä tarvitse edes pysähtyä syömään, sillä autossakin voi aivan hyvin ruokailla.

Yöpyminen

Suunnittele yöpymisesi hyvissä ajoin ennen autolomaa, varsinkin jos aiot yöpyä hotellissa. Hotelleja kannattaakin selailla etukäteen reissua edeltävänä aikana, sillä etenkin pienemmistä turistikaupungeista saatetaan varata kaikki hotellit loppuun jo monia kuukausia ennen suunniteltua matkaa. Lisäksi hotelli voi olla myös halvempi ennakkoon varattuna.

Hotellissa tai hostellissa ei tietenkään ole pakko yöpyä, ja jokainen voi omien mahdollisuuksiensa mukaan myös yöpyä vaikkapa oman sukulaisen luona, ulkona teltassa tai sisällä autossa. Ja mikä parasta, kaikki kolme edellä mainittua tapaa ovat lähtökohtaisesti täysin ilmaisia. Jos kuitenkin yövyt muualla kuin autossa, pidä huoli siitä, etteivät arvokkaat tavarasi ole kaikkien näkyvillä houkuttelemassa rosvoja.

Tankkaaminen

Auton tankkaamista kannattaa myöskin suunnitella etukäteen, etenkin jos tietää edessä olevan pitkiä tieosuuksia, joiden aikana bensa-asemia on harvassa. Jokaisen autoilijan pahin painajainen on varmaan juuri bensan loppuminen keskellä erämaata. Lisäksi jos suunnitelmiin kuuluu autoloma useamman maan läpi, kannattaa auto tankata näistä halvimmassa maassa, jossa bensan hinta on kaikkein edullisin.

Suomessa tankkaamisesta voi saada bonusta esimerkiksi ABC-asemilta, jos omistaa S-Etukortin. Tankkaamisen lisäksi luottokortilla saa myös paljon muitakin etuja, joista kerromme seuraavaksi lisää.

Luottokortti

Bensa-asemilla tankkaamisen ohella on monia muitakin syitä miksi luottokortti kannattaa ottaa autolomalle mukaan. Yksi niistä on matkavakuutus, joka löytyy monesta vuosimaksullisesta luottokortista, ja joka voi tulla halvemmaksi hankkia kortin mukana kuin matkatoimistolta erikseen. Matkavakuutuksen lisäksi luottokortti suojaa rahojasi väärinkäytöltä, sillä jos korttisi varastetaan tai se katoaa, sinun vastuusi väärinkäytetyistä rahoista päättyy välittömästi kun ilmoitat asiasta luottokorttiyhtiölle.

Joihinkin luottokortteihin kuuluu myös ostoturva, joka korvaa sillä ostetun tuotteen esimerkiksi katoamisen, hajoamisen tai varastamisen varalta. Lisäksi luottokortti hyödyttää erityisesti autolomaa harkitsevia, koska monesti auton vuokraukseen vaaditaan juuri luottokorttia, eikä esimerkiksi pankkikortti tähän käy.

Vertaile luottokortteja! Löydä sinulle sopivin kortti!

Ota huomioon kunkin alueen erityispiirteet

Matkaillessa eri maissa tai eri alueilla kannattaa selvittäää kunkin paikan erityispiirteet ja kulttuuriset erikoisuudet, jotta varmistaa hyvän toimeentulon paikallisessa ympäristössä. Esimerkiksi jos matkailee ison kaupungin halki, kannattaa yrittää välttää aamu- tai iltaruuhkaa, jottei kuluta turhaan aikaa autossa paikallaan istumiseen. Toisaalta jos matkailet vaikkapa korkeilla vuorenrinteillä, tiet voivat olla suljettuina tai ainakin hyvin liukkaita talvisaikaan, joten voi olla syytä laittaa talvirenkaat alle hyvissä ajoin etukäteen.

Hvad tænker du?

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *